Σάββατο , 28 Δεκέμβριος 2024

Δύο συνήθειες που εξουδετερώνουν βιταμίνες & μέταλλα στον οργανισμό σας

Νιώθετε συχνά εξάντληση, πόνους στο σώμα σας και νευρικότητα;

Αν ναι, τότε σίγουρα αναζητάτε την αιτία των ενοχλήσεών σας προκειμένου να τις αντιμετωπίσετε στη ρίζα τους. Πολλές φορές δεν φταίει κάποιο πρόβλημα υγείας που έχει παραμείνει αδιάγνωστο, αλλά μια έλλειψη πολύτιμων θρεπτικών συστατικών.

Δύο κατά τα άλλα υγιεινές διατροφικές συνήθειες μπορεί να έχουν συμβάλει στην κατάσταση αυτή, αναφέρει η διατροφολόγος Σάρα Μπρούερ, όμως είναι αρκετά εύκολο να τις αναγνωρίσετε και να δώσετε λύση!

– Τσάι & καφές

Το πρόβλημα: Συστατικά που βρίσκονται στα δύο δημοφιλή ροφήματα, όπως οι τανίνες στο τσάι και το χλωρογενικό οξύ στον καφέ, ενώνονται με μέταλλα που λαμβάνουμε από τις τροφές ή τα συμπληρώματα διατροφής, μειώνοντας σημαντικά τον ρυθμό απορρόφησής τους.

Για παράδειγμα, ο καφές μπορεί να μειώσει την απορρόφηση ασβεστίου έως και κατά 80% αν καταναλωθεί σε διάστημα μίας ώρας από ένα γεύμα. Επίσης, ο καφές και το τσάι μειώνουν την απορρόφηση του ψευδαργύρου, του μαγνησίου και του ασβεστίου.

Όταν είναι καυτά, τα δύο ροφήματα μπορεί να καταστρέψουν και τα προβιοτικά που υπάρχουν σε τροφές ή συμπληρώματα και τα οποία είναι ιδιαιτέρως χρήσιμα για την καλή λειτουργία του γαστρεντερικού.

Η λύση: Να συνοδεύετε τα γεύματά σας με νερό και να λαμβάνετε τα συμπληρώματα με ένα ποτήρι νερό ή χυμό πορτοκάλι (ανάλογα με τις συστάσεις που αναφέρονται στο φύλλο οδηγιών). Αν λαμβάνετε κάποιο συμπλήρωμα προβιοτικών, καλό θα είναι να περιμένετε μία ώρα πριν καταναλώσετε κάποιο καυτό ρόφημα ή φαγητό.

– Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες

Το πρόβλημα: Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του εντέρου, ωστόσο το πίτουρο και το φυτικό οξύ που βρίσκονται σε προϊόντα ολικής άλεσης, όσπρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους και στο ψωμί χωρίς προζύμι ενώνονται με μέταλλα στο έντερο και δεν απορροφώνται.

Η διαδικασία αυτή μπορεί να μειώσει τα επίπεδα απορρόφησης του μη αιμικού (φυτικού) σιδήρου που λαμβάνουμε από λαχανικά, δημητριακά και όσπρια σε ποσοστό έως και 65%, αλλά και τα επίπεδα απορρόφησης του ψευδαργύρου, του ασβεστίου και του μαγγανίου.

Δεν ισχύει όμως το ίδιο για το ψωμί με προζύμι, καθώς τα ένζυμά του διασπούν το φυτικό οξύ ώστε να μην ενωθεί με τα μέταλλα.

Η λύση: Αν ακολουθείτε μια διατροφή με πολλές φυτικές ίνες, φροντίστε να λαμβάνετε αρκετό ασβέστιο από τροφές όπως τα γαλακτοκομικά και το μπρόκολο ή με τη βοήθεια ενός συμπληρώματος διατροφής. Επίσης, πρέπει να λαμβάνετε αρκετή βιταμίνη C, καθώς προωθεί την απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου.

Δείτε κι αυτό:

Ποια είναι τα 10 πιο υγιεινά φρούτα

Πέντε «συμπτώματα» που φανερώνουν ότι δεν τρώτε αρκετά φρούτα και λαχανικά


Πηγή