Το γλαύκωμα είναι μια οφθαλμική πάθηση που σχετίζεται με τη ροή του αίματος, αλλά οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει ακόμη να εξηγήσουν πώς να αποτρέψουν την ανάπτυξή του.
Νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Λος Άντζελες, κατέληξε στη συσχέτιση μεταξύ της φυσικής δραστηριότητας και του μικρότερου κινδύνου γλαυκώματος.
Το γλαύκωμα αποτελεί τη δεύτερη αιτία τύφλωσης σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Επηρεάζει την περιφερειακή όραση λόγω της δημιουργίας πίεσης που καταστρέφει το οπτικό νεύρο, το οποίο συνδέει τα μάτια με τον εγκέφαλο.
Ο βολβός του ματιού περιέχει ένα υγρό που ονομάζεται υδατοειδές υγρό, το οποίο παράγεται συνεχώς από το μάτι, με τo περίσσευμα να αποβάλλεται μέσω των δακρυϊκών αδένων.
Το γλαύκωμα αναπτύσσεται όταν το υγρό δεν αποστραγγίζεται σωστά με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ενδοφθάλμια πίεση. Παρότι επηρεάζει συχνά και τα δύο μάτια, το ένα μάτι μπορεί να αναπτύξει γλαύκωμα ταχύτερα από το άλλο.
Προς το παρόν, το γλαύκωμα αντιμετωπίζεται με οφθαλμικές σταγόνες, λέιζερ ή χειρουργική επέμβαση. Η αντιμετώπιση είναι αποτελεσματική μόνο όταν γίνει έγκαιρη διάγνωση, διαφορετικά μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε τύφλωση.
Η νέα μελέτη, παρότι στηρίζεται σε συμπτώματα που ανέφεραν οι ίδιοι οι ασθενείς, ανοίγει σύμφωνα με τους ειδικούς, το δρόμο για τη διερεύνηση μέτρων πρόληψης της απώλειας της όρασης.
Η Δρ. Victoria Tseng, από το τμήμα οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, θέλησε να διερευνήσει τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής που περιορίζουν τον κίνδυνο ανάπτυξης γλαυκώματος, εστιάζοντας πρωτίστως στην άσκηση.
Η ομάδα της χρησιμοποίησε στοιχεία από την εθνική μελέτη για την υγεία και τη διατροφή των ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες (National Health and Nutrition Examination Survey) από τη δεκαετία του 1960.
Οι ερευνητές χώρισαν τα δεδομένα σε ομάδες, με βάση τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, την ταχύτητα βάδισης, τον αριθμό των βημάτων ανά λεπτό κλπ.
Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας, οι άνθρωποι πρέπει να ασκούνται για 30 λεπτά καθημερινά τουλάχιστον 5 φορές την εβδομάδα, άσκηση που ισοδυναμεί με 7.000 βήματα την ημέρα.
Οι επιστήμονες κατέληξαν σε σαφή σύνδεση του χαμηλότερου κινδύνου γλαυκώματος και των υψηλότερων ποσοστών φυσικής δραστηριότητας.
Στην πραγματικότητα, εκείνοι που ασκούνταν πιο συχνά και πιο έντονα είχαν κατά 73% μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν γλαύκωμα σε σύγκριση με με τους σωματικά αδρανείς.
Επιπλέον, για κάθε 10 λεπτά παραπάνω μέτριας ή έντονης άσκησης την εβδομάδα, ο κίνδυνος γλαυκώματος μειώθηκε κατά 25%.
Όταν κάποιος ασκείται, βελτιώνεται η ροή του αίματος σε όλα τα όργανα του σώματος, γι’ αυτό και οι γιατροί όλων των ειδικοτήτων συστήνουν την άσκηση ως μέσο πρόληψης όλων των ασθενειών.
Πηγή: Mail Online
Διαβάστε επίσης:
Πώς βλέπει κάποιος με καταρράκτη, γλαύκωμα, αμφιβληστροειδοπάθεια (προσομοιωτής)
Η βιταμίνη που προστατεύει από το γλαύκωμα & σε ποιες τροφές βρίσκεται
Πηγή