Μια μείωση στον αριθμό των θερμίδων που λαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας μπορεί να βάλει «φρένο» στη διαδικασία της γήρανσης, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Ντιουκ των ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η μελέτη στην επιθεώρηση Journals of Gerontology (Series A: Biological Sciences and Medical Sciences), μείωση της τάξεως του 25% στις θερμίδες μειώνει κατά 0,6 χρόνια τη βιολογική επιβάρυνση στον οργανισμό μας σε ετήσια βάση.
Πέρα από τα αισθητικά αποτελέσματα που μας προσφέρει μια τέτοια αλλαγή –όπως για παράδειγμα λιγότερες ρυτίδες και λιγότερες άσπρες τρίχες– ο περιορισμός της πρόσληψης θερμίδων μπορεί να μας προστατεύσει και από χρόνιες παθήσεις, υπογραμμίζουν οι ερευνητές.
Όπως αναφέρει ο Δρ Ντάνιελ Μπέλσκυ, επίκουρος καθηγητής ιατρικής στο Ντιουκ, «βιολογική γήρανση είναι η διαδικασία σταδιακής και προοδευτικής επιδείνωσης των συστημάτων του οργανισμού που συμβαίνει με την πάροδο του χρόνου, όμως αν μπορούμε να επέμβουμε ώστε να μειώσουμε τον ρυθμό βιολογικής γήρανσης ίσως είναι δυνατό να προλάβουμε ή τουλάχιστον να καθυστερήσουμε την εμφάνιση πολλών ασθενειών και αναπηριών που σχετίζονται με την προχωρημένη ηλικία».
Οι ερευνητές κατέληξαν στα συμπεράσματα αυτά αναλύοντας στοιχεία από μια παλαιότερη κλινική δοκιμή (CALERIE). Από τους 220 συμμετέχοντες (από τους οποίους κανένας δεν ήταν παχύσαρκος), 145 μείωσαν την πρόσληψη θερμίδων κατά 25%, ενώ οι υπόλοιποι συνέχισαν να ακολουθούν τη συνήθη διατροφή τους (ομάδα ελέγχου) για διάστημα δύο ετών. Οι ερευνητές υπολόγισαν τη βιολογική ηλικία των συμμετεχόντων αξιολογώντας παραμέτρους της καρδιακής, μεταβολικής και ανοσολογικής τους λειτουργίας.
Στο ξεκίνημα της μελέτης δεν υπήρχε διαφορά στη βιολογική ηλικία μεταξύ των δύο ομάδων. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν κατά μέσο όρο 38 ετών και είχαν βιολογική ηλικία 37 έτη. Για καθένα από τα δύο έτη της μελέτης, στην ομάδα των μειωμένων θερμίδων παρατηρήθηκε αύξηση της βιολογικής ηλικίας κατά 0,11 έτη, ενώ στην ομάδα ελέγχου η αύξηση ήταν 0,71 έτη, δηλαδή διαφορά 0,6 έτη κατ’ έτος.
Αν και στη νέα μελέτη δεν ερευνήθηκαν οι μηχανισμοί πίσω από την αντιγηραντική δράση της μειωμένης πρόσληψης θερμίδων, παλαιότερες έρευνες επάνω στο ίδιο θέμα έχουν υποδείξει ότι η μείωση στην ενέργεια που λαμβάνουμε μέσω της τροφής οδηγεί σε μειωμένο ρυθμό διαίρεσης και καταστροφής των κυττάρων, με αποτέλεσμα να είναι χαμηλότερα τα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα και επομένως τα κύτταρα να είναι πιο προστατευμένα από τη φθορά.
Διαβάστε επίσης:
Μέσο αντιγήρανσης η γυμναστική – Πόσα λεπτά άσκησης χρειάζονται τη μέρα
Ο αντιγηραντικός χυμός που «ξανανιώνει» τον εγκέφαλο!
Πηγή