Η ζέστη και η υγρασία μπορούν να κάνουν τη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα πιο δύσκολη, επομένως είναι σημαντικό να προσέχετε ιδιαίτερα όταν πάσχετε από διαβήτη τύπου 2.
Το να κάθεστε στον ήλιο για μεγάλες περιόδους μπορεί να επηρεάσει τον διαβήτη σας επειδή δεν είστε πολύ δραστήριοι λόγω της ζέστης, με αποτέλεσμα την αυξητική τάση των επιπέδων σακχάρου που έχει ως αποτέλεσμα την υπογλυκαιμία.
Τι είναι η υπογλυκαιμία;
Όταν τα επίπεδα της γλυκόζης πέσουν κάτω από το φυσιολογικό εύρος, τότε παρουσιάζεται η υπογλυκαιμία. Η δε πάθηση επηρεάζει κυρίως άτομα που έχουν διαβήτη, ειδικά εάν λαμβάνουν ινσουλίνη.
Σε αυτήν την κατάσταση το άτομο που έχει υποστεί υπογλυκαιμία θα παρουσιάσει συμπτώματα όπως ζαλάδα, χλωμάδα, επιληπτική κρίση, αυξημένο καρδιακό παλμό, θολή όραση, ανησυχία στον ύπνο, υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, εφίδρωση, τρέμουλο, πρωινό πονοκέφαλο, κακοδιαθεσία, άγχος, νευρικότητα, κατάθλιψη, μειωμένες εργασιακές επιδόσεις, επικίνδυνη οδηγική συμπεριφορά και σύγχυση.
Όταν εμφανίζεται υπογλυκαιμία κατά τη διάρκεια του ύπνου, μπορεί να ξυπνήσετε ξαφνικά με πονοκέφαλο, να αισθάνεστε κουρασμένοι και τα σεντόνια να είναι υγρά από τον ιδρώτα.
Πώς να αντιμετωπίσετε μια υπογλυκαιμία
Εάν η ένδειξη σακχάρου στο αίμα σας είναι μικρότερη από 3,5 mmol/L, ακολουθήστε αυτά τα τρία βήματα:
- Πιείτε ένα ζαχαρούχο ποτό ή σνακ
- Ελέγξτε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά από 10 λεπτά
- Ίσως χρειαστεί να φάτε ένα πλήρες γεύμα
Πώς να παραμείνετε ασφαλείς στον ήλιο εάν έχετε διαβήτη
Η πρώτη συμβουλή είναι να ελέγχετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, περισσότερο από το κανονικό, προετοιμαζόμενοι να προσαρμόσετε τη διατροφή σας ή τη δόση ινσουλίνης λόγω του υγρού και ζεστού καιρού.
Αν σκοπεύετε να είστε δραστήριοι στον ήλιο, όπως να πάτε για κολύμπι, να φάτε λίγο περισσότερους υδατάνθρακες στο γεύμα σας ή να καταναλώσετε ένα σνακ με ζάχαρη ελέγξτε από πριν τις τιμές του σακχάρου σας.
Επίσης, κρατήστε μακριά από τη θερμότητα, τον ήλιο αλλά και το ψυγείο τις ταινίες μέτρησης του μετρητή γλυκόζης αίματος.
Εάν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας είναι σταθερά υψηλότερα από τα αναμενόμενα, πρέπει να χρησιμοποιήσετε ινσουλίνη.
Η διατήρηση της ινσουλίνης
Η ινσουλίνη, ειδικά στον ζεστό καιρό, διατηρείται καλύτερα στο ψυγείο ή σε μια δροσερή σακούλα χωρίς όμως να παγώσει.
Όταν η ινσουλίνη καταστρέφεται από τη θερμότητα, γίνεται θολή, κοκκώδης και κολλάει στο πλάι του ποτηριού.
Εάν η ινσουλίνη εκτεθεί σε έντονο ηλιακό φως, μπορεί να πάρει ένα καφέ χρώμα κατά συνέπεια δεν πρέπει να τη χρησιμοποιείτε.
Πηγή