Κυριακή , 22 Δεκέμβριος 2024

Διαβήτης & αλάτι: Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος ανάλογα με την κατανάλωση

Η αυξημένη πρόσληψη νατρίου αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 και για λανθάνοντα αυτοάνοσο διαβήτη στους ενήλικες (LADA), σύμφωνα με νέα ερευνητικά δεδομένα που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μελέτης του Διαβήτη (EASD) στη Λισαβόνα.

Η βασική πηγή πρόσληψης νατρίου στη διατροφή μας είναι το αλάτι. Υπολογίζεται ότι το αλάτι περιέχει νάτριο σε ποσοστό περίπου 40%, επομένως για κάθε 2,5 γραμμάρια αλατιού που καταναλώνει κανείς λαμβάνει 1 γραμμάριο νατρίου.

Παλαιότερες μελέτες έχουν υποδείξει ότι η υπερβολική κατανάλωση αλατιού συνδέεται με αυξημένες πιθανότητες εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2, πιθανώς επειδή το αλάτι επηρεάζει άμεσα την αντίσταση του οργανισμού στην ινσουλίνη και/ή επειδή προωθεί την άνοδο της αρτηριακής πίεσης και την αύξηση του σωματικού βάρους.

Τα νέα δεδομένα ενισχύουν τη θεωρία ότι το αλάτι εμπλέκεται τόσο στον διαβήτη τύπου 2 όσο και στον λιγότερο γνωστό λανθάνοντα αυτοάνοσο διαβήτη των ενηλίκων (LADA). Ο LADA είναι μια μορφή διαβήτη τύπου 1 (ο οποίος είναι ευρύτερα γνωστός ως «νεανικός» διαβήτης) στον οποίο τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας καταστρέφονται από το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα. Η διαφορά του με τον κλασικό διαβήτη τύπου 1 είναι ότι αναπτύσσεται με πολύ αργό ρυθμό, συχνά σε βάθος αρκετών ετών. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι εκδηλώνεται μετά την ενηλικίωση, οδηγεί συχνά σε λανθασμένη διάγνωσή του ως διαβήτη τύπου 2.

Η νέα έρευνα, από Σουηδούς και Φινλανδούς επιστήμονες, είχε ως στόχο να αποσαφηνίσει τον ρόλο του νατρίου και του αλατιού στην εκδήλωση του διαβήτη τύπου 2 και του LADA.

Για τον σκοπό αυτόν, οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν συνολικά 2.870 ανθρώπους –1.136 και 355 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 και LADA αντίστοιχα και, για λόγους σύγκρισης, 1.379 υγιή άτομα. Η πρόσληψη νατρίου καταγράφηκε με τη βοήθεια ειδικών ερωτηματολογίων ώστε να υπολογιστεί η ημερήσια κατανάλωση. Οι ερευνητές έλαβαν επίσης υπόψη την κληρονομική προδιάθεση, το φύλο, τον δείκτη μάζας σώματος και άλλους παράγοντες κινδύνου κάθε συμμετέχοντα ως προς τις πιθανότητες εκδήλωσης διαβήτη.

Το βασικό συμπέρασμα που προέκυψε από την έρευνα είναι ότι για κάθε επιπλέον γραμμάριο νατρίου (2,5 γρ. αλατιού) που καταναλώνεται ανά ημέρα ο κίνδυνος διαβήτη τύπου 2 αυξάνεται κατά 43% κατά μέσο όρο. Όταν οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες ανάλογα με τα επίπεδα πρόσληψης νατρίου (χαμηλά: κάτω από 2,4 γρ./ημέρα, μέτρια: 2,4-3,15 γρ./ημέρα, υψηλά: πάνω από 3,15 γρ. ημέρα – κάτω από 6γρ., 6-7,9 γρ., πάνω από 7,9 γρ. αλάτι την ημέρα αντίστοιχα), η ομάδα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση φάνηκε να διατρέχει 58% μεγαλύτερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με την ομάδα με τη μικρότερη κατανάλωση.

Η επίδραση του νατρίου φάνηκε να είναι ακόμη εντονότερη όσον αφορά τον LADA, με τον κίνδυνο να αυξάνεται κατά 73% για κάθε επιπλέον γραμμάριο νατρίου που καταναλώνεται ανά ημέρα.

«Αποδεικνύεται πως υπάρχει σχέση ανάμεσα στην πρόσληψη νατρίου και στον διαβήτη τύπου 2 και επίσης πως η υψηλή πρόσληψη νατρίου αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τον LADA» αναφέρουν συμπερασματικά οι επιστήμονες, επομένως ο περιορισμός στην κατανάλωση αλατιού μπορεί να φέρει σημαντικά αποτελέσματα ως μέτρο πρόληψης των δύο αυτών μορφών διαβήτη.

Δείτε κι αυτό:

Γιατί οι γυναίκες με διαβήτη πρέπει να πίνουν συστηματικά καφέ

Έλεγχος σακχάρου: Ο αριθμός των γευμάτων που προτείνουν οι ειδικοί

Η ολιγοθερμιδική δίαιτα «θεραπεία» για τον διαβήτη τύπου 2


Πηγή