Η ωχρά κηλίδα είναι το κεντρικό τμήμα του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού που μας επιτρέπει να διακρίνουμε καθαρά τις λεπτομέρειες μιας εικόνας.
Όταν δεν λειτουργεί φυσιολογικά, εμφανίζεται απώλεια της κεντρικής όρασης του προσβεβλημένου ματιού.
Η ηλιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (ΗΕΩ) είναι η πρώτη αιτία μείωσης της όρασης και τύφλωσης σε ηλικίες πάνω από 65 ετών. Λόγω αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης των ανθρώπων αποτελεί όλο και πιο συχνά αυξανόμενο πρόβλημα.
Η βλάβη συνήθως ξεκινάει από το ένα μάτι και λόγω του ότι οι ανάγκες της όρασης καλύπτονται από το άλλο, τα πάσχοντα άτομα δεν το αντιλαμβάνονται.
Άτομα που παρουσιάζουν ηλικιακή εκφύλιση ωχράς στο ένα μάτι έχουν μεγάλο κίνδυνο να αναπτύξουν ηλικιακή εκφύλιση ωχράς και στον άλλο οφθαλμό σε διάστημα 3-5 ετών, γεγονός που περιορίζει σημαντικά τη συνολική όραση.
Τα ηλικιωμένα άτομα που πάσχουν από εκφύλιση της ωχράς κηλίδας επιδεινώνουν την κατάστασή τους αν καταναλώνουν τροφές με υψηλά λιπαρά, όπως μπισκότα και γλυκά.
Ερευνητές από το Massachusetts Eye and Ear Infirmary στις Ηνωμένες Πολιτείες, εξηγούν ότι με τον ίδιο τρόπο που οι λιπαρές τροφές αυξάνουν τον κίνδυνο πρόκλησης καρδιαγγειακών νοσημάτων, αντίστοιχα μπορούν να οδηγήσουν σε στένωση των αρτηριών που αιματώνουν τον αμφιβληστροειδή, με αποτέλεσμα την επιδείνωση της εκφύλισης.
Η πενταετής έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ 261 ασθενών που έπασχαν από πρώιμο στάδιο της οφθαλμικής νόσου, σε μια προσπάθεια να διαπιστωθεί η επίδραση της κατανάλωσης λιπαρών τροφών στην εξέλιξή του.
Όπως διαπιστώθηκε, τα άτομα που κατανάλωναν τα περισσότερα λιπαρά είχαν πάνω από διπλάσιες πιθανότητες να επιδεινωθεί η πάθησή τους, ιδίως αν επρόκειτο για μπισκότα, κέικ, κρουασάν, ντόνατς και άλλες παρόμοιες τροφές.
Τέλος, διαπιστώθηκε πως η κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών αύξανε επίσης τον κίνδυνο, όχι όμως στον ίδιο βαθμό με τα επεξεργασμένα τρόφιμα που είναι πλούσια σε λιπαρά.
Αντιθέτως, τα ψάρια και οι ξηροί καρποί βελτίωναν την πορεία της ασθένειας.
Διαβάστε επίσης:
Οι τροφές που προστατεύουν από την απώλεια όρασης
Φακοί επαφής: Γιατί δεν πρέπει να κοιμάστε φορώντας τους
Πηγή