Πέμπτη , 5 Δεκέμβριος 2024

Δυσκοιλιότητα: Πώς μπορείτε να εκπαιδεύσετε το έντερό σας και πότε υποδηλώνει ένα σοβαρό πρόβλημα;

Όλοι οι άνθρωποι έχουν αντιμετωπίσει δυσκοιλιότητα κάποιες φορές στη ζωή τους. Πότε όμως υπάρχει πραγματικό πρόβλημα και τι κινδύνους ελλοχεύει για την υγεία μας; 

Τι προκαλεί τη δυσκοιλιότητα; Θα μπορούσε να φταίει ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο; Μπορεί πραγματικά να βοηθήσει η διαχείριση του άγχους, η σωστή διατροφή και η ενυδάτωση του οργανισμού; Η πιθανότητα εμφάνισής της σχετίζεται με την ηλικία και τι σημαίνει η χρόνια δυσκοιλιότητα;

Στο άρθρο που θα διαβάσετε έχουμε συγκεντρώσει σημαντικές πληροφορίες για να σάς βοηθήσουμε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη δυσκοιλιότητα που αποτελεί κοινό πρόβλημα για μεγάλο μερίδιο ανθρώπων.

Θα μάθετε για τα συμπτώματα και τις πιθανές αιτίες καθώς και πότε θα πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας.

Τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας

Στο παρελθόν επισκεπτόσασταν καθημερινά την τουαλέτα, αλλά τώρα οι κενώσεις συμβαίνουν ορισμένες ημέρες την εβδομάδα. Πότε είναι φυσιολογική μια αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου και πότε προκαλεί ανησυχία; Αντιμετωπίζονται οι ξηρές, σκληρές ή επώδυνες κενώσεις που είναι τόσο βασανιστικές; Τι γίνεται με το φούσκωμα, τον πόνο και τα αέρια στην κοιλιά; Μάθετε συνεχίζοντας να διαβάζετε εάν αυτά τα συμπτώματα υποδεικνύουν ότι ήρθε η ώρα να ζητήσετε τη βοήθεια ενός γαστρεντερολόγου.

Η θεραπεία της δυσκοιλιότητας

Αν ψάχνετε τρόπους να παραμείνετε τακτικοί στις κενώσεις σας υπάρχουν πολλές θεραπευτικές επιλογές. Εκτός από τα φαρμακευτικά σκευάσματα που κυκλοφορούν σε διάφορες μορφές είναι κοινό μυστικό πως η ενυδάτωση, η κατανάλωση φυτικών ινών, η άσκηση και η μείωση του στρες μπορούν επίσης να παίξουν σημαντικό ρόλο στην ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα.

Μείνετε ενυδατωμένοι

Η ενυδάτωση είναι μία από τις βασικές θεραπείες για τη δυσκοιλιότητα. Εάν πίνετε κατά μέσο όρο 8 ποτήρια νερό ημερησίως, είναι λιγότερο πιθανό να έχετε ξηρά κόπρανα που είναι δύσκολο να αποβληθούν.

Το πόσο νερό πρέπει να πίνετε κάθε μέρα εξαρτάται από διάφορους μεμονωμένους παράγοντες, όπως ο σωματότυπός σας, το πόσο δραστήριοι είστε και αν έχετε ή όχι κάποιο υποκείμενο πρόβλημα υγείας.

Λάβετε υπόψη ότι και άλλα υγρά, όπως οι χυμοί φρούτων ή λαχανικών, το γάλα, τα αφεψήματα και οι σούπες, συνυπολογίζονται στην καθημερινή πρόσληψη υγρών. Μπορεί επίσης να διαπιστώσετε ότι ο πρωινός καφές εξαιτίας της καφεΐνης δρα ως διεγερτικό που βοηθά στην προώθηση της κινητικότητας του εντέρου.

Αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών

Περιορίστε από τη διατροφή σας τα επεξεργασμένα τρόφιμα και εστιάστε στις φυτικές ίνες. Οι ίνες παρέχουν τον όγκο στα κόπρανα που χρειάζεται το έντερο για να κινηθεί.

