Το πού και το πώς αποθηκεύεται το λίπος στο σώμα σας δεν σας βοηθά μόνο να επιλέξετε τα ρούχα που σας κολακεύουν περισσότερο. Σας δίνει επίσης πολύτιμες πληροφορίες για την υγεία σας και μπορεί να καθοδηγήσει τις διατροφικές επιλογές σας ώστε να χάσετε πιο εύκολα βάρος.
Μελέτη που είχε δημοσιευτεί παλιότερα στο επίσημο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης (JAMA) είχε δείξει για παράδειγμα ότι μια δίαιτα με λίγους υδατάνθρακες ταιριάζει καλύτερα σε όσους έχουν συσσωρευμένο λίπος στην περιοχή της κοιλιάς, ενώ γι’ αυτούς που έχουν περισσότερο λίπος στους γοφούς και στους γλουτούς τους συστήνεται μια δίαιτα με λίγα λιπαρά.
Ο σωματότυπος μπορεί λοιπόν να αποτελέσει το «σημείο αναφοράς» ώστε να διαμορφώσετε το κατάλληλο διατροφικό πλάνο για εσάς, να επιλέγετε τροφές που θα σας βοηθήσουν να αδυνατίσετε πιο εύκολα και να αποφεύγετε όσες συμβάλλουν στη συσσώρευση λίπους στα «δύσκολα σημεία» του σώματός σας.
Στη συνέχεια μπορείτε να δείτε αναλυτικά ποιες τροφές να επιλέγετε και ποιες να αποφεύγετε ανάλογα με τον σωματότυπό σας.
Σωματότυπος «μήλο»
ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };
Στον σωματότυπο «μήλο» ο θώρακας είναι αρκετά φαρδύς, όπως και οι ώμοι, ενώ η λεκάνη είναι πιο στενή και τα άκρα λεπτά. Οι άνθρωποι με αυτόν τον σωματότυπο τείνουν να συσσωρεύουν περισσότερο λίπος στην περιοχή του κορμού και ιδίως στην κοιλιά. Το λίπος της κοιλιάς είναι πολύ επικίνδυνο για την υγεία, καθώς συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, διαβήτη, μεταβολικού συνδρόμου και όχι μόνο.
Τι να τρώτε
Εστιάστε στα «καλά» λιπαρά, δηλαδή στα μονοακόρεστα και στα Ω-3, καθώς προωθούν το αίσθημα του κορεσμού, σας βοηθούν να τρώτε λιγότερο μέσα στην ημέρα, συμβάλλουν στη μείωση του ποσοστού λίπους στην κοιλιά και ταυτόχρονα μειώνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και διαβήτη. Τροφές που παρέχουν καλά λιπαρά είναι μεταξύ άλλων το αβοκάντο, ο σολομός, τα καρύδια, οι σπόροι κία και το φιστικοβούτυρο.
Τι να αποφεύγετε
Καλό είναι να αποφεύγετε την υπερβολική πρόσληψη υδατανθράκων, κυρίως των επεξεργασμένων υδατανθράκων όπως τα γλυκά, τα λευκά μακαρόνια και το λευκό ψωμί. Φροντίστε οι υδατάνθρακες να μην καταλαμβάνουν πάνω από το 40% των ημερήσιων θερμίδων σας και να προέρχονται κυρίως από τα προϊόντα ολικής άλεσης (ψωμί και μακαρόνια), το καστανό ρύζι, τη βρόμη και το πλιγούρι.
Σωματότυπος «αχλάδι»
Στον σωματότυπο «αχλάδι» οι ώμοι είναι στενοί, η μέση λεπτή και η λεκάνη αρκετά φαρδιά, με σημαντικό ποσοστό του συνολικού σωματικού λίπους να συσσωρεύεται στα ισχία και στους γλουτούς. Ο συγκεκριμένος σωματότυπος δεν συνδέεται με ιδιαίτερα προβλήματα υγείας, καθώς το λίπος της περιφέρειας δεν επηρεάζει ζωτικά όργανα του σώματος.
Τι να τρώτε
Στόχος σας πρέπει να είναι η αύξηση της μυϊκής μάζας του σώματος και η διατήρηση του συνολικού σωματικού βάρους μέσα στα όρια του φυσιολογικού. Για να το πετύχετε αυτό θα πρέπει να καταναλώνετε κυρίως άπαχες πρωτεΐνες, φυλλώδη λαχανικά και υγιεινά λιπαρά.
