Παρασκευή , 27 Δεκέμβριος 2024

Γυναίκες & οστεοπόρωση: Με πόση γυμναστική θα αυξήσετε την οστική πυκνότητα

Τα οστά αποτελούν σημαντικό όργανο του ανθρώπινου σώματος και έχουν κύριο σκοπό τη στήριξή του.

Το κάθε οστό έχει τη δυνατότητα, ανάλογα με τις δυνάμεις τις οποίες δέχεται, να ανακατασκευάζεται συνεχώς και να προσαρμόζεται στις διάφορες συνθήκες. Στο μηχανισμό αυτόν παίρνουν μέρος τα οστικά κύτταρα υπό την επίδραση ορμονών και βιταμινών, πάντα σε σχέση και με τα εξωτερικά ερεθίσματα.

Η άσκηση, ακόμα και το περπάτημα, μεταφράζεται σε άσκηση δυνάμεων πάνω στα οστά, οι οποίες τα αναγκάζουν να «ενδυναμώνουν», ώστε να μπορούν να σηκώνουν ακόμα μεγαλύτερο βάρος.

Η ενδυνάμωση αυτή σημαίνει εναπόθεση ασβεστίου, ακριβώς το αντίθετο από αυτό που συμβαίνει στην οστεοπόρωση, όπου τα οστά εμφανίζονται εύθραυστα λόγω της μικρής περιεκτικότητας σε ασβέστιο.

Οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο οστεοπόρωσης σε σύγκριση με τους άνδρες λόγω της εμμηνόπαυσης.

Η αερόβια άσκηση -όχι απαραίτητα έντονη- αυξάνει την οστική πυκνότητα στις γυναίκες, σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών επιστημόνων από το Ινστιτούτο Επαγγελμάτων Υγείας του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης.

Οι ερευνητές επανεξέτασαν 24 έρευνες σχετικά με την αερόβια άσκηση και την οστική πυκνότητα σε γυναίκες ηλικίας άνω των 18 ετών.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που ασκούνταν τακτικά με βάδισμα μισής ώρας τρεις φορές την εβδομάδα παρουσίαζαν αύξηση της οστικής τους μάζας στην κατώτερη μοίρα της σπονδυλικής στήλης κατά 0,4 %, ενώ την ίδια στιγμή οι γυναίκες που δεν ασκούνταν καθόλου παρουσίασαν μείωση κατά 2%.

Τα αποτελέσματα αυτά ήταν παρόμοια για τις προεμμηνοπαυσιακές και τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι αν και δεν είναι σαφές εάν αυτή η μέτρια αύξηση της οστικής μάζας μεταφράζεται και σε μικρότερο κίνδυνο για την ανάπτυξη οστεοπόρωσης, η άσκηση βελτιώνει την ισορροπία και την αρμονία των κινήσεων, μειώνοντας τον κίνδυνο πτώσεων των μεγαλύτερων γυναικών και αυτό είναι πιο σημαντικό και από την αύξηση της οστικής μάζας.

 

Διαβάστε επίσης:

Οστεοπόρωση στις γυναίκες: Τα 5 σημεία SOS


Πηγή