Καθώς οι γυναίκες μπαίνουν στην εμμηνόπαυση, ο οργανισμός τους παράγει λιγότερα οιστρογόνα, με αποτέλεσμα να υποφέρουν από ενοχλητικά συμπτώματα, όπως εξάψεις, αϋπνία, νυχτερινές εφιδρώσεις, κολπική ξηρότητα και μεταβολές της διάθεσης.
Οι περίοδοι μπορεί να γίνουν ελαφρύτερες ή βαρύτερες και πιο αραιές.
Κάποιες βιταμίνες μπορούν να βοηθήσουν τις γυναίκες να διαχειριστούν καλύτερα τα συμπτώματα της προεμμηνοπαυσιακής περιόδου και της εμμηνόπαυσης.
Δείτε ποιες είναι:
Βιταμίνη Ε
Η βιταμίνη Ε είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη στην εμμηνόπαυση, καθώς μειώνει το στρες που εμφανίζουν πολλές γυναίκες εξαιτίας ορμονικών διαταραχών. Μία σημαντική ορμόνη είναι η κορτιζόλη γνωστή και ως ορμόνη του στρες, η οποία εκκρίνεται από τα επινεφρίδια. Το σώμα μπορεί επίσης να υποστεί οξειδωτικό στρες. Αυτό συμβαίνει όταν τα υγιή κύτταρα καταστρέφονται από τις ελεύθερες ρίζες.
Η βιταμίνη Ε έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και κάποιοι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του στρες και τη μείωση του οξειδωτικού στρες.
Κάποιες μελέτες έχουν συσχετίσει τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Ε με συμπτώματα κατάθλιψης.
Πολλά και διαφορετικά τρόφιμα, όπως τα καρύδια, οι ηλιόσποροι, το σπανάκι, το μπρόκολο, το ακτινίδιο, το μάνγκο και η ντομάτα περιέχουν βιταμίνη Ε.
Βιταμίνη D
Πρόκειται για τη βιταμίνη που δεν υπάρχει σε πολλά τρόφιμα, αλλά παράγεται στον οργανισμό με την έκθεση στο φως του ήλιου.
Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την καλή υγεία των οστών και οι άνθρωποι που δεν την έχουν σε επαρκή ποσοστά, ειδικά οι γυναίκες, μπορεί να αναπτύξουν οστεοπόρωση.
Για να πάρετε βιταμίνη D μέσω της διατροφής πρέπει να καταναλώνετε σολομό, τόνο, συκώτι και κρόκο αυγού, γάλα, δημητριακά και πορτοκάλια.
Πριν πάρετε συμπληρώματα βιταμίνης D πρέπει να συμβουλεύεστε γιατρό, καθώς οι παραπανίσιες ποσότητες μπορεί να σας βλάψουν.
Βιταμίνη Α
Η βιταμίνη Α είναι επίσης απαραίτητη για το οστά, τα δόντια και τους ιστούς του δέρματος.
Οι καλύτερες πηγές βιταμίνης Α είναι:
– Μουρουνέλαιο
– Αυγά
– Ενισχυμένα δημητριακά πρωινού
– Εμπλουτισμένο γάλα
– Πορτοκαλί και κίτρινα λαχανικά και καρποί
– Μπρόκολο
– Σπανάκι
– Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Μελέτη του 2002 διαπίστωσε ότι η χρήση συμπληρωμάτων βιταμίνης Α συνδέεται με 40% αύξηση του κινδύνου κατάγματος ισχίου μεταξύ των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών.
Αυτός είναι ο λόγος που πριν λάβετε συμπληρώματα, πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό.
Βιταμίνη Β12
Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, κάποιες γυναίκες παρουσιάζουν έλλειψη βιταμίνης Β12, η οποία συνδέεται με τις αϋπνίες.
Τροφές πλούσιες στη συγκεκριμένη βιταμίνη είναι το συκώτι, το σκουμπρί, οι σαρδέλες, ο σολομός, το κόκκινο κρέας και το γάλα.
Βιταμίνη Β6
Βοηθά το σώμα στην παραγωγή αντισωμάτων, συμβάλλει στην καλή λειτουργία των νεύρων, διασπά τις πρωτεΐνες και κρατά φυσιολογικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Η βιταμίνη Β6 βρίσκεται στις εξής τροφές:
– Αβοκάντο
– Μπανάνες
– Όσπρια
– Βοδινό κρέας
– Χοιρινό
– Ξηροί καρποί
– Πουλερικά
– Δημητριακά ολικής αλέσεως
– Καλαμπόκι
Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β6 έχουν συνδεθεί με σύγχυση, κατάθλιψη, ευερεθιστότητα, πληγές στο στόμα και βλάβες των νεύρων στα χέρια και τα πόδια. Επειδή οι γυναίκες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, πρέπει να προσλαμβάνουν επαρκείς ποσότητες Β6.
Διαβάστε επίσης:
Έλλειψη βιταμίνης D: Το τεστ των 5 ερωτήσεων
Καφές ή τσάι; Ποιο ρόφημα μου δίνει τα περισσότερα αντιοξειδωτικά;
Ποια είναι τα 10 πιο υγιεινά φρούτα
Πηγή