Οι λεμφαδένες αποτελούν μέρος του λεμφικού συστήματος, το οποίο βοηθά στο φιλτράρισμα των βλαβερών υλικών, όπως οι λοιμώξεις ή τα καρκινικά κύτταρα.
Το σύστημα αυτό περιλαμβάνει ένα δίκτυο αγγείων, παρόμοιο με τα αιμοφόρα αγγεία, που συνδέει τους διαφορετικούς λεμφαδένες.
Οι λεμφαδένες μερικές φορές διογκώνονται όταν το σώμα φιλτράρει κάτι επιβλαβές.
Μπορεί επίσης να διογκωθούν χωρίς προφανή λόγο, είτε λόγω χρόνιων προβλημάτων υγείας είτε λόγω ασθενειών των λεμφαδένων, όπως η νόσος Kikuchi (σπάνια νόσος η οποία προσβάλλει τους τραχηλικούς λεμφαδένες).
Οι διογκωμένοι λεμφαδένες μπορεί να εμφανιστούν σε ένα μόνο σημείο ή σε όλο το σώμα. Το σημείο του πρηξίματος παρέχει συχνά ενδείξεις για την αιτία του προβλήματος.
Για παράδειγμα, ένα άτομο με πρησμένο λεμφαδένα στο λαιμό μπορεί να έχει απόστημα δοντιού ή στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα.
Η μεσοθωρακική λεμφαδενοπάθεια είναι ο ιατρικός όρος για τους διογκωμένους λεμφαδένες στο στήθος.
Οι διογκωμένοι λεμφαδένες στο στήθος συχνά σημαίνει ότι ένα άτομο έχει κάποιο υποκείμενο πρόβλημα υγείας, το οποίο μπορεί να είναι σοβαρό.
Σε μια μελέτη του 2019, στο πλαίσιο της οποίας 1.075 άτομα υποβλήθηκαν σε ενδοβρογχικό υπερηχογράφημα καθοδηγούμενο από διαβρογχική αναρρόφηση βελόνας (EBUS-TBNA) για τη διάγνωση διογκωμένων λεμφαδένων στο στήθος, σε ποσοστό 61,6% είχαν κάποια μορφή καρκίνου που συνδεόταν με τους διογκωμένους λεμφαδένες στο στήθος.
Οι πιθανές αιτίες των διογκωμένων λεμφαδένων στο θώρακα είναι:
Καρκίνος του πνεύμονα
Το πρήξιμο στους λεμφαδένες που περιβάλλουν τους πνεύμονες και στο στήθος μπορεί να σημαίνει ότι ένα άτομο έχει καρκίνο του πνεύμονα ή ότι ο καρκίνος του πνεύμονα εξαπλώνεται σε άλλες περιοχές του σώματος.
Λέμφωμα
Το λέμφωμα είναι ένας καρκίνος των λεμφαδένων. Μπορεί να προσβάλει λεμφαδένες οπουδήποτε στο σώμα και μπορεί να ξεκινήσει στο θώρακα ή να εξαπλωθεί στο θώρακα από άλλους λεμφαδένες.
Σαρκοείδωση
Η σαρκοείδωση είναι μια φλεγμονώδης νόσος που μπορεί να βλάψει τους πνεύμονες. Μελέτη του 2019 διαπίστωσε ότι ήταν ένας από τους πιο κοινούς μη καρκινικούς λόγους διόγκωσης των λεμφαδένων στο στήθος.
Φυματίωση
Η φυματίωση είναι μια σοβαρή λοίμωξη που προσβάλλει τους πνεύμονες και μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα σημεία του σώματος. Μπορεί να προκαλέσει διόγκωση των λεμφαδένων.
Άλλες λοιμώξεις
Άλλες λοιμώξεις, ιδίως αυτές που προσβάλλουν τους πνεύμονες, μπορεί να προκαλέσουν πρησμένους λεμφαδένες. Παραδείγματα περιλαμβάνουν βακτηριακές, ιογενείς, μυκητιασικές και παρασιτικές λοιμώξεις, όπως η πνευμονία, ο HIV, η ιστοπλάσμωση και η τοξοπλάσμωση, αντίστοιχα. Ωστόσο, η μονοπυρήνωση, μια ιογενής λοίμωξη, σπάνια προκαλεί διόγκωση των λεμφαδένων στο στήθος.
Άλλες αιτίες
Άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια ή η διάμεση πνευμονοπάθεια, μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν πρησμένους λεμφαδένες στο στήθος.
