«Ο κόσμος πιστεύει ότι όταν κάνουμε έλεγχο στα δόντια κοιτάμε μόνο αυτά» λέει η Gigi Μeinecke, οδοντίατρος και εκπρόσωπος της Ακαδημίας Γενικής Οδοντιατρικής των ΗΠΑ. «Όμως στην πραγματικότητα κοιτάμε όλους τους μαλακούς ιστούς μέσα στη στοματική κοιλότητα».
Η πρόσβαση σε αυτούς τους ιστούς δίνει την δυνατότητα στους οδοντιάτρους να εντοπίσουν ενδείξεις πολλών παθήσεων, όπως ο διαβήτης, πριν ακόμα προλάβει να τις εντοπίσει ένας παθολόγος.
Δείτε λοιπόν τις 10 πιο κοινές ασθένειες που μπορεί να εντοπίσει ένας οδοντίατρος:
Νόσος του Κρον
Έως και 20% των ασθενών με αυτή τη φλεγμονώδη διαταραχή του εντέρου αναπτύσσουν βλάβες στη στοματική τους κοιλότητα, οι οποίες μπορεί να προηγηθούν των υπόλοιπων συμπτωμάτων στην κοιλιά, όπως είναι οι κράμπες και η διάρροια, σύμφωνα με μελέτη του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας.
Ο Dr. Meinecke αναφέρει πως εντόπισε πρησμένα χείλη και μάγουλα στο εσωτερικό της στοματική κοιλότητας ασθενών με νόσο του Κρον και ένα λευκό στίγμα με κόκκινο περίβλημα. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };
Διαβήτης
Η αιμορραγία, τα ξηρά ούλα, η ξηροστομία και τα μυτερά δόντια είναι όλα τα τυπικά στοματικά συμπτώματα των ασθενών με διαβήτη, στους οποίους είναι πιο πιθανό να ασθενήσουν τα ούλα τους, λέει ο Sam Morfhaim, περιοδοντολόγος στο Great Neck της Νέας Υόρκης.
Ωστόσομ πολλά από αυτά τα συμπτώματα οφείλονται απλώς στην κακή στοματική υγιεινή, οπότε οι οδοντίατροι μπορεί να υποθέτουν ότι δεν χρειάζονται περαιτέρω εξετάσεις.
Καρκίνος του στόματος
Εμφανίζεται συνήθως με λευκούς και κόκκινους ερεθισμούς στο στόμα, συνήθως στη γλώσσα ή στο κάτω μέρος του στόματος, αλλά και στον ουρανίσκο, πίσω από τη γλώσα.
Αναιμία
Αν το χρώμα του στόματος και των ούλων φαίνεται πολύ χλωμό, τότε οι οδοντίατροι αρχίζουν να υποψιάζονται πως πρόκειται για ελλιπή αιμοσφαιρίνη και άρα αναιμία.
Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
Τα οξέα του στομάχου που παλινδρομούν προς τον οισοφάγο μπορεί να φθείρουν το σμάλτο των δοντιών και να δημιουργήσυον διαβρωτικές βλάβες, ειδικά στα πίσω δόντια.
Έντονο άγχος
Το έντονο άγχος μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το τρίξιμο των δοντιών (βρουξισμός), μια «συνήθεια» που φθείρει τα δόντια και τα καταστρέφει. Αυτό συμβαίνει κυρίως την νύχτα σε όσους υποφέρουν από πολύ άγχος.
Οστεοπόρωση
Μέχρι κάποιος ασθενής να υποβληθεί σε εξέταση οστικής πυκνότητας δεν υπάρχουν συμπτώματα που να υποδηλώνουν την οστεοπόρωση. Η οστεοπόρωση προκαλεί αλλαγές στο οστό του δοντιού κι έτσι μια επίσκεψη στον οδοντίατρο μπορεί να ανιχνεύσει την οστεοπόρωση στα πρόωρά της στάδια.
Άνοια
Σύμφωνα με έρευνα σε Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στην οποία συμμετείχαν 5.500 ηλικιωμένοι για 18 χρόνια, διαπιστώθηκε ότι αυτοί που έπλεναν τα δόντια τους λιγότερο από μία φορά την ημέρα είχαν έως και 65% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια από εκείνους που τα βούρτσιζαν καθημερινά. Τα βακτήρια των ούλων μπορεί να φτάσουν στον εγκέφαλο και έτσι προκαλείται φλεγμονή και εγκεφαλική βλάβη που οδηγούν στην άνοια, εκτιμούν οι ερευνητές.
Ρευματοειδής αρθρίτιδα
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα προκαλεί πόνο και πρήξιμο στις αρθρώσεις, αλλά τα πρώτα της σημάδια εμφανίζονται στο στόμα, ειδικά στους νέους ανθρώπους. Ασθενείς με οίδημα στη γνάθο, δύσκαμπτο ή υπερβολικά ευρύ σαγόνι έχουν πολλές πιθανότητας να βρίσκονται στα πρώτα στάδια ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
Πηγή: Reader’s Digest
Δείτε κι αυτό:
Αλλαγές στα μάτια, στη γλώσσα, στα νύχια που προειδοποιούν για προβλήματα υγείας (pics)
Έξι ασθένειες που προδίδουν τα χέρια σας (εικόνες)
Σημάδια στο δέρμα και στα νύχια που δείχνουν καρκίνο, διαβήτη, έρπη
Πηγή