Πολλοί είναι εκείνοι που κάνουν διατροφή και προσέχουν το βάρος τους, ωστόσο, θέλουν να απολαμβάνουν πού και πού ένα δροσερό αλκοολούχο ποτό.
Για όσους δεν θέλουν να βγάλουν εντελώς το αλκοόλ από τη ζωή τους, ο διάσημος διατροφολόγος και ειδικός στην υγεία του εντέρου, Dr. Daryl Gioffre, προσφέρει τις γνώσεις του για τα καλύτερα και τα χειρότερα αλκοολούχα ποτά όσον αφορά τη συνολική υγεία.
Το καλύτερο αλκοολούχο ποτό για κατανάλωση
Ο Dr. Gioffre δήλωσε στη NY Post ότι το τζιν είναι η πρώτη του επιλογή για καλύτερη υγεία. Εξήγησε ότι το τζιν, το οποίο φτιάχνεται με βάση την άρκευθο (juniper), είναι το λιγότερο όξινο από τα αλκοολούχα ποτά, με pH 7, το οποίο το καθιστά πιο κοντά στο ουδέτερο επίπεδο σε σύγκριση με πιο όξινα ποτά όπως το κρασί ή η μπύρα, που κυμαίνονται κατά μέσο όρο μεταξύ 3 και 4 στη κλίμακα pH.
«Το υψηλότερο pH το καθιστά πιο απαλό για το στομάχι και λιγότερο πιθανό να διαταράξει την ισορροπία οξέος-αλκαλίου του σώματος», δήλωσε ο ειδικός, ο οποίος συνιστά επίσης τη χρήση του Acid Kicking Alcohol Alkalizer στα ποτά.
Επιπλέον, το τζιν δεν περιέχει ζάχαρη, «κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για την αποφυγή των επιβλαβών επιδράσεων των απότομων αυξήσεων του σακχάρου στο αίμα και για την ελαχιστοποίηση της φλεγμονής».
Ωστόσο, ο Dr. Gioffre προειδοποίησε τους καταναλωτές να είναι προσεκτικοί με τα mixers, εξηγώντας ότι ενώ το ίδιο το τζιν παρασκευάζεται χωρίς ζάχαρη, τα σιρόπια, οι χυμοί και τα αναψυκτικά που χρησιμοποιούνται συνήθως σε κοκτέιλ είναι «ουσιαστικά ζαχαρόνερο χωρίς θρεπτική αξία και γεμάτα οξύτητα».
Το τζιν παραδοσιακά αποστάζεται με αρκεύθους (juniper berries) και άλλα συστατικά πλούσια σε αντιοξειδωτικά και με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, όπως ο κόλιανδρος και η γλυκόριζα.
«Οι μελέτες δείχνουν ότι οι αρκεύθοι, το θεμέλιο του τζιν, έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά», δήλωσε ο Dr. Gioffre.
«Αυτά τα αντιοξειδωτικά όχι μόνο ενισχύουν τα κύτταρα, αλλά και βελτιώνουν τη ροή του αίματος και βοηθούν στην απομάκρυνση των τοξινών από το έντερο, υποστηρίζοντας τη συνολική υγεία του πεπτικού συστήματος».
Επεσήμανε επίσης ότι οι αντιφλεγμονώδεις ενώσεις στις αρκεύθους καταπολεμούν το στρες και βελτιώνουν την υγεία του δέρματος.
«Για όσους αναζητούν ένα αλκοολούχο ποτό που ευθυγραμμίζεται περισσότερο με τους στόχους υγείας, το τζιν προσφέρει μια εκλεπτυσμένη, χωρίς ζάχαρη και πλούσια σε βότανα επιλογή που ξεχωρίζει».
Ποιο αλκοολούχο ποτό να αποφύγεις
Κακά είναι τα νέα για τους λάτρεις της μπύρας καθώς ο Dr. Gioffre την ξεχώρισε ως το πιο ανθυγιεινό αλκοολούχο ποτό.
«Η μπύρα συνδυάζει υψηλή οξύτητα, γλουτένη, ζάχαρη και παραπροϊόντα ζύμωσης, γεγονός που την καθιστά καταστροφή για την πέψη και τη μεταβολική υγεία», δήλωσε.
Εξήγησε ότι η μπύρα παρασκευάζεται από ζυμωμένα δημητριακά, όπως το κριθάρι, το σιτάρι και το καλαμπόκι. Πολλά από αυτά τα δημητριακά περιέχουν γλουτένη, η οποία είναι γνωστή πηγή φλεγμονής, ερεθισμού του πεπτικού συστήματος και του αποκαλούμενου «σύνδρομου διαρρέοντος εντέρου».
«Για όσους είναι ευαίσθητοι στη γλουτένη, η μπύρα αποδυναμώνει το τοίχωμα του εντέρου, προκαλώντας συστηματική φλεγμονή με την πάροδο του χρόνου, που συνδέεται με πολλές χρόνιες παθήσεις».
Η διαδικασία ζυθοποίησης της μπύρας αφήνει πίσω συγγενείς ενώσεις (congeners), χημικά παραπροϊόντα της ζύμωσης, τα οποία εντείνουν τα συμπτώματα του hangover και αυξάνουν την επιβάρυνση στο ήπαρ.
«Η μπύρα συχνά περιέχει συντηρητικά και πρόσθετα που ενισχύουν ακόμη περισσότερο τη φλεγμονή, διαταράσσουν την υγεία του εντέρου και επηρεάζουν αρνητικά το πώς αισθάνεστε την επόμενη μέρα», πρόσθεσε ο Dr. Gioffre.
Σε αντίθεση με το σχεδόν ουδέτερο pH του τζιν, η μπύρα είναι εξαιρετικά όξινη, κάτι που ερεθίζει το έντερο και διαταράσσει την ισορροπία του pH του σώματος.
«Αυτή η υψηλή οξύτητα, σε συνδυασμό με τη μαγιά και τη ζάχαρη, ανεβάζει τα επίπεδα ινσουλίνης, προκαλώντας ανισορροπίες στο σάκχαρο του αίματος. Με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι αυξήσεις του σακχάρου μπορούν να οδηγήσουν σε αντίσταση στην ινσουλίνη, αύξηση βάρους και τη γνωστή “μπυροκοιλιά” που πολλοί φοβόμαστε», πρόσθεσε.
Προκαλεί χαμηλή διάθεση, πρήξιμο και πόνους στην κοιλιά, έτσι ο ειδικός προτείνει να αποφεύγουμε την υπερβολική κατανάλωση μπύρας.
Φωτογραφίες: Shutterstock, Unsplash
Πηγή