Σάββατο , 11 Ιανουάριος 2025

Εκκολπωματική νόσος: Πώς θα την προλάβετε

Η κολονοσκόπηση είναι η καλύτερη προληπτική εξέταση για τον έγκαιρο εντοπισμό και τη διάγνωση επικίνδυνων παθήσεων όπως οι πολύποδες και ο καρκίνος του παχέος εντέρου, οι οποίες μπορούν να θεραπευθούν αν αντιμετωπιστούν έγκαιρα.

Επειδή δείχνει το εσωτερικό τοίχωμα του παχέος εντέρου και του τελικού τμήματος του λεπτού εντέρου, η εξέταση μπορεί επίσης να αποκαλύψει τα εκκολπώματα, μικρούς σάκους που σχηματίζονται στο τοίχωμα του παχέος εντέρου και ευθύνονται για την εκκολπωματική νόσο.

Υπεύθυνες για τη δημιουργία των εκκολπωμάτων είναι οι υψηλές πιέσεις που αναπτύσσονται μέσα στον αυλό του εντέρου. Το έντερο κάνει έντονους σπασμούς και αυξάνει τις πιέσεις όταν δεν έχει μέσα του αρκετό περιεχόμενο για να προωθήσει. Αυτό συμβαίνει λόγω της δυτικής διατροφής και της μειωμένης πρόσληψης οσπρίων, φρούτων και λαχανικών. Οι φυτικές ίνες είναι που δίνουν όγκο στα κόπρανα και εξασφαλίζουν την καλή λειτουργία του εντέρου. Γι’ αυτό η εκκολπωματική νόσος είναι κυρίως νόσος του δυτικού κόσμου.

Τα εκκολπώματα είναι πολύ κοινά και υπολογίζεται ότι δημιουργούνται στο 50% των ανθρώπων μέχρι την ηλικία των 50 ετών, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Γαστρεντερολογίας.

Η εκκολπωματίτιδα είναι φλεγμονή του τοιχώματος του εντέρου που ξεκινά από κάποιο εκκόλπωμα. Ένα εκκόλπωμα φλεγμαίνει συνήθως όταν αποφραχθεί το στόμιό του με συνέπεια να παγιδεύονται κόπρανα και μικρόβια. Η φλεγμονή εκδηλώνεται με πόνο στο αριστερό μέρος της κοιλιάς, πυρετό, δυσκοιλιότητα και πιθανώς μικρή απώλεια αίματος στην κένωση. Η εκκολπωματίτιδα είναι μια κατάσταση για την οποία απαιτείται η συμβουλή του ιατρού και προσεκτική θεραπεία.

Η αντιμετώπιση της εκκολπωματικής νόσου βασίζεται στη λήψη αντιβιοτικών και διατροφή με μικρή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μέχρι να «ηρεμήσει» το έντερο.

Κάποιοι εκδηλώνουν αλλεπάλληλα επεισόδια εκκολπωματίτιδας που μπορεί να οδηγήσουν σε σχηματισμό στενώσεων στο έντερο με αποτέλεσμα χρόνια δυσκοιλιότητα ή και επεισόδια ειλεού. Η ανάπτυξη στένωσης συχνά οδηγεί σε χειρουργική επέμβαση, καθώς τα συμπτώματα είναι δύσκολο να ελεγχθούν.

Για να μειώσετε τον κίνδυνο επαναλαμβανόμενων επεισοδίων και επιπλοκών, είναι σημαντικό να δίνετε προσοχή στη διατροφή.

Μετά την πλήρη υποχώρηση της λοίμωξης, επανεισάγετε σταδιακά στη διατροφή σας τις φυτικές ίνες μέσω της πρόσληψης δημητριακών ολικής αλέσεως, οσπρίων (π.χ. φασόλια και φακές), λαχανικών, φρούτων με τη φλούδα και ξηρών καρπών.

Οι γυναίκες πρέπει να προσλαμβάνουν 25 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα και οι άνδρες 38. Είναι επίσης σημαντικό να αποφεύγετε το κόκκινο κρέας και να αντικαθιστάτε μέρος του με πουλερικά και ψάρι.

Η έντονη αερόβια άσκηση, επίσης σας προστατεύει.

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για φάρμακα που πιθανώς αυξάνουν τον κίνδυνο φλεγμονής, όπως τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (π.χ. ασπιρίνη ή ιβουπροφαίνη).

Τα παραπάνω συμβάλλουν και στην πρόληψη της εκκολπωματίτιδας.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Εκκολπωμάτωση & εκκολπωματίτιδα: Μύθοι και αλήθειες

Το κόκκινο κρέας «ένοχο» για εκκολπωματίτιδα του εντέρου

Αίμα στα κόπρανα: 11 πιθανές αιτίες σε εικόνες


Πηγή