Τετάρτη , 18 Δεκέμβριος 2024

Εγρήγορση για την εποχική γρίπη συνιστούν οι επιστήμονες

Στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να είμαστε σε αυξημένη υγειονομική ετοιμότητα ως χώρα -απέναντι στην αναμενόμενη εποχική γρίπη- καθώς κάθε χρόνο η συμπεριφορά του ιού της γρίπης τείνει να είναι απρόβλεπτη, καταλήγουν οι επιστήμονες.

Παρότι είναι καθησυχαστικοί, συστήνουν τον εμβολιασμό μεγάλου μέρους του ελληνικού πληθυσμού, καθώς όπως λένε, ο ιός κάθε χρόνο εμφανίζει επιπλοκές, αλλά και κάποιους αναπόφευκτους θανάτους.

Οι επισημάνσεις αυτές έγιναν κατά τη διάρκεια συζήτησης Στρογγυλής Τράπεζας, στο πλαίσιο της έναρξης του γ’ κύκλου διαλέξεων του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος.

Όπως είπαν οι ειδικοί, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), την περίοδο 2017-2018 θα κυκλοφορήσουν κυρίως στελέχη γρίπης τύπου Α (Η3Ν2) -τα ίδια στελέχη που κυριάρχησαν στην Αυστραλία- χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί και η -σε μικρότερο βαθμό- συν-κυκλοφορία στελεχών τύπου Β, οι υπότυποι των οποίων καλύπτονται από το φετινό εμβόλιο.

Η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει επάρκεια αντιγριπικών εμβολίων, ενώ ένδειξη για τον εμβολιασμό 2017-2018, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και το υπουργείο Υγείας, έχουν όλα τα άτομα μετά την ηλικία των 6 μηνών, ιδιαίτερα οι ομάδες αυξημένου κινδύνου.

«Οι επιδημικές εξάρσεις της γρίπης και της ιλαράς είναι το αντίτιμο που πληρώνουμε ως κοινωνία, στις ανεύθυνες απόψεις και πρακτικές, του λεγόμενου αντιεμβολιαστικού κινήματος» τόνισε, ανοίγοντας την εκδήλωση, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδος, Παναγιώτης Μπεχράκης.

Ο ομότιμος καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων, Γιώργος Σαρόγλου, τόνισε πως «η γρίπη εμφανίζεται σε 2 μορφές: είτε ως ετήσια εποχική γρίπη, η οποία θα προκαλέσει κάθε χρονιά κάποιους αναπόφευκτους θανάτους, είτε ως επιδημία, όπως αυτή που ζήσαμε το 2009-2010. Δεν υπάρχουν ενδείξεις παρουσίας πανδημικών στελεχών γρίπης φέτος για την Ευρώπη, ωστόσο οι 108, επιβεβαιωμένοι εργαστηριακά, θάνατοι από γρίπη που συνέβησαν πέρυσι, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη επαγρύπνησης και πρόληψης».

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, είπε ότι πέρυσι «παρατηρήθηκαν αρκετά λιγότερα σοβαρά κρούσματα, εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, όμως παράλληλα, καταγράφηκε μεγάλη αύξηση της γενικής θνησιμότητας, σχεδόν αποκλειστικά στις ηλικίες άνω των 65 ετών. Η μεγάλη πλειονότητα των ασθενών που νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ ή απεβίωσαν από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, δεν είχαν εμβολιαστεί, αν και ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου».

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, με θέμα «Ο ρόλος του ιατρού στην αντιμετώπιση της γρίπης» ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Μιχαήλ Βλασταράκος, συνέστησε τον αντιγριπικό εμβολιασμό των γιατρών όλης της χώρας. «Οι γιατροί αλλά και όλοι οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να θωρακίσουν, όχι μόνο τον εαυτό τους, αλλά και τον υπόλοιπο πληθυσμό με τον αντιγριπικό εμβολιασμό, για την αποτροπή της επιδημικής έξαρσης της γρίπης» είπε χαρακτηριστικά.

«Οι φαρμακοποιοί υπενθυμίζουν την ανάγκη του εμβολιασμού στους ασφαλισμένους και γενικά στα άτομα που προσέρχονται, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τον ρόλο του φαρμακοποιού στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και την πρόληψη. Τα 11.000 φαρμακεία μπορούν να αποτελέσουν πυρήνες ενημέρωσης του κοινού σύμφωνα με τις οδηγίες της ιατρικής κοινότητας» τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Κυριάκος Θεοδοσιάδης.

 

localStorage.clear();


Πηγή