Το να κρατάτε την ούρηση σας μια στο τόσο είναι αβλαβές, αλλά -εάν το κάνετε τακτικά- μπορεί να αποτελέσει απειλή για την υγεία σας.
Αυτό υποστηρίζει ο δρ. Jason Kim, κλινικός αναπληρωτής καθηγητής Ουρολογίας στην Αναγεννησιακή Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Stony Brook στο Long Island της Νέας Υόρκης.
Αυτοί οι κίνδυνοι πηγάζουν αρχικά από τους λόγους και τον τρόπο που ουρούμε.
“Υπάρχει ένα περίπλοκο νευρολογικό σύστημα που ελέγχει την ούρηση”, λέει ο δρ. Kim, ο οποίος είναι επίσης διευθυντής του Κέντρου Υγείας και Εγκράτειας της Πυέλου των Γυναικών του πανεπιστημίου. “Τα νεφρά σας παράγουν ούρα, τα οποία διοχετεύονται σε δύο σωλήνες (ουρητήρες) στην ουροδόχο κύστη. Θα έλεγα ότι η κανονική χωρητικότητα της κύστης είναι περίπου 400 έως 600 (κυβικά εκατοστά)”.
Μόλις η ουροδόχος κύστη γεμίσει περίπου κατά το ήμισυ, οι υποδοχείς των νεύρων “λένε” στον εγκέφαλο ότι είναι ώρα να ουρήσει και ο εγκέφαλος λέει στην ουροδόχο κύστη σας να συγκρατήσει την ούρηση μέχρι μια “κοινωνικά αποδεκτή” στιγμή για να το κάνει. Τότε είναι που ο εγκέφαλος θα στείλει σήματα που χαλαρώνουν τον μυ του σφιγκτήρα της ουρήθρας και κάνουν τους μύες της ουροδόχου κύστης να συστέλλονται για να πιέσουν τα ούρα προς τα έξω.
“Είμαστε φτιαγμένοι με αυτόν τον τρόπο γιατί, αν απλώς κατουρούσαμε καθώς περπατούσαμε, ας πούμε, στο δρόμο, τα αρπακτικά μας θα μας μύριζαν”, πρόσθεσε ο δρ. David Shusterman, πιστοποιημένος ουρολόγος στο NY Urology στη Νέα Υόρκη. “Τα ούρα έχουν συγκεντρωμένες τοξίνες σε αυτά, γι’ αυτό το σώμα σας προσπαθεί να τα ξεφορτωθεί. Έτσι, αυτό που τελικά συμβαίνει είναι ότι θέλετε να κρατήσετε τις τοξίνες -επειδή έχουν μια μυρωδιά- και να είστε σε θέση να τις αποβάλλετε σε μια στιγμή που είστε πιο προστατευμένοι”.
Με βάση αυτήν την επιστημονική εξήγηση, δείτε τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με τους κινδύνους από το να συγκρατείτε συχνά την ούρηση.
Τα πιθανά μειονεκτήματα του να “κρατάτε” την ούρηση
Η συγκράτηση της ούρησης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης του ουροποιητικού συστήματος (ουρολοίμωξη), η οποία προκύπτει από την είσοδο βακτηρίων στο ουροποιητικό σύστημα.
Ενώ η ούρηση ιδανικά θα έδιωχνε κάθε νέο εισβολέα, η κατακράτηση ούρων “μπορεί να δημιουργήσει ένα έδαφος αναπαραγωγής για βακτήρια”, είπε η δρ. Jamin Brahmbhatt, ουρολόγος στο Orlando Health.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι, ειδικά οι γυναίκες, είναι καλό να ουρούν μετά το σεξ, καθώς η τριβή της σεξουαλικής δραστηριότητας μπορεί να ωθήσει βακτήρια στην ουρήθρα.
Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μια ουρολοίμωξη μπορεί να ανέλθει στα νεφρά και να οδηγήσει σε πυελονεφρίτιδα (λοίμωξη των νεφρών), είπε ο δρ. Kim. Εάν και αυτή η λοίμωξη δεν ελεγχθεί, μπορεί να υπάρξει λοίμωξη της κυκλοφορίας του αίματος λόγω σήψης από πηγή ούρων.
Με την πάροδο του χρόνου, το να κρατάτε την ούρηση πολύ συχνά μπορεί να καταπονήσει και να αποδυναμώσει τους μύες της ουροδόχου κύστης, οι οποίοι στη συνέχεια δεν μπορούν να ασκήσουν επαρκή δύναμη ώθησης, για να αδειάσουν πλήρως τα ούρα, είπαν οι ειδικοί.
“Όταν συμβεί αυτό, μπορεί να μπείτε σε έναν φαύλο κύκλο: περισσότερα υπολειπόμενα ούρα στην κύστη, σημαίνει αυξημένος κίνδυνος για λοιμώξεις”, είπε η δρ. Brahmbhatt.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν καταπιέζετε συχνά τα σωματικά σήματα για ούρηση, τότε αυτά θα αρχίσουν να γίνονται λιγότερο εμφανή ή να μην εκπέμπονται καθόλου.
