Πέμπτη , 23 Ιανουάριος 2025

«Διαφορετικό το μοντέλο εξάρτησης της κανναβινόλης από εκείνο των οπιοειδών ή του αλκοόλ»

Ενδιαφέροντα στοιχεία για τις επιδράσεις που έχει η φαρμακευτική χρήση κανναβινοειδών στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, παρουσίασε στο Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, η Κατερίνα Αντωνίου, πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Στη διάλεξη της, με τίτλο «Κανναβινοειδή: Φαρμακολογικές Ιδιότητες και Θεραπευτικές Εφαρμογές», αν. καθηγήτρια Φαρμαλογίας περιέγραψε αναλυτικά τη λειτουργία του «κανναβινοειδούς συστήματος» του εγκεφάλου και ανέπτυξε τους φυσιολογικούς μηχανισμούς των νευρομεταβιβαστών που ρυθμίζουν τη λειτουργία του.

Επίσης αναφέρθηκε σε μεγάλη σειρά νοσημάτων στα οποία έχει χορηγηθεί η κανναβινόλη, κυρίως ερευνητικά μέχρι σήμερα, σε φαρμακευτική μορφή.

«Οι ενδείξεις αφορούν κυρίως αντιεμετική δράση στη χημειοθεραπεία, ορεξιογόνο δράση για την αντιμετώπιση της καχεξίας που συνοδεύει διάφορα νοσήματα και αναλγησία, με βασικότερη την αντιμετώπιση του νευροπαθητικού πόνου και του πόνου στους καρκινοπαθείς» τόνισε η πρόεδρος του ΕΟΦ.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι κύριες επιδράσεις που έχουν καταγραφεί, όπως είπε, αφορούν κυρίως: την αναλγησία, την υποκινητικότητα (μειωμένη εγρήγορση), τη διαταραχή στην ισορροπία και στον συντονισμό των κινήσεων, τη δυσκολία στη προσοχή και τη μνήμη, τη διέγερση της όρεξης, την αγγειοδιαστολή, την υπόταση, την ταχυκαρδία και τη μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η πρόεδρος του ΕΟΦ, οι φαρμακευτικές επιδράσεις της κανναβινόλης «είναι εντονότερες στους εφήβους, ιδίως όσον αφορά στις διαταραχές του χωρικού και χρονικού προσδιορισμού και στο θυμικό», ενώ υπογράμμισε ότι η χρήση κατά την περίοδο της εφηβείας έχει συνδυαστεί με την ανάπτυξη επεισοδίων ψυχωσικού τύπου κατά την ενηλικίωση.

Έγινε, επίσης, εκτενής αναφορά στις αλληλεπιδράσεις με τυχόν ταυτόχρονη λήψη άλλων φαρμάκων, κυρίως ψυχοφαρμάκων, αντι-υπερτασικών και άλλων. Ιδιαίτερα τονίστηκε η αναγκαιότητα για εκπαίδευση και πιστοποίηση των ιατρών στη χορήγηση και συνταγογράφηση φαρμακευτικών σκευασμάτων κανναβινόλης.

Επιβεβαιώνοντας την εξάρτηση από τα κανναβινοειδή, διευκρίνισε ότι από μελέτες σε πειραματόζωα φαίνεται ότι βασίζεται σε ένα «μοντέλο» διαφορετικό από εκείνο των οπιοειδών ή του αλκόολ.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, ο καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης, δήλωσε ότι: «Είναι σωστό και σκόπιμο να επιτραπεί η ιατρική χρήση των κανναβινοειδών, δεδομένου ότι άλλα πολύ ισχυρότερα φάρμακα που επιδρούν στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, όπως η μορφίνη, η πεθιδίνη, η κωδεΐνη, τα βαρβιτουρικά κ.ά. χρησιμοποιούνται ευρύτατα και βοηθούν τους ασθενείς επί πολλά χρόνια. Η δοσολογία, οι ενδείξεις, οι αντενδείξεις και οι παρενέργειες των φαρμάκων αυτών, περιγράφονται σαφώς στη σύγχρονη φαρμακολογία και το ίδιο αναμένεται ότι θα συμβεί και με τα κανναβινοειδή». Όμως τόνισε πως η ιατρική χρήση των κανναβινοειδών δεν πρέπει να αποτελέσει την κερκόπορτα για την ελεύθερη χρήση των προϊόντων αυτών για οποιοδήποτε άλλο λόγο.

localStorage.clear();


Πηγή