Ένα πρόβλημα στα μάτια μπορεί να υποδηλώνει σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως υψηλή χοληστερόλη, υπερδραστήριο θυρεοειδή ή ακόμη και εγκεφαλικό.
Τα μάτια μπορούν να αποκαλύψουν χρόνια προβλήματα υγείας, πολλά από τα οποία πιθανώς δεν γνωρίζετε.
Το κιτρίνισμα των ματιών για παράδειγμα, πρέπει να διερευνάται.
Ποιες είναι όμως οι άλλες ανησυχητικές ενδείξεις που πρέπει να γνωρίζετε;
Δείτε πέντε συμπτώματα μέσα και γύρω από τα μάτια που θα μπορούσαν να αποκαλύψουν προβλήματα υγείας.
Λευκά ή κίτρινα εξογκώματα κοντά στα μάτια
Εάν έχετε λευκά ή κίτρινα εξογκώματα κοντά στα βλέφαρα ή τη μύτη, θα μπορούσαν να είναι σημάδι υψηλής χοληστερόλης.
Το σύμπτωμα λέγεται ξανθέλασμα και είναι χρήσιμο να ελέγξετε μέσω αιματολογικής εξέτασης τα επίπεδα της χοληστερόλης σας.
Εάν αφεθούν ανεξέλεγκτα, τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης μπορεί να συσσωρευτούν στα τοιχώματα των αρτηριών και να περιορίσουν τη ροή του αίματος στην καρδιά.
Αυτό στη συνέχεια αυξάνει τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβου και στεφανιαίας νόσου.
Σύμφωνα με το NHS, τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης μπορούν να οδηγήσουν σε:
- Στένωση των αρτηριών (αθηροσκλήρωση)
- Εγκεφαλικό
- Έμφραγμα
- Περιφερική αρτηριακή νόσο (PAD)
- Παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο, γνωστό και ως «μίνι εγκεφαλικό»
Κίτρινα μάτια
Αν το άσπρο μέρος του ματιού σας γίνει κίτρινο, πιθανώς υποδηλώνει υψηλά επίπεδα χολερυθρίνης στο αίμα σας, κατάσταση γνωστή ως ίκτερος.
Ο ίκτερος μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως πέτρες στη χολή, λοίμωξη του ήπατος, ακόμη και υποκείμενο καρκίνο.
Το κάτω βλέφαρο είναι ανοιχτόχρωμο
Εάν τραβήξετε προς τα κάτω το κάτω βλέφαρό σας, πρέπει να έχει κόκκινο / ροζ χρώμα. Εάν είναι ανοιχτόχρωμο, θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη αναιμίας.
Η αναιμία εκδηλώνεται με ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, όπως κόπωση, αίσθημα παλμών, δύσπνοια και αίσθημα λιποθυμίας.
Είναι πιο συχνή στις γυναίκες παρά στους άνδρες και συνήθως προκαλείται από έλλειψη σιδήρου.
Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να σας κάνει πιο ευάλωτους σε λοιμώξεις και ασθένειες, καθώς η έλλειψη σιδήρου επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Η οξεία σιδηροπενική αναιμία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών, όπως είναι η καρδιακή ανεπάρκεια ή ο γρήγορος καρδιακός ρυθμός.
Η παρακολούθηση είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις έγκυες, καθώς η σοβαρή ή χωρίς θεραπεία αναιμία μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών πριν και μετά τον τοκετό.
Αλλοίωση της όρασης
Η όραση είναι μια πολύπλοκη νευρολογική διαδικασία στην οποία συμμετέχουν μια συγκεκριμένη περιοχή στον εγκέφαλο και πολλά νεύρα που ελέγχουν τις κινήσεις των ματιών.
Όταν κάποιος παθαίνει εγκεφαλικό (αιμορραγία στον εγκέφαλο ή έλλειψη αίματος σε ένα μέρος του εγκεφάλου), επηρεάζεται και η όραση σε μία από αυτές τις περιοχές.
Μάλιστα το εγκεφαλικό μπορεί να μην γίνει αντιληπτό μέχρι να επηρεαστεί η όραση.
Αν επηρεαστούν οι κινήσεις των ματιών σας, μπορεί βλέπετε διπλά, επειδή η κίνηση δεν είναι συγχρονισμένη στα δύο μάτια.
Ένα εγκεφαλικό μπορεί να έχει διάφορες επιπτώσεις στο σώμα ανάλογα με το τμήμα του εγκεφάλου που έχει υποστεί βλάβη.
Μπορεί να προκαλέσει αδυναμία στη μία πλευρά, προβλήματα ομιλίας, ακόμη και να αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεστε και αισθάνεστε.
Περίπου ένας στους οκτώ ανθρώπους που υφίστανται εγκεφαλικό, πεθαίνουν εντός 30 ημερών.
Αν υποψιάζεστε ότι έχετε πάθει εγκεφαλικό εσείς ή κάποιος οικείος σας, είναι απαραίτητο να λάβετε ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατό.
Διογκωμένα μάτια
Η διόγκωση των ματιών μπορεί να υποδηλώνει έναν υπερδραστήριο θυρεοειδή.
Ένας στους τρεις ανθρώπους με υπερδραστήριο θυρεοειδή αδένα, πάσχουν από οφθαλμοπάθεια Graves. Κατά την oφθαλμοπάθεια Graves, οι ιστοί πίσω από την περιοχή του ματιού απορροφούν και συγκρατούν υγρό, με αποτέλεσμα να αποκτούν οιδήματα και να μετακινούν τον βολβό μπροστά και έξω από τον κόγχο. Στην κατάσταση αυτή, η μπροστινή επιφάνεια του ματιού μπορεί να αποξηρανθεί. Είναι επίσης πιθανό το άτομο να βλέπει διπλά.
Τα συμπτώματα είναι σχετικά ήπια και βελτιώνονται μέσω της αντιμετώπισης του υπερδραστήριου θυρεοειδή. Για περίπου μία στις 20 έως 30 περιπτώσεις όμως, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τύφλωσης.
Πηγή: mirror.co.uk
Πηγή