Οι γυναίκες που τρώνε στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τροφές με πολλές φυτικές ίνες, μειώνουν τον κίνδυνο τα παιδιά τους να εμφανίσουν δυσανεξία στη γλουτένη, τη γνωστή κοιλιοκάκη, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας νορβηγικής μελέτης.
Στην κοιλιοκάκη, το ανοσοποιητικό αντιλαμβάνεται εσφαλμένα τη γλουτένη από το σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη ως παθογόνο και επιτίθεται στο λεπτό έντερο προκαλώντας διάρροια και άλλα γαστρεντερικά προβλήματα.
Περίπου το 1% του πληθυσμού πάσχει από κοιλιοκάκη, η οποία παρουσιάζει σημαντική αύξηση τα τελευταία χρόνια.
Μια διατροφή όμως πλούσια σε μπρόκολο, όσπρια και άλλες τροφές με πολλές φυτικές ίνες, στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να βοηθήσει την έγκυο να προστατεύσει το παιδί της από την ανάπτυξη κοιλιοκάκης.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι για κάθε 10 παραπάνω γραμμάρια φυτικών ινών που έτρωγαν καθημερινά οι γυναίκες στην εγκυμοσύνη, μειωνόταν ο κίνδυνος κοιλιακάκης στα παιδιά κατά 8%.
Η κοιλιοκάκη έχει ως συνέπεια από τη στιγμή της διάγνωσης το άτομο να πρέπει να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του απέχοντας από το ψωμί, τα ζυμαρικά και οτιδήποτε περιέχει αλεύρι σίτου για να αποτρέψει συμπτώματα όπως η διάρροια και τα αέρια, ενώ διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο για λέμφωμα ή καρκίνο του εντέρου.
Δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για την κοιλιοκάκη. Η αντιμετώπισή της βασίζεται στον έλεγχο των συμπτωμάτων μέσω διατροφής χωρίς γλουτένη, από όποια πηγή και αν προέρχεται.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η αύξηση των περιστατικών τα τελευταία χρόνια οφείλεται σε γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Οι περισσότεροι πάσχοντες από κοιλιοκάκη έχουν τουλάχιστον ένα μέλος στην οικογένεια με την πάθηση.
Ο τρόπος ζωής και περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως το περιβάλλον της μήτρας, παίζουν πιθανώς κάποιο ρόλο στην ανάπτυξη της πάθησης. Η διατροφή της εγκύου μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία του αναπτυσσόμενου μωρού καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του.
Μια διατροφή που στερείται θρεπτικών συστατικών και περιέχει πολλά λιπαρά και επεξεργασμένα τρόφιμα, μπορεί να αυξήσει τους κινδύνους το παιδί να γίνει παχύσαρκο, να έχει υψηλή αρτηριακή πίεση και ανεβασμένη χοληστερόλη.
Στον αντίποδα, μια ισορροπημένη διατροφή με πολλά φρούτα, λαχανικά και μη επεξεργασμένα τρόφιμα θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού, βελτιώνοντας παράλληλα τις γνωστικές ικανότητες και τη μνήμη του.
Οι ερευνητές του Οργανισμού SPINK Health ανέλυσαν στοιχεία για 88.000 παιδιά που γεννήθηκαν στο διάστημα 1999 και 2009.
Διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που ανέφεραν ότι έτρωγαν πάνω από 45 γραμμάρια φυτικών ινών καθημερινά όταν ήταν στην εγκυμοσύνη, ήταν 34% λιγότερο πιθανό να αποκτήσουν παιδί με κοιλιοκάκη συγκριτικά με τις γυναίκες που προσλάμβαναν τις λιγότερες φυτικές ίνες.
Η προστατευτική επίδραση ήταν πολύ μεγαλύτερη για τα παιδιά οι μητέρες των οποίων έτρωγαν καθημερινά ολόκληρα φρούτα και λαχανικά. Δεν είχαν όμως τα ίδια οφέλη, τα παιδιά των γυναικών που προσλάμβαναν φυτικές ίνες από τα δημητριακά.
Η υιοθέτηση διατροφής χωρίς γλουτένη δεν συνέβαλε στην πρόληψη της κοιλιοκάκης στα παιδιά.
Με βάση άλλες πρόσφατες έρευνες, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η κοιλιοκάκη και άλλες αυτοάνοσες παθήσεις είναι στενά συνδεδεμένες με το μικροβίωμα του εντέρου του ατόμου.
Η διατροφή της μητέρας διαμορφώνει τη μικροχλωρίδα του εντέρου του εμβρύου, καθώς αυτό αναπτύσσεται στη μήτρα. Όσο περισσότερες φυτικές ίνες τρώει κανείς, τόσο αυξάνει την ποικιλία των βακτηρίων του εντέρου, γεγονός που συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης αυτοάνοσων παθήσεων.
Πηγή: Mail Online
Διαβάστε επίσης:
Ευαισθησία ή δυσανεξία στη γλουτένη: 4 μύθοι που πρέπει να σταματήσετε να πιστεύετε
19 συμπτώματα της κοιλιοκάκης μέσα από φωτογραφίες
Διατροφή χωρίς γλουτένη: 9 τροφές που μπορείτε να καταναλώνετε άφοβα (pics)
Πηγή