Παρασκευή , 27 Δεκέμβριος 2024

Για ποιες παθήσεις ευθύνονται τα βακτήρια της στοματικής κοιλότητας

Ερευνητές στο Ινστιτούτο Karolinska στη Σουηδία εντόπισαν τα βακτήρια που ευθύνονται για τις σοβαρές στοματικές λοιμώξεις.

Λίγες μελέτες έχουν γίνει γι’ αυτό το θέμα και οι ερευνητές ελπίζουν τώρα να κατανοήσουν καλύτερα τη σχέση των βακτηρίων της στοματικής κοιλότητας και άλλων ασθενειών.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει σαφή σχέση μεταξύ της στοματικής υγείας και παθήσεων, όπως είναι ο καρκίνος, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης και η νόσος Αλτσχάιμερ.

Δεν υπάρχουν ωστόσο επαρκή στοιχεία που να προσδιορίζουν ποια βακτήρια εμφανίζονται στη μολυσμένη στοματική και γναθοπροσωπική περιοχή.

Ερευνητές στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα ανέλυσαν τώρα δείγματα που συλλέχθηκαν μεταξύ 2010 και 2020 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Καρολίνσκα, στη Σουηδία, από ασθενείς με σοβαρές στοματικές λοιμώξεις και δημιούργησαν μια λίστα με τα πιο κοινά βακτήρια.

«Για πρώτη φορά καταγράφουμε τη μικροβιακή σύνθεση των βακτηριακών λοιμώξεων από δείγματα που συλλέχθηκαν σε μια περίοδο δέκα ετών στη Στοκχόλμη», λέει ο καθηγητής Sällberg Chen του Τμήματος Οδοντιατρικής στο Ινστιτούτο. «Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι αρκετές βακτηριακές λοιμώξεις που συνδέονται με συστηματικές ασθένειες είναι συνεχώς παρούσες και ορισμένες μάλιστα έχουν αυξηθεί την τελευταία δεκαετία στη Στοκχόλμη».

Ο ρόλος τους σε άλλες ασθένειες

Η μελέτη δείχνει ότι τα πιο κοινά βακτήρια ήταν τα Firmicutes, Bacteroidetes, Proteobacteria και Actinobacteria, ενώ τα πιο κοινά γένη ήταν τα Streptococcus spp, Prevotella spp και Staphylococcus spp.

«Τα ευρήματα μάς δίνουν νέα εικόνα για την ποικιλομορφία και την επικράτηση των επιβλαβών μικροβίων στις στοματικές λοιμώξεις», λέει ο καθηγητής Sällberg Chen.

«Το εύρημα δεν είναι μόνο σημαντικό για την οδοντιατρική, αλλά μας βοηθά επίσης να κατανοήσουμε τον ρόλο της οδοντικής λοίμωξης σε ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα. Εάν ένα συγκεκριμένο βακτήριο μολύνει και προκαλεί βλάβη στο στόμα, είναι πολύ πιθανό να είναι επιβλαβές για άλλους ιστούς στο σώμα καθώς η μόλυνση εξαπλώνεται».

Οι ερευνητές έχουν δείξει στο παρελθόν ότι η παρουσία βακτηρίων του στόματος στο πάγκρεας, αντανακλά τη σοβαρότητα των όγκων του παγκρέατος.

Χρήσιμη μέθοδος στην οδοντιατρική φροντίδα

Η μελέτη διεξήχθη χρησιμοποιώντας 1.014 δείγματα από ισάριθμους ασθενείς, εκ των οποίων 469 ήταν γυναίκες και 545 άνδρες, και μια φασματομετρική μέθοδο μάζας που ονομάζεται MALDI-TOF, η οποία εντοπίζει γρήγορα μεμονωμένα ζωντανά βακτήρια σε ένα δείγμα, αλλά που χρησιμοποιείται σπάνια στην οδοντιατρική φροντίδα.

«Η μελέτη μας ήταν μια ενιαία επιδημιολογική μελέτη και για να διασφαλίσουμε την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων, πρέπει να κάνουμε περισσότερες και μεγαλύτερες μελέτες», λέει ο Volkan Özenci από το Τμήμα Εργαστηριακής Ιατρικής του Ινστιτούτου Καρολίνσκα. «Ελπίζουμε τώρα ότι οι οδοντίατροι θα συνεργαστούν περισσότερο με εργαστήρια κλινικής μικροβιολογίας για να κατανοήσουν καλύτερα τα βακτήρια που προκαλούν οδοντικές λοιμώξεις, να βελτιώσουν τη διάγνωση και τη θεραπευτική διαχείριση των στοματικών λοιμώξεων».

Το επόμενο βήμα των επιστημόνων είναι μια επιδημιολογική μελέτη μυκητιασικών λοιμώξεων στο στόμα που στοχεύει στον εντοπισμό νέων μυκήτων και μικροβίων και στην κατανόηση του τι προκαλεί την πιθανή κακοήθεια τους.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Microbiology Spectrum.


Πηγή