Αρρωστήσατε, κλειστήκατε στο σπίτι για μερικές μέρες, αναρρώσατε και τώρα αναρωτιέστε αν είναι ώρα να βγείτε ξανά από το σπίτι και να έρθετε σε επαφή με φίλους, συγγενείς και συναδέλφους. Νιώθετε μεν καλά, αλλά στο πίσω μέρος του μυαλού υπάρχει πάντα η ανησυχία μήπως η ίωση που περάσατε είναι ακόμη μεταδοτική.
Ποια είναι η γνώμη των ειδικών επί του θέματος; Πόσες μέρες πρέπει να περιμένετε για να αποφύγετε να μεταδώσετε τη γρίπη ή το κρυολόγημα στους γύρω σας;
Σε γενικές γραμμές, τα συμπτώματα αυτών των δύο κοινών ιώσεων διαρκούν για μία εβδομάδα έως 10 ημέρες. Οι πιθανότητες μετάδοσης είναι σημαντικά αυξημένες μία ημέρα πριν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα –άρα δυστυχώς μπορεί να μεταδώσετε την ίωση εν αγνοία σας– έως και 5 με 7 ημέρες μετά την εκδήλωσή τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο κίνδυνος μετάδοσης παραμένει υψηλός για διάστημα έως και δύο εβδομάδων μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ακόμη κι αν νιώθετε σχετικά καλά, είναι ασφαλέστερο για τους άλλους να παραμείνετε για μερικές ημέρες ακόμη σε «καραντίνα», ιδιαίτερα αν δεν έχουν υποχωρήσει εντελώς τα συμπτώματα της ίωσης.
Όσο για την επιστροφή στη δουλειά, συνιστάται τουλάχιστον 24 ώρες αφού υποχωρήσει ο πυρετός. Αν ο πυρετός έχει υποχωρήσει χάρη στα αντιπυρετικά και πάλι δεν είναι ασφαλές να βγείτε από το σπίτι.
Επιπλέον μέτρα που πρέπει να πάρετε για να προστατεύσετε τους γύρω σας είναι να πλένετε συχνά τα χέρια σας, να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας με ένα χαρτομάντιλο (ή στην ανάγκη με την εσωτερική πλευρά του αγκώνα σας) όταν βήχετε ή φταρνίζεστε και να μη μοιράζεστε προσωπικά αντικείμενα όπως ποτήρια και μαχαιροπίρουνα.
Πηγή: health.com
Δείτε κι αυτό:
Σας τριγυρνάει γρίπη ή κρυολόγημα; Τι πρέπει να πιείτε για να τονωθείτε
Γρίπη: 8 τρόποι τόνωσης του ανοσοποιητικού για να την προλάβετε
Γίνεται να κολλήσουμε δύο φορές το ίδιο κρυολόγημα;
Γρίπη vs. κρυολόγημα: Πίνακας συμπτωμάτων από το ΚΕΕΛΠΝΟ
Πηγή