Τρίτη , 21 Ιανουάριος 2025

Διαλειμματική διατροφή: Πόσο μειώνει τις πιθανότητες διαβήτη

Η διαλειμματική δίαιτα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή διατροφικά μοντέλα των τελευταίων ετών.

Ο λόγος είναι ότι τα διαστήματα μεταξύ της αποχής από το φαγητό και της κατανάλωσης φαγητού συμβάλλουν στη μείωση του βάρους, αλλά και της χοληστερόλης και του σακχάρου στο αίμα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας επιστημονικής μελέτης, η αποχή από το φαγητό για συνολικά 14 ώρες την ημέρα και η κατανάλωση φαγητού εντός των υπόλοιπων 10, μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, στο Σαν Ντιέγκο, διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες στην έρευνα που έτρωγαν μέσα στο διάστημα δέκα ωρών την ημέρα και άφηναν άδειο το στομάχι τους τις υπόλοιπες 14, ακολουθώντας δηλαδή διαλειμματική δίαιτα, μείωσαν το βάρος τους, αλλά ταυτόχρονα μειώθηκε ο δείκτης μάζας σώματος και βελτιώθηκε η αρτηριακή τους πίεση.

Πριν την μελέτη, οι συμμετέχοντες αντιμετώπιζαν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και ειδικά όσοι είχαν εμφανίσει συμπτώματα μεταβολικού συνδρόμου. «Όταν κάποιος έχει διαγνωσθεί με μεταβολικό σύνδρομο, είναι η κατάλληλη στιγμή για μια αλλαγή στις διατροφικές του συνήθειες» αναφέρει χαρακτηριστικά η εκ των υπευθύνων της μελέτης Δρ. Pam Taub. «Όταν εμφανισθεί ο διαβήτης ή την στιγμή που οι ασθενείς παίρνουν φάρμακα όπως η ινσουλίνη, είναι δύσκολο να αντιστρέψουμε τη νόσο. Με την αλλαγή της διατροφής και την χαλαρή άσκηση αποφεύγουμε αυτήν την διαδικασία» συμπληρώνει.

Οι επιστήμονες πρότειναν στους συμμετέχοντες ένα διαλειμματικό πρόγραμμα διατροφής για 12 εβδομάδες, με τους περισσότερους από αυτούς να είναι παχύσαρκοι και το 84% να λαμβάνει θεραπεία. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες δεν έτρωγαν τίποτα για 14 ώρες, μπορούσαν όμως να καταναλώσουν οτιδήποτε εντός ενός δεκαώρου της ημέρας. Μετά το πέρας των 12 εβδομάδων, τα επίπεδα σωματικού λίπους, ο δείκτης μάζας σώματος και το βάρος των συμμετεχόντων μειώθηκε κατά 3%. Ορισμένοι παρουσίασαν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και σακχάρου ενώ το 70% ανέφερε ότι βελτιώθηκε η ποιότητα του ύπνου του.

Οι συμμετέχοντες ενθουσιάστηκαν τόσο πολύ με την διαδικασία αλλά και τα αποτελέσματα, που οι περισσότεροι από αυτούς επέλεξαν να διατηρήσουν την διαλειμματική δίαιτα και μετά το τέλος της έρευνας, γεγονός που αποδεικνύει ότι είναι εύκολο κανείς να την ακολουθήσει, όπως ανέφερε μεταξύ άλλων η Δρ. Taub.

Διαβάστε επίσης:

Διαβήτης τύπου 2: Τρεις ασθενείς «θεραπεύτηκαν» χάρη στη διαλειμματική νηστεία

Δίαιτα 16/8: Τα υπέρ και τα κατά

Διαλειμματική νηστεία: Πώς γίνεται & πόσα κιλά θα χάσετε σε ένα μήνα (έρευνα)


Πηγή