Παρασκευή , 17 Ιανουάριος 2025

Είμαι έγκυος! Επιτρέπεται να οδηγώ;

Μαζί με τα ευχάριστα νέα της εγκυμοσύνης προκύπτουν συνήθως κι ένα σωρό ερωτήματα και απορίες για το τι επιτρέπεται και τι δεν επιτρέπεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Κι αν είστε οδηγός και χρειάζεται καθημερινά να οδηγείτε και μάλιστα για αρκετά χιλιόμετρα για να πάτε στη δουλειά, είναι λογικό πολλά από τα ερωτήματα να αφορούν το κεφάλαιο οδήγηση. Είναι ασφαλές να οδηγείτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Χρειάζεται να προσέξετε και τι;

Και έως πότε μπορείτε να συνεχίσετε να είστε στη θέση του οδηγού; Όπως εξηγεί ο Δρ. Θάνος Παράσχος, γυναικολόγος – μαιευτήρας, ειδικός στην εξωσωματική γονιμοποίηση και Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής emBIO, η απάντηση εξαρτάται από την κάθε περίπτωση. Αν η εγκυμονούσα δεν έχει επιβαρυμένο ιστορικό, π.χ. επαναλαμβανόμενες αποβολές, και η εγκυμοσύνη εξελίσσεται ομαλά, μπορεί να οδηγήσει. Σίγουρα όμως δεν επιτρέπεται να οδηγήσει, αν έχει κάνει πρόσφατη αμνιοπαρακέντηση, αν έχει κάνει περίδεση τραχήλου, αν έχει αιμορραγία έστω και λίγο, αν έχει πόνους στην κοιλιά ή στη μέση ή αν έχει εμετούς, ζαλάδες ή ναυτία. Επίσης, ρόλο παίζει και ο μήνας της εγκυμοσύνης, αφού συνήθως συνίσταται προσοχή στην αρχή αλλά και στο τέλος της εγκυμοσύνης.

Τι γίνεται όμως με τις γυναίκες που έχουν κάνει εξωσωματική γονιμοποίηση; Επιτρέπεται να οδηγήσουν. Όπως εξηγεί ο Δρ. Παράσχος, συνήθως συστήνεται σε κάποιες από αυτές κατάκλιση και αποφυγή της οδήγησης το πρώτο διάστημα μετά την εξωσωματική. Εφόσον όμως όλα βαίνουν καλώς, μια γυναίκα που έχει συλλάβει με εξωσωματική μπορεί να οδηγεί κατά τη διάρκεια της εγκκυμοσύνης. Αν όμως υπάρχουν επιπλοκές, πρόκειται για εγκυμοσύνη υψηλού ρίσκου, έχει δίδυμη ή πολύδυμη κύηση, ο γιατρός της θα την συμβουλέψει ανάλογα.

Ορίστε τι άλλο συνιστά να κάνει κάθε έγκυος που οδηγεί.

  • Να ρυθμίσει τη θέση του καθίσματος, ανάλογα με το μήνα της εγκυμοσύνης που διανύει, ώστε να είναι άνετα και να υπάρχει απόσταση του τιμονιού από την κοιλιά της.
  • Να φοράει πάντα τη ζώνη είτε είναι στη θέση του οδηγού είτε του συνοδηγού ή ακόμα κι αν κάθεται στο πίσω κάθισμα. Να προτιμά το κάτω μέρος της ζώνης να είναι κάτω από την κοιλιά κι όχι πάνω σ’ αυτήν. Στο εμπόριο, μάλιστα, υπάρχουν και ειδικές ζώνες για την εγκυμοσύνη.
  • Να χρησιμοποιεί στο κάθισμα ένα μαξιλαράκι, για να στηρίζετε καλύτερα η μέση σας, η οποία είναι πιο ευαίσθητη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  • Να μην οδηγεί την περίοδο που έχει ζαλάδες ή ναυτία, πράγμα που συνήθως συμβαίνει κατά το πρώτο τρίμηνο.
  • Να μην οδηγεί, αν έχει συσπάσεις ή αιμορραγία, έστω και λίγη. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ενημερώσει αμέσως το γιατρό για τα συμπτώματα και, αν χρειάζεται, να πάει στο νοσοκομείο.
  • Το τελευταίο μήνα της εγκυμοσύνης είναι προτιμότερο να αναλάβει κάποιος άλλος την οδήγηση κατά τις μετακινήσεις της.
  • Να αποφεύγει τις λακκούβες και τους χωματόδρομους, επειδή οι κραδασμοί μπορεί να βλάψουν την εγκυμοσύνη.
  • Να αποφεύγει να οδηγεί, όταν υπάρχουν έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως καταιγίδα και ακραίες θερμοκρασίες π.χ. παγετός ή καύσωνας.
  • Επίσης, να αποφεύγει την πολύωρη οδήγηση, γιατί η ακινησία επιβαρύνει τον οργανισμό της εγκύου. Aν η απόσταση για την εργασία της είναι μεγάλη, καλό είναι να κάνει μια στάση και να βγει από το αυτοκίνητο και να περπατήσει λίγο, για να ξεμουδιάσουν τα πόδια, ιδιαίτερα αν είναι στο τρίτο τρίμηνο, που η κατακράτηση είναι πιο έντονη και τα πόδια μπορεί να πρήζονται.
  • Να είναι συμβεβλημένη με οδική βοήθεια και να έχει πάντα μαζί της το κινητό της τηλέφωνο, για να καλέσει βοήθεια αν χρειαστεί. Ποτέ, όμως, να μη μιλά μ’ αυτό κατά τη διάρκεια της οδήγησης, επειδή αυξάνεται η πιθανότητα ατυχήματος.
iframe width=”560″ height=”315″ src=”http://www.iefimerida.gr/https://www.youtube.com/embed/54fDXUIZvTg” frameborder=”0″ allow=”autoplay; encrypted-media” allowfullscreen>

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ανδρική υπογονιμότητα και άλλα θέματα που αφορούν την εξωσωματική γονιμοποίηση, μπορείτε να επικοινωνήσετε  με τον Δρ. Θάνο Παράσχο,  Χειρουργός Γυναικολόγος-Μαιευτήρας,   Ειδικός στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση  και Ενδοσκοπική Χειρουργική.

W: www.ivf-embryo.gr
E: paraschos@ivf-embryo.gr
F: Δρ. Θάνος Παράσχος
T: (+30) 210 6774104
Κ: (+30) 6944428242


Πηγή