Το μελάνωμα είναι η πιο σοβαρή και επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος, όμως είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί αν διαγνωστεί έγκαιρα.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επίσημο περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας, ένα στα τρία περιστατικά μελανώματος αφορά μια υπάρχουσα ελιά στο δέρμα που εμφανίζει συγκεκριμένες αλλαγές στην όψη της.
Το εύρημα αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη να κάνουμε τακτική αυτοεξέταση του δέρματος σε όλο το σώμα ώστε να εντοπίσουμε έγκαιρα τις ανησυχητικές αλλαγές. Ποια είναι όμως τα σημάδια που πρέπει να αναζητήσουμε; Παρακάτω θα δείτε έξι κοινές αλλοιώσεις που μπορεί να εμφανιστούν σε μια ελιά στο δέρμα και οι οποίες πρέπει να αξιολογούνται από τον δερματολόγο το συντομότερο δυνατό.
1. Η ελιά δεν είναι συμμετρική
Όταν ολόκληρη η επιφάνεια της ελιάς χαρακτηρίζεται από συμμετρία τότε πιθανότατα είναι ακίνδυνη. Αν όμως σχηματίσετε νοητά μια γραμμή που χωρίζει την ελιά στη μέση και τα δύο μέρη της δεν είναι όμοια, τότε η ελιά ίσως έχει υποστεί καρκινική αλλοίωση.
2. Η ελιά έχει ακανόνιστο περίγραμμα
Μια καλοήθης ελιά έχει διακριτά όρια, ενώ σε μια ύποπτη ελιά το περίγραμμά της είναι θαμπό ή δεν διαχωρίζεται σαφώς από το γύρω δέρμα.
3. Η ελιά έχει διαφορετικά χρώματα
Η ομοιομορφία είναι το ζητούμενο και στο χρώμα της ελιάς. Μια ακίνδυνη ελιά έχει συνήθως καφέ χρώμα (είτε ανοιχτό, είτε σκούρο) σε όλη την επιφάνειά της. Εάν ένα τμήμα της ελιάς είναι σκούρο καφέ και ένα άλλο ανοιχτό καφέ ή και μαύρο, καλό είναι να ενημερώσετε τον δερματολόγο σας.
4. Η ελιά έχει μεγάλο μέγεθος
Ανησυχητικό σημάδι είναι αν η ελιά ξεπερνά σε διάμετρο τα 5 χιλιοστά. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από τη γόμα που βρίσκεται στο πίσω μέρος ενός μολυβιού.
5. Η ελιά συνεχίζει να αλλάζει
Πέρα από τις παραπάνω αλλαγές, θα πρέπει να συμβουλευτείτε άμεσα τον δερματολόγο σας εάν η ελιά αρχίσει να πονά, να σας τρώει, να αιμορραγεί ή να σχηματίζει κρούστα.
6. Η ελιά είναι η μόνη που διαφέρει από όλες τις άλλες
Αν όλες οι ελιές στο δέρμα σας είναι λίγο πολύ όμοιες στην όψη αλλά μία ξεχωρίζει, τότε η συγκεκριμένη ίσως χρειάζεται περισσότερη προσοχή. Για παράδειγμα, αν όλες οι ελιές έχουν σκούρο καφέ χρώμα και μία μόνο έχει ανοιχτό καφέ χρώμα, θα πρέπει να την παρακολουθείτε στενά. Μια τέτοια διαφορά δεν υπονοεί απαραίτητα κακοήθεια, σε κάθε περίπτωση όμως δεν πρέπει να την αγνοήσετε.
Πηγή: menshealth.com
Δείτε κι αυτό:
Επικίνδυνες ελιές: Πώς θα κάνετε αυτοεξέταση σε 5 βήματα
Καρκίνος δέρματος: Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου & 4 τρόποι να προστατευτείτε
Μελάνωμα & Πάρκινσον: Πώς συνδέονται;
Πηγή