Τετάρτη , 22 Ιανουάριος 2025

Εμβόλια κατά του κορονοϊού και γονιμότητα: Τι δείχνουν οι έρευνες

Τα εμβόλια κατά του κορονοϊού δεν προκαλούν στειρότητα ή υπογονιμότητα και γενικότερα δεν επηρεάζουν τη δυνατότητα ενός ζευγαριού να κάνει παιδί ούτε έχουν αρνητική επίπτωση στο αρχικό στάδιο της εγκυμοσύνης, καθώς δεν αυξάνουν τον κίνδυνο αποβολής.

Αυτό είναι το συμπέρασμα δύο νέων αμερικανικών επιστημονικών ερευνών που επιβεβαιώνουν ότι τα εμβόλια κατά της Covid-19 δεν έχουν επιπτώσεις στην ικανότητα αναπαραγωγής.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής και του Νοσοκομείου του Όρους Σινά στη Νέα Υόρκη, καθώς και του κέντρου αναπαραγωγικής ιατρικής RMA, με επικεφαλής τη δρα Ντέβορα Άρον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Γυναικολογίας και Μαιευτικής «Obstetrics & Gynecology», συνέκριναν τη γονιμότητα και τις αποβολές σε 222 γυναίκες που είχαν προσφύγει στην εξωσωματική γονιμοποίηση και είχαν κάνει δύο δόσεις εμβολίου Pfizer ή Moderna, σε σχέση με 983 γυναίκες που δεν είχαν εμβολιαστεί.

«Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες μελέτες αναφορικά με τη γονιμότητα σε ασθενείς εμβολιασμένους. Η μελέτη δεν βρήκε καμία σημαντική διαφορά μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων γυναικών, όσον αφορά την ενεργοποίηση των ωοθηκών, την ποιότητα των ωαρίων, την ανάπτυξη του εμβρύου ή την έκβαση της κύησης. Αυτά τα ευρήματά μας πρέπει να καθησυχάσουν όσες προσπαθούν να κάνουν παιδί ή βρίσκονται σε αρχικό στάδιο εγκυμοσύνης», δήλωσε η δρ Άαρον.

«Θα ανακουφίσει τους ανθρώπους να μάθουν ότι το εμβόλιο Covid-19 δεν επηρεάζει το αναπαραγωγικό δυναμικό τους», τόνισε και ο καθηγητής Γυναικολογίας-Μαιευτικής Άλαν Κόπερμαν.

Η δεύτερη έρευνα από επιστήμονες της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αμέλια Βέσελινκ, που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό περιοδικό Επιδημιολογίας «American Journal of Epidemiology», συμπέρανε ότι ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 δεν επηρεάζει τη γονιμότητα ούτε των ανδρών ούτε των γυναικών. Αντίθετα, αν ένας άνδρας μολυνθεί από τον κορονοϊό, διαπιστώθηκε ότι μπορεί να εμφανίσει παροδική (όχι μόνιμη) μείωση της γονιμότητάς του λόγω της μειωμένης ποιότητας σπέρματος του και άλλων αναπαραγωγικών δυσλειτουργιών, κάτι που όμως είναι δυνατό να αποφευχθεί με τον εμβολιασμό του.

Η μελέτη, η οποία έγινε σε 2.126 ζευγάρια που προσπαθούσαν να κάνουν παιδί, δεν βρήκε καμία συσχέτιση ανάμεσα στον εμβολιασμό (με εμβόλια Pfizer, Moderna ή Johnson & Johnson) και στη γονιμότητα (την πιθανότητα σύλληψης σε κάθε έμμηνο κύκλο). Η γονιμότητα εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων ήταν περίπου η ίδια.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι αφενός η λοίμωξη Covid-19 αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης των εγκύων αφετέρου τα εμβόλια προστατεύουν τις εγκύους, μεταφέρουν αντισώματα στα μωρά τους και δεν αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού ή επιπλοκών, γι’ αυτό ενδείκνυται οι έγκυες να εμβολιάζονται κατά του κορονοϊού.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)


Πηγή