Σάββατο , 28 Δεκέμβριος 2024

Διπολική διαταραχή: Σωματικό βάρος και διατροφή επηρεάζουν την πορεία της θεραπείας

Η ανταπόκριση των ασθενών στη θεραπεία που χορηγείται για τη διπολική διαταραχή επηρεάζεται από το σωματικό βάρος τους και την ποιότητα της διατροφής τους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα κλινικής δοκιμής που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Κολεγίου Νευροψυχοφαρμακολογίας (ECNP) στη Βαρκελώνη (6-9 Οκτωβρίου).

Αν αυτά τα πρώιμα ευρήματα επιβεβαιωθούν από μελλοντικές έρευνες, η ένταξη διατροφικών συστάσεων στην πρότυπη θεραπεία ψυχικών διαταραχών όπως η διπολική διαταραχή θα μπορούσε να ωφελήσει σημαντικά τους πάσχοντες.

Η διπολική διαταραχή –παλαιότερα γνωστή ως μανιοκατάθλιψη– χαρακτηρίζεται από τις έντονες εναλλαγές της διάθεσης και συγκεκριμένα έναν συνδυασμό επεισοδίων μανίας και κατάθλιψης. Η μεγάλη αντίθεση μεταξύ των συμπτωμάτων της μανίας και της κατάθλιψης καθιστούν συχνά δύσκολη τη διαχείριση της διπολικής διαταραχής. Αν και οι διαθέσιμες φαρμακευτικές αγωγές είναι αρκετά αποτελεσματικές, τα οφέλη είναι μεγαλύτερα όσον αφορά τα συμπτώματα της μανίας παρά της κατάθλιψης.

Τώρα, ομάδα ερευνητών από την Αυστραλία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ έδειξαν ότι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η διαχείριση του σωματικού βάρους και η διατροφή, είναι δυνατό να λειτουργήσουν επικουρικά στη διαχείριση της διπολικής διαταραχής.

Συγκεκριμένα, από κλινική δοκιμή με τη συμμετοχή 133 ασθενών με διπολική διαταραχή προέκυψε πως όσοι ακολουθούσαν μια πιο ποιοτική διατροφή –ιδίως μια διατροφή φτωχή σε προϊόντα που συμβάλλουν στις φλεγμονές– και/ή διατηρούσαν χαμηλά στον δείκτη μάζας σώματός τους ανταποκρίθηκαν καλύτερα στην πρόσθετη φαρμακοθεραπεία (διατροφοφάρμακα με βάση βιταμίνες και μέταλλα) που τους χορήγησαν οι ερευνητές επιπλέον της πρότυπης θεραπείας που λάμβαναν. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

«Αν καταφέρουμε να επιβεβαιώσουμε τα ευρήματα, αυτή θα είναι μια πολύ καλή εξέλιξη για τους ασθενείς με διπολική διαταραχή, καθώς υπάρχει μεγάλη ανάγκη για καλύτερες θεραπείες, ιδίως για την καταθλιπτική φάση της διαταραχής» αναφέρει σχετικά η Μέλανι Άστον, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας από το Deakin University της Αυστραλίας. «Διαπιστώσαμε ότι τα άτομα που ακολουθούσαν μια πιο ποιοτική διατροφή, μια διατροφή με αντιφλεγμονώδη δράση, ή είχαν χαμηλότερο ΔΜΣ ανταποκρίθηκαν καλύτερα στην πρόσθετη διατροφοφαρμακευτική αγωγή συγκριτικά με όσους ακολουθούσαν χαμηλότερης ποιότητας διατροφή, μια διατροφή πλούσια σε τρόφιμα που προωθούν τις φλεγμονές, ή ήταν υπέρβαρα» συμπληρώνει η ερευνήτρια.

Όσοι από τους συμμετέχοντες έτρωγαν πιο υγιεινά κατανάλωναν περισσότερα φρούτα και λαχανικά και ταυτόχρονα ελάχιστα έως καθόλου κορεσμένα λιπαρά, προϊόντα με μεγάλη περιεκτικότητα σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες και αλκοόλ.

Διαβάστε επίσης:

Διπολική vs. μεταιχμιακή διαταραχή: Σε ποια σημεία διαφέρουν

Τι αισθάνεται ένα άτομο με μανιοκατάθλιψη (γράφημα)


Πηγή