Τρίτη , 26 Νοέμβριος 2024

Είστε μόνοι ή σε σχέση; Πότε κινδυνεύετε από κατάθλιψη

Οι άγαμοι έχουν έως και 80% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καταθλιπτικά συμπτώματα συγκριτικά με τους παντρεμένους, σύμφωνα με νέα ανάλυση δεδομένων.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο γάμος φαίνεται να έχει προστατευτική επίδραση έναντι της κατάθλιψης, η οποία πλήττει περίπου το 16% των ενηλίκων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο κίνδυνος κατάθλιψης φάνηκε επίσης να είναι υψηλότερος στους άνδρες και σε όσους είχαν υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης.

Τα ευρήματα μπορεί να βοηθήσουν στον εντοπισμό ομάδων που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της ψυχικής πάθησης, λένε οι ειδικοί.

Οι ερευνητές από το Πολυτεχνείο του Μακάο ανέλυσαν στοιχεία που συλλέχθηκαν από ερωτηματολόγια περισσότερων από 100.000 ανθρώπων σε επτά χώρες – ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Μεξικό, Ιρλανδία, Νότια Κορέα, Κίνα και Ινδονησία.

Σε μια περίοδο παρακολούθησης έως και 18 ετών, διαπίστωσαν ότι το να είναι κανείς άγαμος συνδέεται με 79% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καταθλιπτικών συμπτωμάτων σε σύγκριση με όσους είναι παντρεμένοι.

Τα διαζευγμένα ή σε διάσταση άτομα είχαν 99% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καταθλιπτικών συμπτωμάτων, ενώ όσων οι σύντροφοι είχαν πεθάνει, είχαν 64% υψηλότερο κίνδυνο.

Οι ανύπαντροι συμμετέχοντες στις δυτικές χώρες – συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου- είχαν υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης από τους αντίστοιχους στις ανατολικές χώρες.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα χαμηλότερα ποσοστά καταθλιπτικών συμπτωμάτων μεταξύ των παντρεμένων ζευγαριών θα μπορούσαν να οφείλονται στην καλύτερη κοινωνική υποστήριξη, την καλύτερη οικονομική κατάσταση και στη θετική επιρροή που ασκεί ο ένας σύντροφος στον άλλο.

«Η κατάθλιψη αποτελεί σημαντική παγκόσμια πρόκληση για τη δημόσια υγεία και η οικογενειακή κατάσταση έχει αναγνωριστεί ως πιθανός παράγοντας κινδύνου. Η ανάλυσή μας αποκάλυψε ότι τα άγαμα άτομα είχαν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καταθλιπτικών συμπτωμάτων σε σχέση με τα αντίστοιχα παντρεμένα άτομα σε όλες τις χώρες. Αυτή η αυξημένη ευπάθεια εμφανίστηκε ιδιαίτερα μεταξύ των ανύπαντρων, υψηλά μορφωμένων ανδρών στα δυτικά έθνη» σημειώνουν οι συγγραφείς.

Σε κάποιες χώρες, η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα επιδείνωσαν τα καταθλιπτικά συμπτώματα σε ανύπαντρους, χήρους ή διαζευγμένους.

Προηγούμενες έρευνες είχαν χαρακτηρίσει την ιδέα της ευτυχίας του γάμου ως «μύθο σε μεγάλο βαθμό» με «ελάχιστες αποδείξεις» ότι το δέσιμο του γάμου οδηγεί σε καλύτερη ζωή.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν πρόσφατα δεκάδες μελέτες για να εξετάσουν τις διαφορές στις αυτοκτονίες, τη μοναξιά, τη σωματική υγεία και την ευτυχία μεταξύ των ανθρώπων που είναι παντρεμένοι και εκείνων που δεν είναι.

Ανακάλυψαν ότι οι εργένηδες παρουσιάζουν πάνω κάτω τα ίδια αποτελέσματα με τους δεσμευμένους.

Η ψυχολόγος Δρ Bella DePaulo, επικεφαλής της προηγούμενης μελέτης, δήλωσε: «Πιστεύεται ευρέως ότι οι άνθρωποι που παντρεύονται γίνονται πιο ευτυχισμένοι και υγιείς από ό,τι ήταν όταν ήταν εργένηδες. Στην πραγματικότητα, αυτή η πεποίθηση είναι τόσο διαδεδομένη και αμφισβητείται τόσο σπάνια, ώστε είναι κάτι περισσότερο από πεποίθηση – μοιάζει περισσότερο με μύθο ή ιδεολογία. Και όπως συμβαίνει με πολλούς μύθους, έτσι και αυτός είναι λανθασμένος. Μελέτες που παρακολουθούν τους ίδιους ανθρώπους κατά τη διάρκεια πολλών ετών της ζωής τους δεν βρίσκουν σχεδόν καμία απόδειξη ότι οι άνθρωποι που παντρεύονται γίνονται πιο ευτυχισμένοι ή πιο υγιείς από ό,τι ήταν πριν- υπάρχουν μάλιστα κάποιες ενδείξεις ότι η υγεία τους επιδεινώνεται αφού παντρευτούν».

Η ίδια προειδοποίησε ότι οι ανύπαντροι άνθρωποι μπορεί να παρουσιάζονται στερεοτυπικά ως «δυστυχισμένοι, μοναχικοί και μόνοι, εγωιστές και εγωκεντρικοί και ότι δεν θέλουν τίποτα περισσότερο από το να βρουν σύντροφο».

Πηγή: Mail Online


Πηγή