Θέση των διογκωμένων λεμφαδένων
Εκτός από τους λεμφαδένες πάνω από την κλείδα, οι λεμφαδένες στο στήθος βρίσκονται τόσο βαθιά που το άτομο δεν μπορεί να τους αισθανθεί.
Οι περισσότεροι βρίσκονται γύρω από όργανα και πίσω από οστά ή άλλες μεγάλες δομές. Πολλοί βρίσκονται πίσω από το στέρνο στον υπεζωκοτικό χώρο, ο οποίος είναι ο ιστός που επενδύει το στήθος και περιβάλλει τους πνεύμονες.
Άλλες περιβάλλουν τις κύριες φλέβες και αρτηρίες της καρδιάς. Για παράδειγμα, οι παρααορτικοί λεμφαδένες βρίσκονται μπροστά και πίσω από την ανιούσα αορτή και το αορτικό τόξο.
Καθώς δεν είναι δυνατόν να ψηλαφηθούν οι λεμφαδένες βαθιά στο στήθος πιέζοντας το δέρμα, ένα άτομο χρειάζεται να υποβληθεί σε απεικονιστική εξέταση για να διαπιστώσει αν είναι διογκωμένοι.
Μπορώ να ψηλαφίσω τους λεμφαδένες στο στήθος;
Δεν είναι δυνατή η ψηλάφηση των λεμφαδένων του μεσοθωρακίου, καθώς βρίσκονται βαθιά στο θώρακα. Οι άλλοι λεμφαδένες του θώρακα είναι επίσης πολύ βαθιά για να ψηλαφηθούν. Οι γιατροί συνήθως παρατηρούν διόγκωση σε αυτούς τους λεμφαδένες μόνο σε μια απεικονιστική εξέταση.
Ωστόσο, ένα άτομο μπορεί να είναι σε θέση να αισθανθεί διογκωμένους λεμφαδένες στην κλείδα.
Τα άτομα με διογκωμένους λεμφαδένες στο στήθος μπορεί επίσης να παρουσιάσουν διογκωμένους λεμφαδένες και αλλού, όπως στις μασχάλες, στη βουβωνική χώρα ή στο λαιμό.
Συμπτώματα των διογκωμένων λεμφαδένων
Τα άτομα με διογκωμένους λεμφαδένες στο στήθος μπορεί να μην παρατηρήσουν κανένα σύμπτωμα.
Ωστόσο, οι διογκωμένοι λεμφαδένες μερικές φορές πιέζουν όργανα ή άλλες δομές, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει πόνο.
Εάν μια υποκείμενη ασθένεια προκαλεί διόγκωση των λεμφαδένων, το άτομο μπορεί να έχει άλλα συμπτώματα, όπως:
- αίσθημα αδιαθεσίας ή αδυναμίας
- πυρετό
- βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή
- πρησμένους λεμφαδένες σε άλλα σημεία του σώματος
- ανεξήγητη απώλεια βάρους
- νυχτερινές εφιδρώσεις
- πίεση στο στήθος
Καρκίνος των λεμφαδένων του θώρακα
Το λέμφωμα είναι ένας καρκίνος στο λεμφικό σύστημα ή στους λεμφαδένες. Μπορεί να ξεκινήσει από τους λεμφαδένες του θώρακα ή να ταξιδέψει σε αυτούς από άλλα μέρη του λεμφικού συστήματος.
Άλλοι καρκίνοι, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα, μπορεί επίσης να εξαπλωθούν, προσβάλλοντας τους κοντινούς λεμφαδένες.
Η βιοψία είναι ο μόνος τρόπος διάγνωσης του καρκίνου στους λεμφαδένες, αλλά ο γιατρός μπορεί επίσης να συστήσει εξετάσεις αίματος και απεικονιστικές εξετάσεις για να αξιολογήσει την πηγή των διογκωμένων λεμφαδένων του θώρακα.
Ο τύπος του καρκίνου που έχει ένα άτομο, το πού ξεκίνησε και αν έχει εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές, βοηθούν στον καθορισμό των προοπτικών.
Για παράδειγμα, το συνολικό ποσοστό σχετικής 5ετούς επιβίωσης για το λέμφωμα μη Hodgkin είναι 74% με θεραπεία. Αυτό σημαίνει ότι το 74% των ατόμων επιβιώνει τουλάχιστον 5 χρόνια σε σύγκριση με άλλους ανθρώπους της ηλικίας τους.
Πηγή: Medical News Today
Πηγή