Τρίτη , 21 Ιανουάριος 2025

Γιατί το κοτόπουλο δεν χρειάζεται πλύσιμο πριν το μαγείρεμα

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι πάντα το πιο φιλόξενο μέρος για να έχετε μια παραγωγική συζήτηση ή να μοιραστείτε τις απόψεις σας. Ακόμα περισσότερο για να πάρετε ασφαλείς πληροφορίες!

Ακόμη και οι πιο απλές αναρτήσεις μπορούν να δημιουργήσουν χάος στα σχόλια. Ένα τέτοιο παράδειγμα ήταν η ανάρτηση-βίντεο στο TikTok από μία σεφ η οποία παρουσίασε μια συνταγή για κοτόπουλο.

Προς έκπληξη πολλών, τα περισσότερα σχόλια δεν αφορούσαν την συνταγή αλλά το γεγονός ότι η σεφ δεν έπλυνε το κοτόπουλο πριν το μαγειρέψει. Εντούτοις αυτό που έκανε ήταν απολύτως σωστό: Το πλύσιμο του κοτόπουλου δεν είναι απλώς περιττό, αλλά αυξάνει τον κίνδυνο τροφικής ασθένειας.

Γιατί πρέπει να μην πλένετε το κοτόπουλο

Ίχνη φτερών, λάσπης ή βρωμιάς μπορεί να απαιτούσαν το πλύσιμο του κοτόπουλου πριν από μισό αιώνα. Αλλά στις μέρες μας, τα πουλερικά είναι προπλυμένα και έτοιμα για μαγείρεμα όταν τα αγοράζετε.

Ωστόσο, μερικοί φαίνεται να πιστεύουν ότι πρέπει να πλένετε το κοτόπουλο “για να αφαιρέσετε τους επικίνδυνους μικροοργανισμούς” που περιέχει το ωμό κρέας. Αν και είναι αλήθεια ότι το κοτόπουλο περιέχει επιβλαβείς μικροοργανισμούς, το πλύσιμο πριν το μαγείρεμα δεν τους αφαιρεί.

Ιδιαίτερα το κοτόπουλο φέρει φυσικά σαλμονέλα και καμπυλοβακτηρίδιο. Αυτά μπορεί να προκαλέσουν πολύ σοβαρή ασθένεια, με λοιμώξεις που προκαλούν συμπτώματα όπως πυρετό, ναυτία, έμετο, διάρροια και πιθανώς ακόμη και σηψαιμία (λοίμωξη αίματος).

Τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες γυναίκες και όσοι έχουν άλλες παθήσεις υγείας ή ανεπαρκές ανοσοποιητικό σύστημα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν από αυτά τα βακτήρια. Αλλά ακόμη και σε υγιείς ανθρώπους, οι λοιμώξεις από Salmonella και Campylobacter μπορεί να οδηγήσουν σε νοσηλεία και θάνατο.

Το πλύσιμο του κοτόπουλου πριν το μαγείρεμα δεν εξαλείφει όλα τα μικρόβια μέσα σε ένα κοτόπουλο. Το πολύ-πολύ να αφαιρέσει μόνο τα βακτήρια στην επιφάνεια. Αλλά αυτή η πρακτική εκτοξεύει τον συνολικό κίνδυνο μόλυνσης από το ωμό κοτόπουλο, καθώς μπορεί να προκαλέσει την εξάπλωση των παθογόνων που ξεπλένονται από το δέρμα του κοτόπουλου σε όλη την κουζίνα σας.

Όταν βάζετε ωμό κοτόπουλο κάτω από τη βρύση, τα βακτήρια στο δέρμα μετακινούνται μαζί με τη ροή του νερού. Οι αναπόφευκτες πιτσιλιές πηγαίνουν παντού στον νεροχύτη και ενδεχομένως στους γύρω πάγκους, τα ντουλάπια και τη σχάρα για το στέγνωμα των πιάτων. Αυτές οι πιτσιλιές και τα σταγονίδια νερού μπορούν να φτάσουν σε απόσταση έως και 80 εκατοστών. Αυτό καθιστά τη διασταυρούμενη μόλυνση αρκετά πιθανή, ειδικά εάν αυτές οι σταγόνες νερού έχουν προσγειωθεί αλλού στην κουζίνα σας. Μπορεί ακόμη και να μολύνουν άλλα άψητα τρόφιμα που θα τοποθετήσετε αργότερα στον ίδιο νεροχύτη.

Ακόμα κι αν ξεπλύνετε τον νεροχύτη με νερό μετά το πλύσιμο του κοτόπουλου, αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό για να αφαιρέσετε όλα τα παθογόνα βακτήρια που έχουν προσκολληθεί στις επιφάνειες.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το μούλιασμα των πουλερικών σε άλμη με νερό και ξύδι ή χυμό εσπεριδοειδών δεν το κάνει πιο υγιεινό. Έρευνες έχουν δείξει ότι η σαλμονέλα δεν εξοντώνεται μετά από μούλιασμα του κοτόπουλου σε ξύδι ή χυμό εσπεριδοειδών για περισσότερο από πέντε λεπτά. Άλλες έρευνες δείχνουν ότι ο αριθμός του καμπυλοβακτηριδίου μπορεί να μειωθεί μετά από μια μαρινάδα με ξύδι ή χυμό λεμονιού, αλλά χρειάζεται 24 ώρες μούλιασμα γι’ αυτό.