“Το βλέπουμε πολύ συχνά αυτό σε νοσοκόμες και δασκάλους. Δεν πηγαίνουν καθόλου στην τουαλέτα όλη την ημέρα, όταν είναι σε βάρδιες ή στην τάξη”, είπε ο δρ. Kim.
Εάν δεν μπορείτε να κατουρήσετε, μην περιμένετε να δείτε αν κάτι αλλάξει: πηγαίνετε σε γιατρό. Οι διαθέσιμες θεραπείες περιλαμβάνουν αυτο-χορηγούμενο διαλείποντα καθετηριασμό, μακροχρόνιο καθετηριασμό ή την τοποθέτηση ενός τύπου “βηματοδότη” της ουροδόχου κύστης, που μερικές φορές “μπορεί να αποκαταστήσει την ικανότητα του μυ της ουροδόχου κύστης να συμπιέζεται κανονικά”, είπε ο ίδιος.
Σε πιο ακραίες περιπτώσεις, είπαν οι ειδικοί, η συγκράτηση της ούρησης μπορεί να προκαλέσει την επαναφορά των ούρων στα νεφρά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε λοιμώξεις, νεφρική βλάβη ή υδρονέφρωση. Η τελευταία είναι μια κατάσταση κατά την οποία τα νεφρά διογκώνονται και τεντώνονται από τη συσσώρευση ούρων. Το να μην αδειάζετε αρκετά την ουροδόχο κύστη σας μπορεί επίσης να προκαλέσει κοιλιακό άλγος, κράμπες ή πέτρες στην ουροδόχο κύστη.
Πόσο επικίνδυνο είναι να “κρατάτε” την ούρηση
Το να ακούς τα σημάδια του σώματός σου όσο πιο γρήγορα μπορείς είναι πάντα το καλύτερο, είπαν οι ειδικοί, ειδικά επειδή ποτέ δεν ξέρεις πότε η ουρήθρα σου έχει συναντήσει βακτήρια, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ουρολοίμωξη.
Για τον μέσο υγιή άνθρωπο, ωστόσο, το να κρατάς την ούρηση για έως και μερικές ώρες για μερικές φορές την εβδομάδα δεν είναι πιθανό να προκαλέσει βλάβη, είπαν οι ειδικοί. Αλλά αν η τακτική καταπίεση της επιθυμίας σας για ούρηση γίνεται επί εβδομάδες ή περισσότερο, τότε καταπονείτε την ουροδόχο κύστη και τα νεφρά σας.
Υπάρχουν μερικοί άνθρωποι για τους οποίους η καθυστέρηση της ούρησης μπορεί να είναι πιο επικίνδυνη από το συνηθισμένο.
Αυτό ισχύει και για εκείνους που μπορεί να μην είναι σε θέση να καταπολεμήσουν τις λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων που μπορεί επίσης να παρουσιάσουν μειωμένη ικανότητα ούρησης ούτως ή άλλως, καθώς η γήρανση μπορεί να συνοδεύεται από διόγκωση του προστάτη (για τους άνδρες) και σύσφιξη της ουρήθρας (για τις γυναίκες), είπε ο δρ. Shusterman.
Όσοι πάσχουν από νευρογενείς διαταραχές της ουροδόχου κύστης ή των νεφρών διατρέχουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο βλάβης από το να κρατήσουν την ούρηση τους.
Οι έγκυες θα πρέπει επίσης να προσέχουν ιδιαίτερα την ανάγκη για ούρηση, καθώς διατρέχουν ήδη μεγαλύτερο κίνδυνο ουρολοίμωξης, λόγω του αυξημένου βάρους και της πίεσης της μήτρας στην κύστη, η οποία μπορεί να εμποδίσει την πλήρη κένωση των ούρων, είπε ο ίδιος.
Εάν καπνίζετε ή δουλεύετε σε χώρους με τοξίνες -όπως η βενζίνη- διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξετε καρκίνο της ουροδόχου κύστης, πρόσθεσε ο δρ. Shusterman, επομένως η συχνή ούρηση είναι σημαντική και για εσάς.
Εάν κρατάτε την ούρηση επειδή έχετε παρατηρήσει ότι πάτε στην τουαλέτα ασυνήθιστα συχνά, αυτό μπορεί να είναι σημάδι συνδρόμου υπερδραστήριας κύστης, διαβήτη ή ουρολοίμωξης, είπαν οι ειδικοί. Σε αυτήν την περίπτωση, επισκεφτείτε έναν ουρολόγο, που θα προσδιορίσει την ακριβή αιτία.
Εάν αισθάνεστε άβολα με τις δημόσιες τουαλέτες, “το καταλαβαίνω”, λέει η δρ. Brahmbhatt: “Αλλά είναι καλύτερα να πηγαίνετε τουαλέτα όταν το σώμα σας το χρειάζεται, παρά να το κρατάτε μέσα σας. Να έχετε μαζί σας μερικά μαντηλάκια απολύμανσης ή ένα φορητό κάλυμμα καθίσματος, αν σας κάνει να νιώθετε πιο άνετα. Η ουροδόχος κύστη και ο μελλοντικός εαυτός σας θα σας ευχαριστήσουν”!
Πηγή: cnn.com
Πηγή