Τετάρτη , 22 Ιανουάριος 2025

Γονείς προσοχή: Αυτά είναι το πιο θανατηφόρα δηλητήρια που απειλούν τα παιδιά στο σπίτι

Σχεδόν όλες οι τυχαίες δηλητηριάσεις – κυρίως από φάρμακα και έκθεση σε χημικές ουσίες – συμβαίνουν στο σπίτι.

Η θλιβερή αλήθεια είναι ότι το σπίτι είναι το πιο επικίνδυνο μέρος για μικρά παιδιά όταν πρόκειται για τυχαίες δηλητηριάσεις. Δεν είναι τυχαίο πως το 94% των δηλητηριάσεων των παιδιών συμβαίνουν εκεί που ζουν και δραστηριοποιούνται.

Το σπίτι εξακολουθεί να είναι το πιο επικίνδυνο μέρος

Οι κύριες αιτίες τυχαίας δηλητηρίασης σε νεαρές ηλικίες αφορούσαν την κατανάλωση φαρμάκων (55% όλων των περιπτώσεων) ενώ για τις υπόλοιπες περιπτώσεις ένοχα είναι τα καθαριστικά.

Στο πλαίσιο μελέτης, μοιράστηκαν ερωτηματολόγια στους γονείς παιδιών ηλικίας κάτω των έξι ετών, με έμφαση στα καθαριστικά και τα φάρμακα που κυμαίνονται από μια απλή ασπιρίνη μέχρι τα χάπια για διάφορες παθήσεις. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 13% των ερωτηθέντων αποθηκεύουν φάρμακα που προορίζονται για τα παιδιά σε χαμηλή και προσβάσιμη τοποθεσία και στο 32% των περιπτώσεων στο ψυγείο που είναι επίσης προσβάσιμο σε πολλά παιδιά. Όταν οι γονείς ρωτήθηκαν γενικότερα για την αποθήκευση των φαρμάκων στο σπίτι τους διαπιστώθηκε ότι το 14% των οικογενειών τα διατηρεί σε χαμηλή τοποθεσία, ενώ το 27% των ερωτηθέντων τα διατηρεί στο ψυγείο.

katharistika.jpg

Προσοχή στα υλικά καθαρισμού

Πιο ανησυχητικά ήταν τα αποτελέσματα της έρευνας σχετικά με τα οικιακά υλικά καθαρισμού, συμπεριλαμβανομένης της χλωρίνης, των απορρυπαντικών, των απολυμαντικών και των στερεών και υγρών καθαριστικών τουαλέτας. Συγκεκριμένα το 41% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι αποθηκεύουν χλωρίνη χαμηλά σε κάποιο ντουλάπι και το 54% ακολουθεί την ίδια τακτική γενικότερα με τα απολυμαντικά.

Πρόσθετες δηλητηριώδεις ουσίες στο σπίτι περιλαμβάνουν προϊόντα περιποίησης, χημικές ουσίες κήπου, υγρά ατμίσματος, αποσμητικά, κραγιόν καλλυντικά, ασετόν, ενυδατικές κρέμες και τζελ περιποίησης της επιδερμίδας, στοματικό διάλυμα, αρώματα, απολυμαντικό χεριών, aftershave, σαμπουάν, μαλακτικά, σαπούνια και αφρόλουτρα σώματος.

Τα επιπρόσθετα δηλητηριώδη αντικείμενα που βρίσκονται σε κοινή θέα σε ένα σπίτι περιλαμβάνουν αποσμητικά χώρου, αλκοόλ, αποτσίγαρα, χημικές ουσίες ηλεκτρονικού τσιγάρου, αιθέρια έλαια, κόλλες, θυμίαμα, ναφθαλίνη, χρώματα και ποτ πουρί.

Μόνο το 32% των ερωτηθέντων εγκαθιστά κλειδαριά ασφαλείας σε ερμάρια που διαθέτουν υλικά καθαρισμού. Επιπλέον, το 18% μεταφέρει απορρυπαντικά από το αρχικό δοχείο σε άλλο δοχείο χωρίς σήμανση. Επίσης, τα απορρυπαντικά των πλυντηρίων ρούχων και πιάτων είναι δηλητηριώδη, επομένως πρέπει πάντα να φυλάσσονται στα αρχικά δοχεία τους με την ετικέτα πάνω τους και να κλείνουν με ασφάλεια όταν δεν χρησιμοποιούνται.

katharisete-plintirio-rouxon.jpg

Χρήσιμες συμβουλές

Πάντα να τοποθετείτε τα προϊόντα καθαρισμού μακριά από την πρόσβαση σε παιδιά και κατοικίδια ζώα. Συγκεκριμένα, είναι καλύτερο να τα αποθηκεύσετε σε ένα ψηλό, κλειδωμένο ντουλάπι. Μην αποθηκεύετε προϊόντα πάνω από το πλυντήριο και το στεγνωτήριο ή σε συρτάρια αποθήκευσης κάτω από πλυντήρια ρούχων.

Διαβάστε και ακολουθήστε όλες τις οδηγίες στην ετικέτα του προϊόντος. Μάθετε πού βρίσκονται οι πληροφορίες ασφαλείας στην ετικέτα και τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση τραυματισμού. Μην συνδυάζετε ποτέ απορρυπαντικό πλυντηρίου ρούχων με αμμωνία ή άλλα οικιακά καθαριστικά, επειδή ορισμένα χημικά μείγματα μπορεί να απελευθερώσουν ερεθιστικές ή επικίνδυνες αναθυμιάσεις.

Εάν ένα δοχείο προϊόντος είναι άδειο, πετάξτε το σωστά. Μην επαναχρησιμοποιείτε μπουκάλια και συσκευασίες απορρυπαντικών ή φιάλες για άλλες χρήσεις. Καθαρίστε αμέσως τυχόν διαρροές και πλύνετε τα χέρια σας και τυχόν αντικείμενα που χρησιμοποιείτε για να ρίξετε ή να μετρήσετε προϊόντα. Κλείστε και κλειδώστε την πόρτα του πλυντηρίου όταν τελειώσετε, γιατί τα πολύ μικρά παιδιά λόγω περιέργειας μπορούν να μπουν μέσα στον κάδο. Δώστε, επίσης, ιδιαίτερη προσοχή στα μπουκάλια με μηχανισμό ψεκασμού, καθώς αποτελούν κοινή πηγή τυχαίας δηλητηρίασης.

Τα απορρυπαντικά ρούχων και πιάτων σε ταμπλέτες που θυμίζουν καραμέλες είναι πολύ συμπυκνωμένα και τοξικά. Χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για τα παιδιά, αλλά πολλοί ενήλικες χρήστες δεν λαμβάνουν ειδικές προφυλάξεις. Να σημειωθεί πως ακόμη και αν μια μικρή ποσότητα απορρυπαντικών και καθαριστικών εισέλθει στο στόμα ή τα μάτια ενός παιδιού, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά αναπνευστικά ή γαστρικά προβλήματα, ερεθισμό των ματιών και να επιφέρει ακόμη και τον θάνατο.


Πηγή