Οι άνθρωποι που υποφέρουν από αϋπνίες και δυσκολίες στον ύπνο γενικότερα, διατρέχουν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν άσθμα σε σχέση με όσους κοιμούνται καλά.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν επιστήμονες από το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας που διερεύνησαν τη σχέση άσθματος και αϋπνίας.
Οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα 18.000 ατόμων ηλικίας 20 έως 65 ετών που συμμετείχαν στη μελέτη Nord-Trondelag Health Study (HUNT).
Από τους συμμετέχοντες ζητήθηκε να αναφέρουν πιθανές δυσκολίες στην έλευση και στη διατήρηση του ύπνου, καθώς και να περιγράψουν την ποιότητα του ύπνου.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, όσοι δυσκολεύονταν «συχνά» ή «σχεδόν κάθε νύχτα» να κοιμηθούν διέτρεχαν κατά 65% και 108% αντίστοιχα μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν από άσθμα τα επόμενα 11 χρόνια.
Όσοι ανέφεραν ότι ξυπνούσαν νωρίς τη νύχτα και δεν μπορούσαν να ξανακοιμηθούν «συχνά» ή «σχεδόν κάθε νύχτα» είχαν κατά 92% και 36% αντίστοιχα αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν άσθμα.
Όσοι ανέφεραν κακή ποιότητα ύπνου «πάνω από μία φορά την εβδομάδα» κινδύνευαν κατά 94% περισσότερο να εκδηλώσουν τη νόσο.
Τέλος, οι πάσχοντες από χρόνια αϋπνία, είχαν πάνω από τριπλάσιες πιθανότητες να νοσήσουν από άσθμα.
Οι ειδικοί εξηγούν ότι αυτό συμβαίνει επειδή ο ανεπαρκής ύπνος προκαλεί σωματικές αλλαγές με βλαβερές επιπτώσεις στις αναπνευστικές οδούς, που οδηγούν στην εμφάνιση άσθματος.
Η συγγραφέας της μελέτης δρ. Linn Beate Strand, από το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας, δήλωσε σχετικά: «Καθώς η αϋπνία είναι μια διαχειρίσιμη κατάσταση, μια αυξημένη εστίαση της προσοχής των επιστημόνων στις δυσμενείς επιπτώσεις της αϋπνίας στην υγεία θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη στην πρόληψη του άσθματος».
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «European Respiratory Journal».
Διαβάστε επίσης:
Άσθμα: Η διατροφή που το επιδεινώνει
Πηγή