Τρίτη , 7 Ιανουάριος 2025

Γρήγορο τεστ για την υγεία των αρτηριών

Η υγεία των αρτηριών αποτελεί σημαντικό δείκτη πρόβλεψης καρδιαγγειακών επιπλοκών όπως ένα έμφραγμα ή ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, οι αρτηρίες είναι ελαστικές ώστε να κυκλοφορεί ομαλά το αίμα και να ρυθμίζονται τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης. Με την πάροδο των ετών όμως γίνονται δύσκαμπτες, με αποτέλεσμα να αυξένεται ο κίνδυνος καρδιοπάθειας.

Υπάρχει ένας πολύ εύκολος τρόπος να αξιολογηθεί η ελαστικότητα των αρτηριών χωρίς να χρειάζονται δαπανηρές και επεμβατικές εξετάσεις. Σύμφωνα με ιαπωνική μελέτη που περιλάμβανε περισσότερους από 500 ενήλικες, η ευλυγισία του σώματος είναι ενδεικτική για την ελαστικότητα των αρτηριών και μπορεί να μετρηθεί με μια πολύ απλή άσκηση.

Όπως έδειξε η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση American Journal of Physiology, το πόσο κοντά μπορεί να φτάσει κάποιος με τα χέρια του στα δάχτυλα των ποδιών του είναι ενδεικτικό για την υγεία των αρτηριών του και κατ’ επέκταση για τον εκτιμώμενο καρδιαγγειακό κίνδυνο που διατρέχει.

Είχε διαπιστωθεί από παλαιότερες μελέτες ότι η καλή φυσική κατάσταση μπορεί να καθυστερήσει την ηλικιακή δυσκαμψία των αρτηριών. Βάσει της εμπειρικής παρατήρησης ότι τα άτομα που παραμένουν σε καλή φυσική κατάσταση μεγαλώνοντας τείνουν να έχουν και μεγαλύτερη σωματική ευλυγισία, οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν κατά πόσο ένα ευλύγιστο σώμα διαθέτει και πιο ελαστικές αρτηρίες. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Για τον σκοπό αυτόν, ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να κάνουν ένα απλό τεστ ευλυγισίας. Οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας 20 έως 83 ετών και χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες (20-39 ετών, 40-59 ετών και 60-83 ετών). Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν δείκτη μάζας σώματος κάτω από 30, δηλαδή κανένας τους δεν ήταν παχύσαρκος.

Το τεστ εκτελέστηκε ως εξής:

  • Κάθε συμμετέχοντας έπρεπε να καθίσει στο πάτωμα, με την πλάτη του να ακουμπά στον τοίχο και τα πόδια του τεντωμένα.
  • Με αργές κινήσεις, έπρεπε να τεντώσει τα χέρια προς τα εμπρός, λυγίζοντας τη μέση.
  • Ανάλογα με το πόσο μακριά έφτασε τα χέρια του κάθε συμμετέχοντας (γόνατα έως δάχτυλα ποδιών), αξιολογήθηκε η ευλυγισία του από κακή έως πολύ καλή.

Η ευλυγισία του σώματος φάνηκε να είναι ενδεικτική για την ευλυγισία των αρτηριών των συμμετεχόντων, ιδίως όσων ήταν 40 ετών και άνω.

Όσο για την πιθανή εξήγηση πίσω από τα ευρήματά τους, οι ερευνητές αναφέρουν πως οι ασκήσεις που εξασκούν την ευλυγισία του σώματος ενδεχομένως κινητοποιούν διεργασίες που επιβραδύνουν την ηλικιακή γήρανση των αρτηριών, αποτρέποντας τη δυσκαμψία. Η θεωρία αυτή φαίνεται να ενισχύεται από τα ευρήματα άλλης μελέτης, σύμφωνα με τα οποία οι μεσήλικες και οι ηλικιωμένοι που ξεκινούν πρόγραμμα διατάσεων καταφέρνουν να βελτιώσουν την ελαστικότητα των καρωτίδων τους, δύο σημαντικότατων αρτηριών που βρίσκονται στον λαιμό.

Δεδομένου ότι η δυσκαμψία των αρτηριών αποτελεί προάγγελο των καρδιαγγειακών νοσημάτων, οι ερευνητές εκτιμούν ότι το απλό τεστ ευλυγισίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αξιολογηθεί μέσα σε λίγα λεπτά αν ένα άτομο διατρέχει κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού.

Δείτε κι αυτό:

Το τεστ των 30’’ που προβλέπει τον πρόωρο θάνατο

Οι τρεις δίαιτες που «ξεβουλώνουν» τις αρτηρίες


Πηγή