Δευτέρα , 1 Ιούλιος 2024

Διαλύοντας τους μύθους γύρω από τα γενόσημα: Αποτελεσματικότητα & αξιοπιστία για καλύτερη ποιότητα ζωής

Καινοτομία και σύγχρονη φαρμακοβιομηχανία. Δύο έννοιες τόσο στενά συνδεδεμένες, με πολλαπλά οφέλη για τις σύγχρονες κοινωνίες. Γενόσημα και ασφάλεια, μειώσεις τιμών και πιστοποιήσεις ποιότητας. Ωστόσο, μήπως έχουμε φθάσει σε αυτό το σημείο που θα πρέπει να αποσαφηνίσουμε βασικές διαδικασίες και έννοιες στην κοινή γνώμη;

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια και δεν σταματά να πρωτοπορεί, με επενδύσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη προϊόντων. Όμως, που σταματούν οι μύθοι και πού ξεκινά η αλήθεια;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Μιχάλης Τσιαγκάνης, Chemist, Msc, PhD, Quality Operations QC/QP Senior Director της DEMO ABEE έρχεται να δώσεις ουσιαστικές απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα γύρω από τα γενόσημα, τους τακτικούς ελέγχους και την αξιοπιστία τους.

Ο κ. Μιχάλης Τσιαγκάνης, Chemist, Msc, PhD, Quality Operations QC/QP Senior Director, Qualified Person της DEMO ABEE
Ο κ. Μιχάλης Τσιαγκάνης, Chemist, Msc, PhD, Quality Operations QC/QP Senior Director, Qualified Person της DEMO ABEE

Μύθος Νο1: Τα γενόσημα είναι φθηνότερα, άρα δεν είναι ασφαλή

Είναι γεγονός πως τα καινοτόμα και πρωτότυπα φάρμακα από την αρχή της κυκλοφορίας τους έχουν υψηλή τιμή. Σημαντικό μέρος του υψηλότερου κόστους οφείλεται στο στάδιο των κλινικών μελετών, το οποίο είναι μια χρονοβόρα, δαπανηρή αλλά κρίσιμη διαδικασία. Μετά τη λήξη της πολύχρονης προστασίας πατέντας, οι εταιρείες γενοσήμων προχωρούν σε εκ νέου ανάπτυξη, παραγωγή και διάθεση αυτών των γενοσήμων σκευασμάτων. Όμως, πλέον, δεν απαιτείται το στάδιο των κλινικών μελετών καθώς αυτές έχουν εξαντληθεί κατά την περίοδο της πατέντας. Σε αυτό οφείλεται η σημαντική διαφορά τιμής μεταξύ πρωτοτύπων και γενοσήμων φαρμάκων.

Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να καταστήσω σαφές πως η ελληνική φαρμακοβιομηχανία παραγωγής γενοσήμων φαρμάκων υπόκειται σε τακτικούς, αυστηρούς ελέγχους και συμμορφώνεται πλήρως με τη σχετική νομοθεσία. Πιο συγκεκριμένα, εμείς στη DEMO, εκτός από τους συχνούς ελέγχους και πιστοποιήσεις από τις εγχώριες νομοθετικές αρχές, συστηματικά ελεγχόμαστε και πιστοποιείται η υψηλή ποιότητα των παραγόμενων φαρμάκων μας από αξιοσέβαστους φαρμακευτικούς φορείς του εξωτερικού. Καθώς, λοιπόν, τα προϊόντα μας συμφωνούν πλήρως με τις διεθνείς προδιαγραφές, έχουμε πετύχει να είμαστε επίσημοι προμηθευτές διεθνών οργανισμών και πολύ μεγάλο μέρος της παραγωγής μας να εξάγεται σε όλον τον κόσμο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μύθος Νο2: Δεν τηρούνται οι διαδικασίες ή δεν γίνονται όλοι οι έλεγχοι

Πρόκειται περί ανακρίβειας, καθώς η νομοθεσία και οι αντίστοιχοι φορείς, δημόσιοι και ιδιωτικοί, που συστηματικά ελέγχουν για την εφαρμογή της, είναι εξαιρετικά αυστηροί στην πλήρη τήρηση των ορθών διαδικασιών. Εμείς στηDEMO παίρνουμε πολύ σοβαρά τη δουλειά μας γιατί ξέρουμε ότι είναι άμεσα συνδεδεμένη με την Υγεία του ανθρώπου. Μάλιστα, έχοντας εξειδίκευση στα νοσοκομειακά ενέσιμα, δεν είναι υπερβολή να πω ότι η υψηλή ποιότητα της δουλειάς μας είναι ύψιστης κρισιμότητας ζήτημα. Για αυτό, επενδύουμε και διατηρούμε μια ομάδα περίπου 200 επιστημόνων, οι οποίοι ασχολούνται αποκλειστικά με τον έλεγχο και τη διασφάλιση της ποιότητας των γενόσημων φαρμάκων μας. Από το 1965 εξάλλου αυτός είναι ο αδιαπραγμάτευτος σκοπός μας.

Μύθος Νο3: Το ελληνικό γενόσημο είναι υποδεέστερο των γενοσήμων που παράγονται σε χώρες που θεωρούνται πιο προηγμένες

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι αξιοσέβαστη και η δύναμή της ολοένα μεγαλώνει στο παγκόσμιο σκηνικό. Μάλιστα, έχουν γίνει και αξιόλογες προσπάθειες οριακής καινοτομίας, οι οποίες έχουν αναγνωριστεί, επίσης, διεθνώς. Πρόκειται λοιπόν περί μεγάλου μύθου, αφού το ελληνικό γενόσημο είναι αντάξιο εκείνων που παράγει η βιομηχανία του Βορρά.

Μάλιστα, στη DEMO αυτό το υποστηρίζουμε με νούμερα. Περισσότερο από το 80% της παραγωγής μας εξάγεται σε περισσότερες από 80 χώρες. Αυτή η εξωστρέφειά μας, μάς δίνει τη δυνατότητα να έχουμε καλύτερη εικόνα του κλάδου και των αναγκών διεθνώς. Σε αυτήν την κατεύθυνση, προχωρούμε σε στρατηγικές επενδύσεις όπως οι μονάδες στην Τρίπολη, όπου εκτός από γενόσημα φάρμακα θα παράγονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα φαρμακευτικές δραστικές πρώτες ύλες. Ή το πρώτο Κέντρο Βιοτεχνολογίας στην Ελλάδα, που κατασκευάζουμε στον Άγιο Στέφανο της Αττικής.

Οι επενδύσεις αυτές, εξασφαλίζουν την καθετοποίηση της εταιρείας μας, και αυτό σημαίνει μεγαλύτερο και καλύτερο έλεγχο της Ποιότητας σε όλην την παραγωγική διαδικασία. Το αποτέλεσμα είναι η ενδυνάμωση του Έλληνα ασθενή και η διασφάλιση της προσβασιμότητας σε ποιοτικά φάρμακα και θεραπείες νέας γενιάς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Μιχάλης Τσιαγκάνης είναι χημικός με μεταπτυχιακό και διδακτορικό στη χημεία τροφίμων από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Με 28 χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας στη φαρμακοβιομηχανία της DEMO, έχει αναλάβει πολλές θέσεις ευθύνης. Σήμερα, κατέχει τη θέση του Senior Director και είναι υπεύθυνος των Quality Operations QC/QP, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ποιότητα και την ασφάλεια των προϊόντων της εταιρείας.


Πηγή