Δευτέρα , 27 Ιανουάριος 2025

Γλυκοπατάτα: Με φλούδα ή χωρίς; Ποια είναι τα θρεπτικά στοιχεία της

Ψητές, τηγανητές ή σε μορφή πουρέ, οι γλυκοπατάτες είναι ευέλικτες και θρεπτικές.

Πιθανώς θα έχετε αναρωτηθεί κατά την προετοιμασία τους αν μπορείτε να καταναλώσετε τη φλούδα τους.

Η απάντηση είναι ότι η φλούδα της γλυκοπατάτας είναι απολύτως βρώσιμη και αυτό ισχύει για όλα τα είδη γλυκοπατάτας, είτε πρόκειται για πορτοκαλί, λευκή ή μοβ γλυκοπατάτα.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα φτιάξετε γλυκοπατάτες, κρατήστε τη φλούδα. Όχι μόνο θα γλιτώσετε χρόνο προετοιμασίας, αλλά θα αποκομίσετε και πολλά διατροφικά οφέλη.

Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C και φυτικές ίνες, ενώ έρευνες δείχνουν ότι η φλούδα είναι σημαντική για την αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών.

Μελέτη του 2021 εξέτασε τη θρεπτική αξία της γλυκοπατάτας με μωβ σάρκα όταν ήταν με τη φλούδα και όταν ήταν ξεφλουδισμένη, ενώ ανέλυσε και την ίδια τη φλούδα.

Διαπιστώθηκε ότι το ξεφλούδισμα της γλυκοπατάτας οδήγησε σε απώλεια φυτικών ινών κατά 64% σε σύγκριση με την μη ξεφλουδισμένη εκδοχή. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η διατήρηση της φλούδας σε μια γλυκοπατάτα «είναι η καλύτερη εκδοχή για να διατηρηθεί η υψηλή περιεκτικότητά της σε φυτικές ίνες».

Ομοίως, μελέτη του 2022 που εξέτασε τα πιθανά οφέλη για την υγεία από την ενσωμάτωση φλούδας γλυκοπατάτας σε πρώτη ύλη για μπισκότα, διαπίστωσε ότι η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες αυξήθηκε σημαντικά όταν προστέθηκαν σκόνες φλούδας πορτοκαλί ή μοβ γλυκοπατάτας στη ζύμη των μπισκότων. Στην πραγματικότητα, τα μπισκότα με τη σκόνη από φλούδα γλυκοπατάτας, είχαν υπερδιπλάσιες ποσότητες φυτικών ινών από τα μπισκότα της ομάδας ελέγχου (2,3% έναντι 0,8%).

Γιατί είναι τόσο σημαντικές οι φυτικές ίνες;

Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, αυξάνουν την ποικιλομορφία των φιλικών βακτηρίων του εντέρου και βοηθούν τις κινήσεις του εντέρου.

Επιπλέον, αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, γεγονός που μπορεί να είναι ευεργετικό για την απώλεια βάρους, αν αυτός είναι ο στόχος σας.

Οι διατροφολόγοι συνιστούν την κατανάλωση τουλάχιστον 25 γραμμαρίων φυτικών ινών κάθε μέρα για τις γυναίκες και 31 γραμμαρίων φυτικών ινών για τους άνδρες.

Ενδεικτικά, μια μέτρια ψημένη γλυκοπατάτα έχει περίπου 5 γραμμάρια φυτικών ινών. Απλά να θυμάστε ότι μεγάλο μέρος αυτών των ινών βρίσκεται στη φλούδα της γλυκοπατάτας.

Πηγή: EatingWell


Πηγή