Πέμπτη , 23 Ιανουάριος 2025

Δίαιτα ή χάπια αδυνατίσματος; Πώς χάνουν περισσότερο βάρος οι γυναίκες και πώς οι άνδρες

Οι δίαιτες είναι πιο αποτελεσματικές στους άνδρες, αλλά τα φάρμακα λειτουργούν καλύτερα για τις γυναίκες που προσπαθούν να χάσουν βάρος, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Ερευνητές στην Αυστραλία εξέτασαν τη διαφορά στα κιλά που χάθηκαν μεταξύ υπέρβαρων ή παχύσαρκων ανδρών και γυναικών που έλαβαν φάρμακα που καταστέλλουν την όρεξη.

Οι γυναίκες έχασαν περίπου το ένα πέμπτο του σωματικού τους βάρους, αλλά οι άνδρες που έπαιρναν τα ίδια φάρμακα έχασαν μόλις το 13%, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ.

Εν τω μεταξύ, ανασκόπηση δώδεκα μελετών για την απώλεια βάρους μεταξύ ανθρώπων που ακολουθούσαν πιο υγιεινή διατροφή και πρόγραμμα άσκησης έδειξε ότι οι άνδρες έχαναν σχεδόν πάντα περισσότερο βάρος από τις γυναίκες.

Οι ερευνητές είπαν ότι ο μηχανισμός πίσω από τα ευρήματά τους είναι ασαφής – αλλά θα πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω για να δοθεί στους ανθρώπους εξατομικευμένη θεραπεία απώλειας βάρους.

Σημείωσαν επίσης ότι η επίδραση των παρεμβάσεων απώλειας βάρους -όπως η δίαιτα και η φαρμακευτική αγωγή- δεν αναφέρονται συνήθως χωριστά για άνδρες και γυναίκες.

Αυτό συμβαίνει παρά τις φυσιολογικές και βιολογικές διαφορές μεταξύ των φύλων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις προσπάθειές τους να χάσουν λίπος.

Για να καταλάβουν εάν το φύλο επηρεάζει την επιτυχία των προσπαθειών απώλειας βάρους, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από τρεις μελέτες στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 16.428 άτομα.

Η πρώτη περιελάμβανε 1.961 υπέρβαρους ανθρώπους που είχαν τουλάχιστον ένα πρόβλημα υγείας λόγω των κιλών τους.

Οι εθελοντές έλαβαν είτε ενέσεις 2,4 mg σεμαγλουτίδης -ουσία που ρυθμίζει την όρεξη και μειώνει την επιθυμία για πείνα και πρόσληψη θερμίδων – για 68 εβδομάδες είτε εικονικό φάρμακο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι έλαβαν σεμαγλουτίδη έχασαν κατά μέσο όρο 16,9% του σωματικού τους βάρους, ενώ η ομάδα του εικονικού φαρμάκου έχασε μόλις 2,4%.

Όταν έγινε όμως ο διαχωρισμός με βάση το φύλο, φάνηκε ότι οι γυναίκες που έλαβαν σεμαγλουτίδη έχασαν 30% περισσότερο βάρος από τους άνδρες – 18,4% του σωματικού τους βάρους, έναντι 12,9% στους άνδρες.

Στη δεύτερη μελέτη 3.723 υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ενήλικες έλαβαν μια δόση 3 mg λιραγλουτίδης -άλλη μια ένεση απώλειας βάρους που καταστέλλει την όρεξη- ή εικονικό φάρμακο για 56 εβδομάδες.

Οι ερευνητές είπαν ότι οι γυναίκες σημείωσαν «μεγαλύτερη απώλεια βάρους».

Στην τελική μελέτη συμμετείχαν 10.744 άτομα άνω των 55 ετών που ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα και είχαν διαβήτη τύπου 2 ή καρδιαγγειακή νόσο. Τους δόθηκε είτε χάπι που καταστέλλει την όρεξη (sibutramine) είτε εικονικό φάρμακο.

Όσοι έλαβαν το φάρμακο έχασαν μετά από ένα χρόνο το 4,5% του σωματικού τους βάρους, ενώ όσοι έλαβαν εικονικό φάρμακο έχασαν το 2%.

Οι γυναίκες όμως που έπαιρναν το φάρμακο έχασαν το 5,2% του σωματικού τους βάρους, σε σύγκριση με το 4% των ανδρών.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματά τους, τα οποία θα παρουσιαστούν στο Διεθνές Συνέδριο για την Παχυσαρκία στη Μελβούρνη αυτή την εβδομάδα, έρχονται σε αντίθεση με την ανασκόπηση 11 μελετών που εξέταζαν παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής, όπως είναι η υγιεινή διατροφή και η άσκηση.

Διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες έχασαν περισσότερο βάρος από τις γυναίκες σε 10 από τις 11 μελέτες.

Ωστόσο, ενώ οι άνδρες χάνουν περισσότερα κιλά, οι γυναίκες εξακολουθούν να έχουν «σημαντική» απώλεια βάρους που σημαίνει ότι θα πρέπει να ακολουθούν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής για να χάσουν βάρος, είπαν.

Οι συγγραφείς είπαν: «Η διαφορά του φύλου στις παρεμβάσεις απώλειας βάρους με φαρμακευτική αγωγή δεν έχει μελετηθεί εκτενώς. Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι οι γυναίκες χάνουν περισσότερο βάρος από τους άνδρες όταν ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή απώλειας βάρους, αν και οι μηχανισμοί παραμένουν ασαφείς. Αυτό το εύρημα είναι αντίθετο με τα περισσότερα διατροφικά σχήματα όπου οι άνδρες τείνουν να χάνουν περισσότερο βάρος από τις γυναίκες. Ο προσδιορισμός των μεταβλητών που σχετίζονται με το φύλο μπορεί να βελτιώσει την εξατομίκευση της θεραπείας με φάρμακα κατά της παχυσαρκίας για την επίτευξη των βέλτιστων αποτελεσμάτων απώλειας βάρους για τους ασθενείς».

Η συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ. Samantha Hocking, ενδοκρινολόγος στο πανεπιστήμιο, είπε ότι οι γυναίκες μπορεί να χάνουν περισσότερο βάρος όταν λαμβάνουν φάρμακα που καταστέλλουν την όρεξη λόγω της φαρμακοκινητικής των φαρμάκων – του τρόπου με τον οποίο απορροφώνται και μεταβολίζονται από το σώμα.

«Οι φυσιολογικές διακυμάνσεις μεταξύ των φύλων συχνά οδηγούν σε διαφορές στον τρόπο με τον οποίο τα φάρμακα απορροφώνται, διανέμονται και απεκκρίνονται μέσα στο σώμα», είπε.

Ο καθηγητής John Wilding, επικεφαλής της κλινικής έρευνας για την παχυσαρκία στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε: «Μια πιθανή εξήγηση για τη μεγαλύτερη ανταπόκριση στις φαρμακολογικές παρεμβάσεις στις γυναίκες μπορεί να είναι ότι (σε ​​γενικές γραμμές) οι γυναίκες είναι πιο ελαφριές από τους άνδρες. Με δεδομένο ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες λαμβάνουν την ίδια δόση, οι γυναίκες μπορεί να λαμβάνουν μια ελαφρώς ισχυρότερη δόση σε σχέση με το σωματικό τους βάρος και ως εκ τούτου να έχουν ισχυρότερη ανταπόκριση στο φάρμακο», είπε.

Πηγή: Mail Online


Πηγή