Προκλητικότητα, ξεσπάσματα, επιθετικότητα: Όλα σημάδια μιας κατάστασης που ονομάζεται διαταραχή συμπεριφοράς, η οποία επηρεάζει έως και το 16% των αγοριών και το 9% των κοριτσιών.
Νέα έρευνα αποκαλύπτει πραγματικές διαφορές στη δομή του εγκεφάλου των παιδιών και των νέων με διαταραχή συμπεριφοράς, σε σύγκριση με εκείνους παιδιών που δεν πάσχουν από τη διαταραχή.
Συγκεκριμένα, η μελέτη των εγκεφάλων ατόμων 7 έως 21 ετών διαπίστωσε ότι το εξωτερικό στρώμα του εγκεφάλου, ο εγκεφαλικός φλοιός, ήταν μικρότερο από το φυσιολογικό στα άτομα με διαταραχή συμπεριφοράς.
«Η διαταραχή συμπεριφοράς είναι από τις πιο επιβαρυντικές ψυχικές διαταραχές στους νέους. Εντούτοις, παραμένει υπομελετημένη και υποθεραπευόμενη», σημειώνει ο συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ. Daniel Pine.
«Η κατανόηση των εγκεφαλικών διαφορών που σχετίζονται με τη διαταραχή αυτή, μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην ανάπτυξη αποτελεσματικότερων προσεγγίσεων για τη διάγνωση και τη θεραπεία, με απώτερο στόχο τη βελτίωση των μακροπρόθεσμων αποτελεσμάτων για τα παιδιά και τις οικογένειές τους», δήλωσε ο Pine, επικεφαλής του Τμήματος Ανάπτυξης και Συναισθηματικής Νευροεπιστήμης στο Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας (NIMH) των ΗΠΑ.
Ο Pine και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν μαγνητικές τομογραφίες για να εξετάσουν τους εγκεφάλους περίπου 2.400 παιδιών και νέων που είχαν συμμετάσχει σε 15 διαφορετικές μελέτες από όλο τον κόσμο. Περίπου οι μισοί από τους συμμετέχοντες είχαν διαγνωστεί με διαταραχή συμπεριφοράς, ενώ οι άλλοι μισοί όχι.
Οι τομογραφίες εξέτασαν συγκεκριμένα το πάχος του εγκεφαλικού φλοιού του κάθε ατόμου, καθώς και τον όγκο των βαθύτερων «υποφλοιωδών» περιοχών του εγκεφάλου.
Σε σύγκριση με τα παιδιά και τους νέους που δεν επηρεάζονταν από τη διαταραχή συμπεριφοράς, τα άτομα με την πάθηση διέφεραν ως προς το πάχος του εγκεφαλικού φλοιού τους.
Είχαν επίσης «μικρότερο όγκο σε διάφορες υποφλοιώδεις περιοχές του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένων της αμυγδαλής, του ιππόκαμπου και του θαλάμου». Οι περιοχές αυτές είναι γνωστό ότι παίζουν καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση της συμπεριφοράς.
Παλαιότερες μελέτες έχουν συνδέσει τον προμετωπιαίο φλοιό και την αμυγδαλή με τη διαταραχή συμπεριφοράς, αλλά η νέα μελέτη εντόπισε και άλλες περιοχές του εγκεφάλου.
Δεν παρατηρήθηκαν διαφορές όσον αφορά τις εγκεφαλικές αλλαγές μεταξύ κοριτσιών και αγοριών με διαταραχή συμπεριφοράς.
Ωστόσο, οι νέοι με πιο σοβαρές μορφές διαταραχής συμπεριφοράς -χαμηλά επίπεδα ενσυναίσθησης, τύψεις, ενοχές- έτειναν να εμφανίζουν τις μεγαλύτερες εγκεφαλικές διαφορές στη μαγνητική τομογραφία, δήλωσαν οι ερευνητές.
Η νέα μελέτη είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει μέχρι σήμερα για τη διαταραχή συμπεριφοράς και υποστηρίζει την άποψη ότι οι φυσικές αλλαγές στον εγκέφαλο μπορεί να οδηγούν στην ψυχική διαταραχή.
«Η μελέτη παρέχει επίσης νέες ενδείξεις ότι οι εγκεφαλικές αλλαγές είναι πιο διαδεδομένες από ό,τι πίστευαν οι ερευνητές, καθώς καλύπτουν και τους τέσσερις λοβούς, αλλά και τις φλοιώδεις και υποφλοιώδεις περιοχές» σημειώνουν οι ειδικοί.
Τα ευρήματα θα μπορούσαν να δώσουν στους επιστήμονες ένα νέο στήριγμα στην αναζήτηση της αιτίας και της θεραπείας της διαταραχής συμπεριφοράς.
Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Lancet Psychiatry.
Πηγή