Τι να αποφεύγετε
Περιορίστε τη ζάχαρη και τους λευκούς υδατάνθρακες, δηλαδή τα γλυκά, τα λευκά ζυμαρικά και το λευκό ψωμί, τα έτοιμα γεύματα και τα αναψυκτικά. Ένας εύκολος τρόπος να το πετύχετε είναι να αποφεύγετε οποιοδήποτε προϊόν αναγράφει στην ετικέτα του ότι περιέχει πάνω από 3 γραμμάρια πρόσθετης ζάχαρης.
Σωματότυπος «κλεψύδρα»
Στον σωματότυπο «κλεψύδρα» το σωματικό λίπος μοιράζεται ομοιόμορφα στο επάνω και στο κάτω μέρος του σώματος, με τη μέση να είναι πολύ λεπτή.
Τι να τρώτε
Επιλέξτε έξυπνα τα σνακ που θα καταναλώσετε μέσα στην ημέρα για να αποφύγετε την «ύπουλη» αύξηση του βάρους σας. Πρακτικά, αυτό σημαίνει να αποφεύγετε τροφές χαμηλής θρεπτικής αξίας (π.χ. πατατάκια, κρακεράκια) και να προτιμάτε τους υδατάνθρακες που προέρχονται από ποιοτικά προϊόντα (π.χ. όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης, καστανό ρύζι, κινόα, πλιγούρι). Πάνω απ’ όλα, φροντίστε να καταναλώνετε άφθονα λαχανικά μέσα στην ημέρα, καθώς σας χορταίνουν χωρίς να σας φορτώνουν με θερμίδες.
Τι να αποφεύγετε
Ο σωματότυπος «κλεψύδρα» συχνά οφείλεται στα υψηλά επίπεδα ορμονών όπως τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη. Τα οιστρογόνα συγκεκριμένα είναι ορμόνες που προωθούν τη συσσώρευση λίπους στο σώμα και που αυξάνουν την όρεξη και τις λιγούρες. Η κατάσταση δε επιδεινώνεται όταν η διατροφή περιλαμβάνει πολλά προϊόντα πλούσια σε ζάχαρη και κακής ποιότητας λιπαρά, γι’ αυτό και αυτά πρέπει να καταναλώνονται σπάνια και σε μικρές ποσότητες.
Σωματότυπος «χάρακας»
Στον σωματότυπο «χάρακα» ανήκουν όσοι έχουν σε γενικές γραμμές λεπτό και μακρύ κορμό, χωρίς ιδιαίτερες καμπύλες. Όσον αφορά τη συσσώρευση λίπους, αυτή κυμαίνεται σε αρκετά χαμηλά επίπεδα. Πολύ συχνά τα άτομα με αυτόν τον σωματότυπο δυσκολεύονται να πάρουν κιλά, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσέχουν τη διατροφή τους.
Τι να τρώτε
Για να διατηρηθεί η ομοιόμορφη κατανομή λίπους στο σώμα το μυστικό είναι να τρώτε ακριβώς όσο χρειάζεται για να χορτάσετε, δηλαδή ούτε πάρα πολύ ούτε πολύ λίγο. Η διατροφή πρέπει να βασίζεται σε μια ισορροπία μεταξύ υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπαρών και να συνδυάζεται οπωσδήποτε με τακτική σωματική άσκηση.
Τι να αποφεύγετε
Δεν υπάρχουν ειδικές συστάσεις γι’ αυτόν τον σωματότυπο, καθώς δεν παρουσιάζει «προβληματικά» σημεία. Εάν προσπαθείτε να αυξήσετε τη μυϊκή σας μάζα, προσέξτε να μην το παρακάνετε με τις πρωτεΐνες. Ο οργανισμός χρειάζεται κατά μέσο όρο 1 γραμμάριο πρωτεϊνών ανά κιλό σωματικού βάρους.
Πηγή: Reader’s Digest
Δείτε κι αυτό:
Οι 12 κορυφαίες υπερτροφές για ευκολότερο αδυνάτισμα (pics)
Υδατάνθρακες-πρωτεΐνες-λιπαρά: Η ιδανική κατανομή για εύκολη απώλεια κιλών
Καύση λίπους: 9+1 τρόποι να δεις άμεσα αποτελέσματα
Πηγή