Η διατροφή μας παίζει τεράστιο ρόλο στη συνολική υγεία και ευεξία μας, με κάποιες τροφές να μειώνουν και άλλες να αυξάνουν τον κίνδυνο για ορισμένες παθήσεις.
Σε αυτές περιλαμβάνονται τα καρδιαγγειακά, ο διαβήτης, η νόσος Αλτσχάιμερ και ο καρκίνος.
Η γιατρός Bhavini Shah, περιγράφει τη διατροφή που μπορούμε να υιοθετήσουμε για να προλάβουμε αυτές τις παθήσεις.
Η γενική γιατρός του Lloyds Pharmacy Online Doctor, συμβουλεύει να υιοθετήσουμε μια αντιφλεγμονώδη διατροφή.
«Σε αντίθεση με πολλές κοινές δίαιτες, η αντιφλεγμονώδης διατροφή δεν υπαγορεύει τον αριθμό των θερμίδων, το μέγεθος της μερίδας ή τις ώρες που επιτρέπεται να τρώτε. Η διατροφή εστιάζει στην κατανάλωση πιο υγιεινών τροφίμων, πλούσιων σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Η φλεγμονή είναι μια φυσική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε κάτι που δεν πάει καλά στο σώμα μας, με αποτέλεσμα τον πόνο και το πρήξιμο για να μας ειδοποιήσει για έναν τραυματισμό, ή τον βήχα και το φτέρνισμα για να εξαναγκάσει τα αλλεργιογόνα να βγουν από το σώμα. Η φλεγμονή μπορεί επίσης να προκληθεί από το στρες, τα χαμηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας και ορισμένες τροφές. Οι πολύ επεξεργασμένες ανθυγιεινές τροφές προκαλούν φλεγμονή, πρήξιμο και βλάβες. Η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε επίμονη φλεγμονή, που ονομάζεται μεταφλεγμονή, η οποία μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία».
Σύμφωνα με τη Δρα Shah, μια αντιφλεγμονώδης διατροφή μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας στην πρόληψη:
- Καρδιαγγειακών παθήσεων
- Διαβήτη τύπου 2
- Της νόσου Αλτσχάιμερ
- Αρθρίτιδας
- Καρκίνου του μαστού
- Καρκίνου του εντέρου
Γιατί συμβαίνει όμως αυτό; Οι αντιφλεγμονώδεις τροφές περιέχουν αντιοξειδωτικά, πολυφαινόλες και φυτικές ίνες που καταπολεμούν με φυσικό τρόπο τη φλεγμονή.
«Αυτές οι αντιφλεγμονώδεις ενώσεις μπορούν επίσης να αποτρέψουν την εκτόξευση του σακχάρου στο αίμα, καθώς και να σταματήσουν τη φλεγμονή που σηματοδοτείται από το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Πολλές δημοφιλείς δίαιτες, όπως η μεσογειακή διατροφή, αποτελούνται σχεδόν εξ ολοκλήρου από αντιφλεγμονώδη τρόφιμα. Αρχίζουμε να βλέπουμε μια μαζική στροφή των ανθρώπων σε πιο προσεκτική διατροφή, δίνοντας βάση στις τροφές που καταναλώνουν και αποφεύγοντας τα φλεγμονώδη, υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα. Οι αντιφλεγμονώδεις δίαιτες μπορούν να έχουν μια σειρά από απροσδόκητα οφέλη για την υγεία, όπως: βελτιωμένη ποιότητα ύπνου, αυξημένα επίπεδα ενέργειας και καθαρότερο δέρμα».
Ποιες είναι οι top αντιφλεγμονώδεις τροφές
-
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι και το λάχανο
-
Ξηροί καρποί όπως τα αμύγδαλα και τα καρύδια
-
Λιπαρά ψάρια όπως ο τόνος και ο σολομός
-
Φρούτα όπως τα μούρα και οι ντομάτες
-
Ακόρεστα λιπαρά όπως το ελαιόλαδο.
Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγονται σύμφωνα με τους ειδικούς της Σχολής Δημόσιας Υγείας τους Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ:
- Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, όπως το λευκό ψωμί και τα αρτοσκευάσματα
- Τηγανητά
- Αναψυκτικά με ζάχαρη
- Κόκκινο κρέας
- Επεξεργασμένο κρέας
- Κορεσμένα λιπαρά
- Αλκοόλ
Η φλεγμονή μπορεί να πυροδοτήσει χρόνιες παθήσεις, όπως τα καρδιαγγειακά, η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος, ο διαβήτης τύπου 2, η νόσος Αλτσχάιμερ και ορισμένες μορφές καρκίνου.
«Μια αντιφλεγμονώδης δίαιτα είναι ένα υγιεινό διατροφικό πλάνο που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των χρόνιων χαμηλών επιπέδων φλεγμονής που διαφορετικά θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο πολλών χρόνιων ασθενειών», καταλήγει η ειδικός.
Πηγή: express.co.uk
Πηγή