Νέα ισπανική μελέτη επιβεβαιώνει τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής για την υγεία της καρδιάς.
Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Υγείας της Ισπανίας με επικεφαλής τον Δρ Μιγκέλ Άνχελ Μαρτίνεζ-Γκονζάλεζ ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 7.450 άτομα που αντιμετώπιζαν υψηλό κίνδυνο καρδιακής νόσου και τα οποία είχαν κληθεί να ακολουθήσουν μία από τις παρακάτω δίαιτες: μεσογειακή με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, μεσογειακή με μείγμα ξηρών καρπών ή μια διατροφή σύγκρισης με μειωμένα λιπαρά.
Οι επιστήμονες παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες επί πέντε χρόνια προκειμένου να διαπιστώσουν αν η μεσογειακή διατροφή προστάτευε την καρδιακή τους υγεία.
Περίπου το 3,8% όσων ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και το 3,4% όσων ακολουθούσαν τη διατροφή με επιπλέον ξηρούς καρπούς υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο ή έμφραγμα κατά τη διάρκεια της μελέτης, συγκριτικά με το 4,4% αυτών που κατανάλωναν λίγα λιπαρά. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };
«Η ανάλυση δείχνει ότι η μεσογειακή διατροφή με ελαιόλαδο μειώνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο ή έμφραγμα κατά 31% και όταν έχει ξηρούς καρπούς κατά 28%», υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα της μελέτης.
Η μεσογειακή διατροφή λειτουργεί προστατευτικά για την καρδιά διότι κυρίως αντικαθιστά τα κορεσμένα λιπαρά με ακόρεστα, έτσι το άτομο αισθάνεται μεν χορτάτο αλλά δεν διατρέχει τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης.
Η μελέτη δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine.
Διαβάστε επίσης:
Τι προκαλεί μόλις ένα λιπαρό γεύμα στις αρτηρίες
Τυρί, χοληστερίνη & καρδιοπάθεια: Τα νέα δεδομένα
Κορεσμένα λιπαρά: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο
Πηγή