Σε γενικές γραμμές, οι ενήλικοι άνδρες θα πρέπει να καταναλώνουν 38 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα ενώ στον αντίποδα οι γυναίκες 25 γραμμάρια. Συγκεκριμένα οι άνδρες άνω των 50 ετών θα πρέπει να προσπαθούν να εντάξουν στη διατροφή τους 30 γραμμάρια φυτικών ινών, ενώ οι γυναίκες άνω των 50 θα πρέπει να λαμβάνουν 21 γραμμάρια. Δοκιμάστε να προσθέσετε σταδιακά στη διατροφή σας περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς.

Ασκηθείτε όσο πιο τακτικά μπορείτε

Η καθιστική ζωή επιβραδύνει την κινητικότητα του εντέρου. Εν ολίγοις, η άσκηση προσφέρει φυσική ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα. Οι περισσότεροι ενήλικες θα πρέπει να κάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα κάθε εβδομάδα, ωστόσο ακόμη και ένας σύντομος περίπατος προσφέρει συνολικά οφέλη στην υγεία.

Διαχειριστείτε το άγχος

Το άγχος ή οι συναισθηματικές διαταραχές μπορεί να αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας του πεπτικού συστήματος. Το στρες μπορεί να επηρεάσει το σώμα με πολλούς τρόπους προκαλώντας διάρροια ή δυσκοιλιότητα. Η λήψη μέτρων για την ανακούφιση στρεσογόνων καταστάσεων συμπεριλαμβανομένων διαφόρων τεχνικών χαλάρωσης όπως ο διαλογισμός ή οι ασκήσεις αναπνοής και η τακτική άσκηση συμβάλουν θετικά στην καταπολέμηση του προβλήματος της δυσκοιλιότητας.

diskiliotita-2.jpg

Μην αγνοείτε το κάλεσμα της φύσης

Όταν σας καλεί η φύση, επισκεφτείτε την τουαλέτα. Η συγκράτηση της επιθυμίας μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα.

Στο σώμα αρέσει η ρουτίνα

Όσοι παλεύουν με τη χρόνια δυσκοιλιότητα μπορεί να ωφεληθούν από την επανεκπαίδευση του εντέρου ή την ανάπτυξη ενός προβλέψιμου προγράμματος αφόδευσης. Αν λειτουργείτε καλύτερα στο σπίτι σας μελετήστε ποιες ώρες σας βολεύουν ώστε να προσπαθήσετε να έχετε ένα τακτικό πρόγραμμα επίσκεψης του μέρους.

Διαχείριση βάρους

Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους δεν συνδέεται μόνο με την καλή εμφάνιση, αλλά σημαίνει ότι είστε πιο υγιείς συνολικά. Αυτό σημαίνει πως τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά, καταναλώνετε ζυμαρικά ολικής άλεσης, καστανό ρύζι και μαύρο ψωμί ενώ αποφεύγετε τα γλυκά και το πρόχειρο φαγητό που βοηθούν και στο ζήτημα της ανακούφισης από τη δυσκοιλιότητα.

Πότε να ζητήσετε την αρωγή ενός γιατρού

Απροσδόκητες διαταραχές στη ρουτίνα σας ή ξαφνικές αλλαγές στη διατροφή σας μπορεί να επηρεάσουν τις συνήθειες του εντέρου σας, όπως και η λήψη ορισμένων φαρμάκων. Μια ποικιλία προβλημάτων υγείας μπορεί επίσης να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα, όπως κοιλιοκάκη, ο διαβήτης, οι διαταραχές του πυελικού εδάφους, η υπολειτουργία του θυρεοειδούς, ορισμένες νευρολογικές διαταραχές, η φλεγμονή που σχετίζεται με εκκολπωματώδη νόσο ή όγκο ή άλλη απόφραξη στο έντερο σας.

Εάν οι αλλαγές στη διατροφή σας και η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής δεν σας προσφέρουν κάποια φυσική ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα αναζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια πριν αυτοβούλως καταφύγετε σε καθαρτικά. Πράξτε το ίδιο εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα, τα οποία θα μπορούσαν να σηματοδοτούν ένα πιο σοβαρό πρόβλημα υγείας:

  • Αιματηρά κόπρανα
  • Συνεχής πόνος στην κοιλιά ή στη μέση
  • Αδυναμία εξαγωγής αερίων
  • Εμετός
  • Ανεξήγητη απώλεια βάρους
  • Πυρετός

Πηγή