Παρά τα εμβόλια, τις θεραπευτικές και τις μη φαρμακευτικές στρατηγικές για τη διαχείριση της συνεχιζόμενης πανδημίας Covid-19, η καλύτερη κατανόηση των παραγόντων κινδύνου που σχετίζονται με τη μόλυνση από τον κορονοϊό θα βοηθούσε στην προστασία των ατόμων από μελλοντική μόλυνση.
Η διατροφή θεωρείται καθοριστικός παράγοντας για την υγεία. Μια ισορροπημένη διατροφή σχετίζεται με τη διατήρηση υγιούς μικροβιώματος του εντέρου, το οποίο αποτελεί σημαντικό παράγοντα ρύθμισης του ανοσοποιητικού συστήματος.
Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι τα άτομα που καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες φρούτων και λαχανικών και ακολουθούν γενικά μια υγιεινή διατροφή, αντιμετωπίζουν χαμηλότερο κίνδυνο Covid-19. Αυτή η παρατήρηση υποδεικνύει πιθανή σχέση της διατροφής και της μόλυνσης από κορονοϊό.
Τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα (UPFs) περιέχουν λιπαρά, έλαια, άμυλο, ζάχαρη και πρωτεϊνικά παράγωγα, ενώ υποβάλλονται σε διαδικασίες όπως η υδρογόνωση, η υδρόλυση και άλλες χημικές διαδικασίες με την προσθήκη χρωστικών, αρωματικών ουσιών και γαλακτωματοποιητών.
Σε γενικές γραμμές, τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν υψηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών, σακχάρων, τρανς λιπαρών και αλατιού. Παράλληλα, είναι φτωχά σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα.
Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορούν να αλλάξουν τη σύνθεση της μικροχλωρίδας του εντέρου και να αυξήσουν τον κίνδυνο φλεγμονής.
Τα άτομα που ακολουθούν διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένα τρόφιμα, έχουν συχνά ανεπάρκειες μετάλλων και βιταμινών, αντιμετωπίζουν προβλήματα του ανοσοποιητικού και είναι πολύ ευαίσθητα σε λοιμώξεις. Τα τρόφιμα αυτά σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου.
Νέα μελέτη διερεύνησε τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης υπερεπεξεργασμένων τροφίμων και του κινδύνου μόλυνσης από SARS-CoV-2.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από τη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία περιλαμβάνει περίπου μισό εκατομμύριο συμμετέχοντες από 22 δύο κέντρα αξιολόγησης στη Σκωτία, την Ουαλία και την Αγγλία. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν μεταξύ 40 και 69 ετών. Για τις ανάγκες της μελέτης εξετάστηκαν συνολικά 41.012 άτομα.
Για να αξιολογήσουν το περιεχόμενο της διατροφής των συμμετεχόντων τις προηγούμενες 24 ώρες, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν το διατροφικό ερωτηματολόγιο Oxford WebQ. Αυτό το ερωτηματολόγιο περιλάμβανε 206 είδη τροφίμων και τις ποσότητές τους και 32 είδη ποτών.
Η μελέτη υπολόγισε τη συσχέτιση της κατανάλωσης UPF και της μόλυνσης από SARS-CoV-2.
Οι ερευνητές παρατήρησαν μια ισχυρή σχέση μεταξύ της κατανάλωσης υπερεπεξεργασμένων τροφών και του αυξημένου κινδύνου για Covid-19. Αυτή η συσχέτιση ήταν συνεπής σε διάφορες υποομάδες με βάση την ηλικία, την κατάσταση συννοσηρότητας και το μορφωτικό επίπεδο.
Αν και η συσχέτιση φαίνεται να επηρεάζεται εν μέρει από τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), διαπιστώθηκε άμεση επίδραση της αναλογίας βάρους-UPF στον κίνδυνο του COVID-19.
Κάποιοι από τους μηχανισμούς που συνδέουν την πρόσληψη UPF και τον αυξημένο κίνδυνο COVID-19 περιλαμβάνουν τα αυξημένα επίπεδα σακχάρων και τρανς λιπαρών, τα οποία διεγείρουν τις προφλεγμονώδεις διεργασίες. Αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να επηρεάσει δυσμενώς τη σύνθεση και τη λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού.
Επιπλέον, τα UPF περιέχουν πολλά κορεσμένα λιπαρά και μειωμένες φυτικές ίνες, που μπορεί να οδηγήσουν σε χρόνια ενεργοποίηση του έμφυτου ανοσοποιητικού συστήματος και καταστολή του προσαρμοστικού ανοσοποιητικού συστήματος. Τα χημικά πρόσθετα των UPF επηρεάζουν επίσης αρνητικά την ανθρώπινη υγεία.
Ο ΔΜΣ βρέθηκε ότι επηρεάζει τη σχέση UPF και COVID-19.
Στη διάρκεια των lockdown παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στην κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, κάτι που μπορεί να επηρέασε την ανοσία των ανθρώπων, καθιστώντας τους πιο ευάλωτους στη μόλυνση.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση European Journal of Nutrition.
Πηγή