Πώς να χειρίζεστε το κοτόπουλο με ασφάλεια

Υπάρχουν πολλά απλά βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε όταν προετοιμάζετε ωμά πουλερικά για να προφυλαχθείτε από τροφιμογενείς ασθένειες.

Τα δοχεία ή τα περιτυλίγματα στα οποία πωλούνται/διατηρούνται τα ωμά πουλερικά είναι συχνά μολυσμένα με βακτήρια. Μόλις ανοίξετε τη συσκευασία και αφαιρέσετε το κοτόπουλο, τοποθετήστε την συσκευασία του σε μια καθαρή πλαστική σακούλα, ώστε το περιεχόμενο να μην στάζει στο πάτωμα της κουζίνας σας ή στον κάδο απορριμμάτων όταν το πετάτε.

Στη συνέχεια, τοποθετήστε τα ωμά πουλερικά σας σε ένα καθαρό ξύλο κοπής για να μπορείτε να τα προετοιμάσετε.

Δεδομένου ότι το πλύσιμο δημιουργεί έναν περιττό κίνδυνο διασταυρούμενης μόλυνσης, εάν υπάρχει βρωμιά ή λάσπη στην επιφάνεια του κοτόπουλου (ή αν το κοτόπουλο είναι βρεγμένο) απλά σκουπίστε το με μια χαρτοπετσέτα. Πετάξτε άμεσα τη χαρτοπετσέτα απευθείας στα σκουπίδια χωρίς να την ακουμπήσετε πουθενά αλλού, για να αποφύγετε την μόλυνση.

Εάν κατά λάθος σας πέσουν τυχόν υπολείμματα κρέατος στις επιφάνειες εργασίας κατά την προετοιμασία, σκουπίστε τα με μια χαρτοπετσέτα, πετάξτε τη και, στη συνέχεια, καθαρίστε την επιφάνεια με αραιωμένη χλωρίνη ή αντιβακτηριδιακό σπρέι. Στεγνώστε την επιφάνεια με μια καθαρή χαρτοπετσέτα. Ομοίως, εάν τυχόν δοχεία μπαχαρικών που χρησιμοποιείτε για να καρυκεύσετε το κοτόπουλο το αγγίξουν όσο είναι ακόμα ωμό, φροντίστε να τα απολυμάνετε και αυτά με ένα αντιβακτηριακό σπρέι.

Όταν ολοκληρώσετε την προετοιμασία του κοτόπουλου, πλύνετε αμέσως τα χέρια σας με σαπούνι και ζεστό νερό. Θα πρέπει να πλένετε τα χέρια σας κάτω από ζεστό νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, καθώς μόνο έτσι θα σκοτώσετε τυχόν βακτήρια στα χέρια σας.

Στη συνέχεια πλύνετε το ξύλο κοπής και όποια άλλα σκεύη ακούμπησαν το ωμό κοτόπουλο. Καλό είναι επίσης να απολυμάνετε τον περιβάλλοντα χώρο εργασίας με ένα αντιβακτηριδιακό σπρέι ή αραιωμένη χλωρίνη και μετά να τα στεγνώσετε μια καθαρή χαρτοπετσέτα.

Δεν μπορείτε να αφαιρέσετε τα βακτήρια από το κοτόπουλο, ή ακόμη και από οποιοδήποτε πουλερικό ή κρέας, πλένοντάς το. Ο μόνος τρόπος για να σκοτώσετε τα μικρόβια και να κάνετε το φαγητό ασφαλές για κατανάλωση είναι να το μαγειρέψετε σε κατάλληλες θερμοκρασίες.

Το μαγείρεμα των πουλερικών στη σωστή θερμοκρασία και για το σωστό χρονικό διάστημα είναι απαραίτητο για την πρόληψη πολλών τροφιμογενών ασθενειών. Ο χρόνος και η θερμοκρασία θα διαφέρουν ανάλογα με το πόσο μεγάλο είναι το κοτόπουλο ή τη συνταγή που χρησιμοποιείτε, αλλά η σάρκα του κοτόπουλου θα πρέπει να φτάσει σε εσωτερική θερμοκρασία περίπου 75°C. Αυτό είναι απαραίτητο για τη θανάτωση βακτηριακών παθογόνων, όπως τα Salmonella και Campylobacter.

Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε ένα θερμόμετρο κρέατος για να ελέγξετε ότι το κοτόπουλο σας είναι ασφαλές για κατανάλωση. Μια άλλη δοκιμή είναι να ελέγξετε τους χυμούς από το κοτόπουλο. Αν είναι διαυγείς και δεν υπάρχει ίχνος αίματος, το κοτόπουλο μάλλον έχει ψηθεί αρκετά.

Εάν σας σερβίρουν κάτι που μοιάζει με κακοψημένο κοτόπουλο, ή όντως οποιοδήποτε πουλερικό, σε ένα εστιατόριο (μπορείτε να δείτε αίμα όταν κόβετε το κρέας) στείλτε το φαγητό πίσω για να ψηθεί σωστά.

Τα βακτήρια που βρίσκονται στα ωμά πουλερικά είναι φυσικά, παρόλο που είναι επιβλαβή για τον άνθρωπο. Αλλά εφόσον μαγειρεύετε επαρκώς το κοτόπουλο σας, εξακολουθεί να είναι ασφαλές για κατανάλωση.

Πηγή: theconversation.com


Πηγή