Κυριακή , 30 Μάρτιος 2025

Δεν τρώτε αυγά; Τροφές που μπορούν να τα αντικαταστήσουν

Τα αυγά αποτελούν βασικό συστατικό στη μαγειρική.

Ανάλογα με το πού χρησιμοποιούνται, συμβάλλουν στη δομή, την υγρασία, τη γεύση και το χρώμα.

Λειτουργούν επίσης ως συνεκτικός παράγοντας (συγκρατώντας τα συστατικά) ή ως μέσο διόγκωσης, π.χ. βοηθούν τα αρτοσκευάσματα να φουσκώσουν και να αποκτήσουν αέρινη υφή.

Αν θέλετε να αντικαταστήσετε τα αυγά, είναι σημαντικό να ξέρετε ποιο σκοπό εξυπηρετεί κάθε υποκατάστατο στη συνταγή σας: Το χρειάζεστε ως συνεκτικό υλικό ή θέλετε να κάνετε το φαγητό ή το γλυκό πιο αφράτο;

Για παράδειγμα, οι σπόροι δίνουν συνοχή και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μπιφτέκια.

Δείτε με τι μπορείτε να αντικαταστήσετε το αυγό σε αλμυρές και γλυκές συνταγές:

Αλεσμένος λιναρόσπορος

Επειδή έχει ζελατινώδη υφή, ο αλεσμένος λιναρόσπορος μπορεί να αντικαταστήσει τα αυγά στα αρτοσκευάσματα. Ανακατέψτε μία κουταλιά της σούπας λιναρόσπορο με τρεις κουταλιές της σούπας ζεστό νερό και αφήστε να περάσουν περίπου πέντε λεπτά μέχρι να πήξει το μείγμα. Αν και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ολόκληρους λιναρόσπορους, η άλεσή τους καθιστά ευκολότερη την πέψη τους και βελτιώνει την υφή τους.

Ο λιναρόσπορος δίνει μια ήπια, καρυδάτη γεύση, ενώ έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Είναι μια εξαιρετική πηγή διαλυτών φυτικών ινών, οι οποίες είναι σημαντικές για την υγεία του εντέρου, την ισορροπία του σακχάρου στο αίμα, ακόμα και για την απώλεια βάρους. Μπορείτε να τον χρησιμοποιείτε σε τηγανίτες, κέικ και άλλα αρτοσκευάσματα.

Σπόροι Chia

Αν προσθέσετε μια κουταλιά σπόρων chia σε τρεις κουταλιές νερό, έχετε το υποκατάστατο ενός αυγού, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε συνταγή.

Το παχύρρευστο και ζελατινώδες μείγμα, είναι παχύρρευστο και έχει ουδέτερη γεύση.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κέικ ή αρτοσκευάσματα που έχουν καρύδια ή κολοκυθόσπορους και κρύβουν την υφή του.

Μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε σε μπιφτέκια λαχανικών.

Οι σπόροι chia είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και συμβάλλουν στην υγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς, ενώ καταστέλλουν τη φλεγμονή.

Πουρές μήλου

Ένα τέταρτο του φλιτζανιού πουρέ μήλου μπορεί να αντικαταστήσει ένα αυγό σε συνταγές που απαιτούν υγρασία. Λειτουργεί πολύ καλά σε αρτοσκευάσματα, όπως muffins, ψωμιά, brownies και κέικ. Επειδή έχει γλυκιά γεύση, καλό είναι να προσαρμόσετε την ποσότητα ζάχαρης που θα χρησιμοποιήσετε στη συνταγή.

Πρόκειται για μια φυσική εναλλακτική στο αυγό, ενώ σάς δίνει φυτικές ίνες, οι οποίες είναι σημαντικές για την υγεία της καρδιάς και του εντέρου.

Ζωμός από όσπρια

Ο ζωμός από όσπρια, γνωστός ως aquafaba, χρησιμοποιείται πλέον ως υποκατάστατο του ασπραδιού αυγών. Η σύστασή του περιέχει κυρίως άμυλο και πρωτεΐνη, στοιχεία που μεταφέρονται από το εσωτερικό -κυρίως των ρεβιθιών- στο ζωμό.

Όταν χτυπηθεί, αποκτά μια ελαφριά, αφράτη υφή παρόμοια με τα ασπράδια αυγού και λειτουργεί καλά σε συνταγές που θέλουν αέρα, όπως μους σοκολάτας, μαρέγκα και σπιτική μαγιονέζα. Απλά χρησιμοποιήστε τρεις κουταλιές της σούπας για κάθε αυγό. Ο ζωμός από όσπρια είναι σχεδόν άγευστος, που σημαίνει ότι λειτουργεί καλά τόσο σε γλυκά όσο και σε αλμυρά πιάτα.

Την επόμενη φορά που θα βράσετε ρεβίθια ή θα χρησιμοποιήσετε μια κονσέρβα ρεβίθια, ρίξτε τον ζωμό σε θήκη για παγάκια και κρατήστε τον στην κατάψυξη για έως και τέσσερις μήνες. Μπορείτε να τον αποψύξετε αργά στο ψυγείο το προηγούμενο βράδυ και να τον χρησιμοποιήσετε στις συνταγές σας αντί για αυγά.

Γιαούρτι

Ένα τέταρτο του φλιτζανιού ελληνικό γιαούρτι μπορεί να αντικαταστήσει ένα αυγό. Δίνει υγρασία, κρεμώδη υφή και μια ελαφριά γεύση στα αρτοσκευάσματα, διατηρώντας τα μαλακά και τρυφερά.

Πουρές κολοκύθας

Ένα τέταρτο του φλιτζανιού πουρές κολοκύθας, μπορεί να αντικαταστήσει ένα αυγό. Ο πουρές κολοκύθας λειτουργεί πολύ καλά σε αρτοσκευάσματα όπως ψωμιά, μάφινς και μπισκότα. Εκτός από την ευχάριστη γεύση της, η κολοκύθα είναι πούσια σε βιταμίνες Α, C και Ε, κάλιο και φυτικές ίνες.

Κρέμα tofu

Ένα τέταρτο του φλιτζανιού κρέμα tofu αντικαθιστά ένα αυγό. Ενδείκνυται για όσους έχουν δυσανεξία στα γαλακτοκομικά. Έχει εξαιρετικά ήπια γεύση και είναι πολύ θρεπτική, καθώς παρέχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα, ασβέστιο, σίδηρο και μαγνήσιο.

Με πληροφορίες από TIME


Πηγή

Ελέγξτε επίσης

Ένας στους 4 εφήβους ζει με κάποια ψυχική διαταραχή: Έρευνα του ΠΟΥ/Ευρώπης -Τι ισχύει στην Ελλάδα

Ο ΠΟΥ/Ευρώπης ανέπτυξε τα πρώτα Πρότυπα Ποιότητας για την Ψυχική Υγεία Παιδιών, εφήβων και Νέων. …