Οι ηλικιωμένοι που συμμετέχουν σε εθελοντικές δράσεις και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, κινδυνεύουν λιγότερο από σωματικά, γνωστικά και συναισθηματικά προβλήματα, σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Τορόντο.
Οι επιστήμονες παρακολούθησαν 7.000 Καναδούς μέσης και προχωρημένης ηλικίας προκειμένου να διερευνήσουν την πιθανή σύνδεση των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων με την υγιή γήρανση.
Οι συμμετέχοντες δεν είχαν προβλήματα υγείας στην έναρξη της μελέτης.
Ως επιτυχής γήρανση ορίστηκε το να μην έχει κάποιος σωματικά, γνωστικά ή συναισθηματικά προβλήματα που μπορούν να εμποδίσουν τις καθημερνές δραστηριότητες.
Οι ερευνητές κατέγραψαν όσους διατήρησαν την καλή τους υγεία για διάστημα τριών ετών.
Διαπίστωσαν ότι το 72% όσων συμμετείχαν σε εθελοντικές ή ψυχαγωγικές δραστηριότητες στην έναρξη της μελέτης γερνούσαν επιτυχώς μετά από 3 χρόνια.
Μια άλλη διαπίστωση ήταν ότι περίπου τα δυο τρίτα των συμμετεχόντων σε αυτές τις δραστηριότητες, γερνούσαν υγιώς.
Αφού έλαβαν υπόψη κοινωνικούς, δημογραφικούς και άλλους παράγοντες, οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι συμμετέχουν σε δραστηριότητες δράσεις εθελοντισμού και ψυχαγωγίας, είχαν έως και 17% περισσότερες πιθανότητες η υγεία τους να βρίσκεται σε πολύ καλά επίπεδα κατά τη διάρκεια της μελέτης.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι το να είναι κάποιος κοινωνικά ενεργός είναι σημαντικό, ανεξάρτητα από την ηλικία του. Το να αισθάνεται συνδεδεμένος μπορεί να ενισχύσει τη διάθεση, να μειώσει το αίσθημα μοναξιάς και να βελτιώσει την ψυχική και γενική του υγεία.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση International Journal of Environmental Research and Public Health.
Πηγή: EurekAlert
Πηγή