Μπορούν οι ασκήσεις ενσυνειδητότητας (mindfulness meditation) να αποτελέσουν φάρμακο τόσο για τις ψυχικές όσο και για τις σωματικές ασθένειες;
Η απάντηση είναι «ναι», σύμφωνα με έναν ειδικό που περιγράφει την πρακτική και εξηγεί σε ποιες καταστάσεις μπορεί να βοηθήσει.
Ένας συγκεκριμένος τύπος ασκήσεων ενσυνειδητότητας που επικεντρώνεται στην ευχαρίστηση, έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί τόσο καλά όσο μια αρχική δόση ναρκωτικού για τον πόνο και καλύτερα από την παραδοσιακή ψυχοθεραπεία για την κατάχρηση ουσιών, δήλωσε ο Eric Garland, διευθυντής του Κέντρου Mindfulness και Ανάπτυξης Ολοκληρωμένων Παρεμβάσεων Υγείας του Πανεπιστημίου της Γιούτα.
Αλλά οι ασκήσεις αυτές μπορεί να λειτουργήσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τον χρόνιο πόνο και τον εθισμό.
«Οι τεχνικές που διδάσκουμε είναι επίσης πολύ πιθανό να είναι αποτελεσματικές θεραπείες για την κατάθλιψη, το άγχος, τη διαταραχή μετατραυματικού στρες και την αύξηση της ανθεκτικότητας σε άτομα χωρίς διαγνωσμένα προβλήματα ψυχικής υγείας», δήλωσε ο Garland.
Πώς λειτουργεί η πρακτική της ενσυνειδητότητας
Ως μορφή θεραπείας, η ενσυνειδητότητα είναι ένα είδος νοητικής εκπαίδευσης για την καλλιέργεια της επίγνωσης, εξηγεί ο Garland. Για να γίνει αυτό, εστιάζει την προσοχή στις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις αισθήσεις του σώματός σας, όπως τις βιώνετε.
Ο στόχος είναι «να παρακολουθείτε την εμπειρία σας σαν να είστε μάρτυρας. Είναι μια πρακτική εγρήγορσης, αφύπνισης ως προς τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το μυαλό σας και απόκτησης επίγνωσης του πώς λειτουργείτε στη ζωή».
Σε μελέτη που διεξήγαγε ο Garland και η ομάδα του πριν από αρκετά χρόνια, διαπίστωσαν ότι 15 λεπτά διαλογισμού ενσυνειδητότητας μείωσαν τον πόνο κατά σχεδόν 30%. Αυτό ισοδυναμεί με την ποσότητα ανακούφισης του πόνου που παρέχει μια αρχική δόση 5 χιλιοστογραμμαρίων οξυκωδόνης, σημείωσε.
Η ενσυνειδητότητα βοηθά επίσης τους ανθρώπους με χρόνιο πόνο να διαχωρίσουν τις συναισθηματικές και σωματικές αντιδράσεις και να σκέφτονται τον πόνο μόνο ως σωματικές αισθήσεις, μια προσέγγιση που μειώνει την ένταση του πόνου αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο τον επεξεργάζεται ο εγκέφαλος.
Η ενσυνειδητότητα για τη θεραπεία των διαφόρων μορφών εθισμού καλλιεργεί τόσο την αυτογνωσία όσο και τον αυτοέλεγχο. Οι άνθρωποι αποκτούν επίγνωση των αντιδράσεων και των συνηθειών τους γύρω από τη χρήση ουσιών και στη συνέχεια μπορούν να ελέγχουν καλύτερα τις επιλογές τους, εξήγησε ο Garland.
Αλλά όπως ακριβώς οι επιδράσεις των φαρμάκων δεν διαρκούν για πάντα, η δύναμη μιας «δόσης» mindfulness είναι επίσης προσωρινή, πιθανότατα επειδή ο εγκέφαλος επιστρέφει στα παλιά του πρότυπα. Ωστόσο, η έρευνά του διαπίστωσε ότι μια θεραπεία mindfulness διάρκειας οκτώ εβδομάδων μειώνει την εθιστική συμπεριφορά και τον πόνο, και οι μειώσεις αυτές διαρκούν τουλάχιστον εννέα μήνες.
Υπάρχει κάποιος που δεν πρέπει να κάνει διαλογισμό ενσυνειδητότητας;
Ο Garland δήλωσε ότι δεν είναι ακόμη γνωστό για ποιον λειτουργεί η ενσυνειδητότητα και για ποιον όχι. Προειδοποίησε επίσης ότι όλες οι εκπαιδεύσεις ενσυνειδητότητας δεν είναι ίδιες και η ποιότητα των τεχνικών που διδάσκονται εξαρτάται από την ικανότητα του δασκάλου.
Πρόσθεσε ότι τα άτομα που έχουν βιώσει τραύμα ή διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) θα μπορούσαν να έχουν αναδρομές κατά τη διάρκεια του διαλογισμού mindfulness, οπότε αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να μάθουν τις σωστές τεχνικές διαλογισμού από έναν έμπειρο, ψυχοθεραπευτή.
Πηγή: healthday.com
Πηγή