Σάββατο , 11 Ιανουάριος 2025

Γλυκόριζα στην εγκυμοσύνη: Οι επιπτώσεις στην υγεία του παιδιού

Η γλυκόριζα είναι πολυετές φυτό με χαρακτηριστική γλυκιά γεύση που οφείλεται σε μία γλυκαντική ουσία που περιέχει, τη γλυκοριζίνη. Η ουσία αυτή είναι 50 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη.

Λόγω της γλυκιάς γεύσης της, η ρίζα της γλυκόριζας χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία ζαχαρωτών, τα οποία είναι εξαιρετικά δημοφιλή στην Κεντρική και τη Δυτική Ευρώπη, καθώς και στις Σκανδιναβικές χώρες.

Επιστήμονες από τη Φιλανδία προειδοποιούν τώρα ότι η πολλή μαύρη γλυκόριζα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη του μωρού.

Οι ερευνητές από την Φινλανδία μελέτησαν 378 παιδιά, τα οποία γεννήθηκαν το 1998 και τα εξέτασαν την περίοδο 2009-2011 (η μέση ηλικία τους ήταν τα 12,5 έτη).

Την εποχή που ήταν έγκυοι, οι μητέρες των παιδιών συμπλήρωναν μία φορά την εβδομάδα αναλυτικά ερωτηματολόγια για τη διατροφή και τον τρόπο ζωής τους, αναφέροντας μεταξύ άλλων την κατανάλωση γλυκόριζας.

Το 75% από αυτές είχαν μηδενική έως χαμηλή κατανάλωση, δηλαδή έτρωγαν λιγότερα από 250 mg την εβδομάδα, ενώ το 11% είχαν πολύ υψηλή κατανάλωση (υπερέβαιναν τα 500 mg γλυκοριζίνης την εβδομάδα, που αντιστοιχούν σε 250 γραμμάρια γλυκόριζας).

Όπως έδειξε η ανάλυση των στοιχείων, τα παιδιά που είχαν γεννηθεί από τις μητέρες με τη μεγάλη κατανάλωση είχαν δείκτη νοημοσύνης μειωμένο κατά μέσον όρο 7 μονάδες σε σύγκριση με όσα είχαν γεννηθεί από μητέρες που έτρωγαν μηδενική έως ελάχιστη γλυκόριζα.

Επιπλέον, είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να πάσχουν από διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας, ενώ ήταν μειωμένες οι επιδόσεις τους και σε τεστ μνήμης.

Ειδικά τα κορίτσια, είχαν και πιο προχωρημένη σωματική ανάπτυξη για την ηλικία τους, αφού είχαν μπει πιο νωρίς στην ήβη, ήταν πιο ψηλές και είχαν μεγαλύτερο σωματικό βάρος.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, η γλυκοριζίνη εμποδίζει τη δραστηριότητα ενός ενζύμου που προστατεύει το έμβρυο από τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης της μητέρας. Η κορτιζόλη είναι η ορμόνη του στρες και τα υψηλά επίπεδά της μπορεί να επηρεάσουν τη νευρολογική ανάπτυξη του εμβρύου.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, το συγκεκριμένο ένζυμο μετατρέπει την κορτιζόλη στην αδρανή της μορφή (την κορτιζόνη) πριν περάσει τον πλακούντα και φθάσει στο έμβρυο.

Ωστόσο προγενέστερη έρευνα στο εργαστήριο από την ίδια ερευνητική ομάδα είχε δείξει ότι ακόμα και σε χαμηλές δόσεις, η γλυκοριζίνη δεσμεύει το ένζυμο και επιτρέπει στην κορτιζόλη να φθάσει στην αρχική της μορφή στο έμβρυο.

«Τα νέα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι έγκυοι πρέπει να ενημερώνονται για τις δυνητικές επιδράσεις της γλυκόριζας και των τροφίμων που την περιέχουν στο αγέννητο μωρό τους και να τα αποφεύγουν», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Κάτρι Ραϊκένεν, καθηγήτρια Αναπτυξιακής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι.

Το 2016 το φινλανδικό Εθνικό Ίδρυμα Υγείας & Ευεξίας (THL) εξέδωσε οδηγία σύμφωνα με την οποία οι έγκυοι καλό είναι να την περιορίζουν στο ελάχιστο.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην Αμερικανική Επιθεώρηση Επιδημιολογίας (AJE).

 

Διαβάστε επίσης:

Εγκυμοσύνη & υγεία: 4 λάθη που κάνουν οι περισσότερες γυναίκες


Πηγή