Τετάρτη , 22 Ιανουάριος 2025

Είστε βραδινός τύπος; Πόσο κινδυνεύετε από διαβήτη

Οι συνήθειες του ύπνου συνδέονται με τον διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης που εξετάζει τις επιπτώσεις του χρονότυπου στην υγεία και τον τρόπο ζωής.

Ο χρονότυπος αποτελεί τον όρο με τον οποίο οι επιστήμονες αναφέρονται στις συνήθειες αναφορικά με τον ύπνο.

Οι ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Λέστερ και της Νότιας Αυστραλίας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο «νυχτερινός χρονότυπος» -ο ύπνος πολύ αργά το βράδυ- σχετίζεται με την καθιστική ζωή και τη μειωμένη σωματική δραστηριότητα και κατ’ επέκταση με τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

Οι ερευνητές μελέτησαν 635 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 οι οποίοι χρησιμοποίησαν επιταχυνσιόμετρο για επτά ημέρες προκειμένου να καταγραφεί ο χρόνος και η ένταση διαφορετικών σωματικών δραστηριοτήτων όπως ο ύπνος, η ανάπαυση και η συνολική σωματική δραστηριότητα.

Οι μετρήσεις έδειξαν ότι:

– Το 25% των συμμετεχόντων ήταν πρωινοί τύποι (πήγαιναν για ύπνο κατά μέσο όρο στις 22:52 και ξυπνούσαν νωρίς το πρωί)

– Το 23% ανήκαν στους νυχτερινούς τύπους (πήγαιναν για ύπνο κατά μέσο όρο στις 00:36 και ξυπνούσαν αργά το πρωί)

– Το 52% δεν είχε συγκεκριμένες συνήθειες ύπνου.

Τα ευρήματα θεωρούνται σημαντικά γιατί μια μικρή αλλαγή στην καθημερινή ρουτίνα του ύπνου μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην υγεία.

Εκτιμάται ότι 1,9 δισεκατομμύρια ενήλικες είναι υπέρβαροι και 650 εκατομμύρια από αυτούς παχύσαρκοι, ενώ ο παγκόσμιος επιπολασμός του διαβήτη τύπου 2 και της παχυσαρκίας συνεχίζει να αυξάνεται.

Ο επικεφαλής της έρευνας Δρ Joseph Henson από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ, αναφέρθηκε στην ανάγκη σημαντικών παρεμβάσεων ώστε οι άνθρωποι να υιοθετούν ένα δραστήριο τρόπο ζωής. Ειδικά για τους νυχτερινούς τύπους που η σωματική τους δραστηριότητα ήταν κατά 56% λιγότερη από αυτούς που είχαν πρωινό χρονότυπο.

«Η άσκηση παίζει σημαντικό ρόλο για τους ασθενείς με διαβήτη, συμβάλλοντας στη διατήρηση υγιούς βάρους και αρτηριακής πίεσης, καθώς και στη μείωση του κινδύνου για καρδιακές παθήσεις» συμπλήρωσε.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο BMJ Open Diabetes Research & Care.

Διαβάστε επίσης:

Αϋπνία: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη

Διαβήτης: Πόσες ώρες ύπνου χρειάζονται για την καλή ρύθμισή του

Ύπνος & διαβήτης: Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο


Πηγή