Παρασκευή , 15 Νοέμβριος 2024

Διατροφή και καρκίνος του παχέος εντέρου

H εμφάνιση του καρκίνου του παχέος εντέρου φαίνεται να σχετίζεται με την υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος και αλλαντικών, την αυξημένη λήψη αλκοόλης καθώς και την παχυσαρκία.

Αντιθέτως, η καθημερινή φυσική δραστηριότητα και η κατανάλωση φυτικών ινών έχουν σαφή προστατευτικό ρόλο, ενώ υπάρχουν σχετικές ενδείξεις και για την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και γαλακτοκομικών προϊόντων1.

Το διαιτητικό πρότυπο είναι δυνατόν να επηρεάσει και την πρόγνωση της νόσου – ιδιαίτερα στα πρώιμα στάδια (Ι-ΙΙΙ) – για το λόγο αυτό έχουν αναπτυχθεί σχετικές οδηγίες από την American Cancer Society (ACS)2. Σε μελέτη όπου συμμετείχαν πάνω από 1.000 ασθενείς, βρέθηκε ότι εκείνοι που ακολουθούσαν μια «Δυτικού τύπου δίαιτα» (υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος, γλυκών, και επεξεργασμένων τροφίμων) είχαν υπερδιπλάσιο κίνδυνο υποτροπής και θανάτου σε σχέση με αυτούς που ακολουθούσαν ένα πιο “υγιές” διαιτολογικό πρότυπο (δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες, φρούτα, λαχανικά, ψάρια και πουλερικά)3.

Σε σχέση με το ρόλο συγκεκριμένων τροφών, τα πιο ισχυρά δεδομένα αφορούν τη λήψη καφέ και ξηρών καρπών (ασθενείς που καταναλώνουν ≥4 κούπες καφέ ή ≥2 μερίδες ξηρών καρπών ανά ημέρα έχουν μειωμένο σχετικό κίνδυνο υποτροπής κατά 52% και 42%, αντιστοίχως4,5). Τα παραπάνω αποτελέσματα πιθανώς να οφείλονται στη ρύθμιση δράσης της ινσουλίνης επηρεάζοντας την ανάπτυξη και τη διασπορά των καρκινικών κυττάρων. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι για κάθε αύξηση ανά 5gr λήψης φυτικών ινών/ημέρα – σε σχέση με την προ της διάγνωσης δίαιτα – ο σχετικός κίνδυνος υποτροπής μειώνεται κατά 19% σε ασθενείς σταδίου ΙΙΙ6.

Σε ό,τι αφορά στο σωματικό βάρος, φαίνεται πως υπάρχει μια σχέση τύπου “U” μεταξύ δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και κινδύνου θανάτου. Οι ασθενείς με ΔΜΣ <18.5kg/m2 και >35kg/m2 διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο. Επί του παρόντος, δεν είναι γνωστό εάν η ρύθμιση του βάρους μετά τη διάγνωση μειώνει τον κίνδυνο υποτροπής της νόσου7.

Τέλος, σε ασθενείς με μεταστατική νόσο (στάδιο IV) το κύριο μέλημα είναι η διατήρηση του ημερήσιου πρωτεϊνο-θερμιδικού ισοζυγίου και της φυσικής δραστηριότητας ώστε να αποτραπεί η απώλεια μυϊκή μάζας (σαρκοπενία)8.

Iωάννης Γκιουλμπασάνης, MD, PhD
Παθολόγος – Ογκολόγος
Υπευθ. Τμήματος Χημειοθεραπείας, Γενική Κλινική Λάρισας «Ε. Πατσίδης»

Αναφορές

1. www.aicr.org/continuous-update-project
2. Blanchard CM, Courneya KS, Stein K, American Cancer Society’s SCS-II. Cancer survivors’ adherence to lifestyle behavior recommendations and associations with health-related quality of life: results from the American Cancer Society’s SCS-II. J Clin Oncol 2008; 26:2198.
3. Meyerhardt JA, Sato K, Niedzwiecki D, et al. Dietary glycemic load and cancer recurrence and survival in patients with stage III colon cancer: findings from CALGB 89803. J Natl Cancer Inst 2012; 104:1702.|
4. Hu Y, Ding M, Yuan C, et al. Association Between Coffee Intake After Diagnosis of Colorectal Cancer and Reduced Mortality. Gastroenterology 2018; 154:916.
5. Fadelu T, Zhang S, Niedzwiecki D, et al. Nut Consumption and Survival in Patients With Stage III Colon Cancer: Results From CALGB 89803 (Alliance). J Clin Oncol 2018; 36:1112.|
6. Song M, Wu K, Meyerhardt JA, et al. Fiber Intake and Survival After Colorectal Cancer Diagnosis. JAMA Oncol 2018; 4:71.
7. Kroenke CH, Neugebauer R, Meyerhardt J, et al. Analysis of Body Mass Index and Mortality in Patients With Colorectal Cancer Using Causal Diagrams. JAMA Oncol 2016; 2:1137.
8. Arends J, Bachmann P, Baracos V, et al. ESPEN guidelines on nutrition in cancer patients. Clin Nutr 2017;36(1):11-48

*Αυτές οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμόδιου επαγγελματία υγείας


Πηγή