Πολλά παιδιά είναι επιλεκτικά στο φαγητό. Αυτά που έχουν όμως ακραίες διατροφικές συνήθειες, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο αυτισμού, υποστηρίζουν οι ερευνητές.
Νέα μελέτη διαπίστωσε άτυπες διατροφικές συμπεριφορές, όπως υπερευαισθησία στις υφές κάποιων τροφίμων ή το να κρατάει το παιδί το φαγητό στο στόμα και να μην το καταπίνει, στο 70% των παιδιών με αυτισμό.
Το ποσοστό αυτό είναι 15πλάσιο από αυτό που παρατηρείται στα παιδιά χωρίς αυτισμό.
Οι αποκλίνουσες διατροφικές συμπεριφορές είναι συνηθισμένες σε πολλά παιδιά ενός έτους με αυτισμό και πρέπει να θέτουν σε εγρήγορση γονείς και γιατρούς για το ενδεχόμενο το παιδί να πάσχει από τη διαταραχή, σύμφωνα με τη συγγραφέα της μελέτης Susan Mayes, καθηγήτρια Ψυχιατρικής στο Κολλέγιο Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια.
«Αν ένας πάροχος πρωτοβάθμιας περίθαλψης ενημερωθεί για αυτή τη συμπεριφορά από τους γονείς, πρέπει να παραπέμψει το παιδί σε ειδικούς για έλεγχο για αυτισμό» πρόσθεσε.
Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν τις περιγραφές γονέων για τις διατροφικές συμπεριφορές περισσότερων από 2.000 παιδιών.
Τα παιδιά αυτά συμμετείχαν σε δύο μελέτες που συνέκριναν παιδιά χωρίς διαταραχές του φάσματος του αυτισμού και παιδιά με αυτισμό, Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ) και άλλες αναπτυξιακές διαταραχές.
Οι άτυπες διατροφικές συμπεριφορές περιλάμβαναν επίσης την προτίμηση σε εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό τροφίμων και υπερευαισθησία στις θερμοκρασίες των τροφίμων.
Οι άτυπες διατροφικές συμπεριφορές ήταν 7 φορές πιο συχνές σε παιδιά με αυτισμό, απ’ ότι σε παιδιά με άλλους τύπους αναπτυξιακών διαταραχών, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Όσο νωρίτερα γίνεται η διάγνωση του αυτισμού, τόσο πιο έγκαιρα ξεκινάει η θεραπεία, σημείωσε η Mayes.
Τα ευρήματα δείχνουν επίσης ότι οι άτυπες διατροφικές συμπεριφορές, μπορεί να βοηθήσουν τους γιατρούς στη διάγνωση του αυτισμού ανεξάρτητα από άλλες αναπτυξιακές διαταραχές.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Research in Autism Spectrum Disorders.
Πηγή: healthday.com
Διαβάστε επίσης:
Αυτισμός: Τα σημάδια που (πρέπει να) ανησυχούν τους γονείς
Διαβήτης στην εγκυμοσύνη: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο γέννησης παιδιού με αυτισμό
Αυτισμός: Πώς συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης
Πηγή