Εάν έχετε γρίπη, μπορεί να αναρωτιέστε εάν υπάρχει κάποια ειδική δίαιτα που θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα.
Η καλή διατροφή είναι απαραίτητη για να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα να καταπολεμήσει κάθε ιό. Όταν ο οργανισμός σας παλεύει με τη γρίπη για μέρες ή και εβδομάδες, η υγιεινή διατροφή γίνεται ακόμη πιο σημαντική.
Υπάρχουν τροφές που καταπολεμούν τη γρίπη;
Ακόμη και όταν δεν είστε άρρωστοι, χρειάζεστε πρωτεΐνη για να διατηρήσετε το σώμα σας δυνατό. Το άπαχο κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα όσπρια, τα γαλακτοκομικά, τα αυγά, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι καλές πηγές πρωτεΐνης.
Οι ειδικοί λένε ότι οι ενήλικες πρέπει να τρώνε 50 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα (αυτό μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τις θερμιδικές ανάγκες του κάθε ατόμου). Οι έγκυες και οι θηλάζουσες γυναίκες χρειάζονται περισσότερη ποσότητα. Οι τροφές με πρωτεΐνη παρέχουν και άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως οι βιταμίνες Β6 και Β12, οι οποίες ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Η βιταμίνη Β6 υπάρχει σε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη, όπως η γαλοπούλα και τα φασόλια, καθώς και οι πατάτες, το σπανάκι και τα εμπλουτισμένα δημητριακά. Τα κρέατα, το γάλα και τα ψάρια περιέχουν πολλή βιταμίνη Β12.
Κάποια μέταλλα, όπως το σελήνιο και ο ψευδάργυρος, διατηρούν επίσης το ανοσοποιητικό σας σύστημα ισχυρό. Αυτά τα μέταλλα βρίσκονται σε τροφές πλούσιες με πρωτεΐνη, όπως τα φασόλια, οι ξηροί καρποί, το κρέας και τα πουλερικά.
Βοηθούν τα φλαβονοειδή;
Τα φλαβονοειδή περιλαμβάνουν περίπου 4.000 ενώσεις που είναι υπεύθυνες για τον φυσικό χρωματισμό των φρούτων και των λουλουδιών. Έρευνες δείχνουν ότι τα φλαβονοειδή που βρίσκονται σε εσπεριδοειδή, όπως το γκρέιπφρουτ, τα πορτοκάλια, τα λεμόνια και τα λάιμ, μπορεί να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Ποια άλλα θρεπτικά συστατικά καταπολεμούν την μόλυνση;
Η γλουταθειόνη μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, ώστε να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις. Θα την βρείτε στην σάρκα του καρπουζιού. Περιέχεται επίσης στα λαχανικά, το μπρόκολο και την λαχανίδα.
Γρίπη: Μπορεί η διατροφή να επιδεινώσουν τη ρινική συμφόρηση;
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα κάνουν μερικούς ανθρώπους να παράγουν περισσότερη βλέννα. Αν σας συμβαίνει αυτό, αποφύγετε τα γαλακτοκομικά για λίγες μέρες. Μπορεί επίσης να επιδεινώσουν τη ναυτία και τον έμετο.
Από την άλλη, ο χυμός πορτοκαλιού είναι γεμάτος με βιταμίνη C και φολικό οξύ, ουσίες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό.
Γρίπη: Τι να φάτε για τη ναυτία
Εάν νιώθετε ανακατωσούρα ή εάν έχετε διάρροια, επιλέξτε ήπιες τροφές. Πιείτε διαυγή υγρά (π.χ. νερό) για καλή ενυδάτωση. Μπορείτε να δοκιμάσετε χυμούς, αθλητικά ποτά, μπύρα τζίντζερ, διαφανείς ζωμούς, ζελατίνη και παγάκια.
Ξεκινήστε με μικρές ποσότητες (100-200 ml) τη φορά για ενήλικες και 30 ml το πολύ για τα παιδιά. Χρησιμοποιείτε μόνο διαυγή υγρά (νερό, διαυγής ζωμός, χυμός, σόδα λεμονιού-λάιμ).
Το ζεστό τσάι με μέλι μπορεί να επικαλύψει και να καταπραΰνει τον λαιμό σας. Τα ζεστά ροφήματα είναι καλύτερα από τα κρύα για το άνοιγμα των συμφορημένων ρινικών αεραγωγών.
Τα ήπια τρόφιμα(π.χ. απλό τοστ, ρύζι, φιδές, λαπάς, μπανάνες) είναι καλά. Οι ειδικοί λένε ότι μπορείτε να επιστρέψετε στην κανονική σας διατροφή μετά από 1 ημέρα.
Γρίπη: Τι γίνεται με την κοτόσουπα;
Είναι απαραίτητη για συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα. Μια εργαστηριακή μελέτη έδειξε ότι η κοτόσουπα έχει ιδιότητες που μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα γρίπης στο στήθος και το κεφάλι.
Γρίπη: Ποια είναι η καλύτερη προστασία;
Η καλύτερη άμυνα κατά της γρίπης είναι η πρόληψη: το να κάνετε το ετήσιο αντιγριπικό εμβόλιο είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μειωθεί ο κίνδυνος αυτός.
Ένα εμβόλιο κατά της γρίπης όχι μόνο μειώνει τις πιθανότητες να προσβληθείτε από τη γρίπη, αλλά μειώνει επίσης τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων εάν μολυνθείτε.
Επιπλέον, φροντίστε να εφαρμόζετε καλή υγιεινή για να αποτρέψετε την εξάπλωση τόσο της γρίπης. Το τακτικό πλύσιμο των χεριών, η αποφυγή στενής επαφής με άρρωστα άτομα και η κάλυψη του στόματος και της μύτης όταν βήχετε ή φτερνίζεστε είναι απαραίτητα μέτρα.
Πηγή: webmd.com
Πηγή