Η σχέση ενδομητρίωσης και υπογονιμότητας είναι ένα ιατρικό ζήτημα που απασχολεί πολλά ζευγάρια που αναζητούν την αιτία πίσω από τη δυσκολία να κάνουν οικογένεια.
Συχνά η ενδομητρίωση μένει αδιάγνωστη και, τελικά, η διάγνωση της είναι αποτέλεσμα της κλινικής εμπειρίας του ειδικού γονιμότητας.
H ενδομητρίωση είναι μια πάθηση που πλήττει γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας ενώ υπολογίζεται πως εμφανίζεται στο 25-35% των γυναικών με προβλήματα υπογονιμότητας.
Ενδομητρίωση: Τα χαρακτηριστικά συμπτώματα
Με τον όρο ενδομητρίωση περιγράφουμε την πάθηση εκείνη κατά την οποία ο ιστός που φυσιολογικά καλύπτει το εσωτερικό της μήτρας (ενδομήτριο) εναποτίθεται εκτός μήτρας και συνηθέστερα στο περιτόναιο, στις ωοθήκες, στους ιερομητρικούς συνδέσμους αλλά και σε απομακρυσμένα σημεία , όπως στον θώρακα.
Τα πιο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν έντονο πόνο στην περίοδο (δυσμηνόρροια) και δυσκολία στη σύλληψη αλλά, ενίοτε, η πάθηση μπορεί να χαρακτηρίζεται και από πλήρη απουσία συμπτωμάτων. Η αλήθεια είναι ότι μόνο οι μισές περίπου ασθενείς που πάσχουν από ενδομητρίωση παρουσιάζουν δυσμηνόρροια και το ένα τρίτο από τις υπόλοιπες παρουσιάζει υπογονιμότητα.
Ενδομητρίωση και υπογονιμότητα: Τι ισχύει τελικά;
Μπορεί η πάθηση να θεωρείται αιτία υπογονιμότητας όμως αυτό δεν είναι απόλυτο συμπέρασμα, καθώς η γονιμότητα περιορίζεται μεν από τη νόσο αλλά δεν ακυρώνεται. Είναι πάντως διαπιστωμένο πως, σε πολλές γυναίκες που πάσχουν από ενδομητρίωση η εγκυμοσύνη μπορεί να προκύψει με καθυστέρηση, σε σχέση με τα ζευγάρια που δεν αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα.
Η κλινική επίπτωση της ενδομητρίωσης στα ζητήματα γονιμότητας είναι μια κατάσταση που δεν μπορεί κάποιος να προβλέψει μετά βεβαιότητας-υπάρχουν ακόμα και περιπτώσεις σοβαρής ενδομητρίωσης που συλλαμβάνουν φυσιολογικά και άλλες ηπιότερες μορφές που δυσκολεύονται ακόμα και με την εξωσωματική γονιμοποίηση.
Αξίζει ν’ αναφέρουμε πάντως, δεδομένου πως η γονιμότητα ενός ζευγαριού αφορά συχνά τη γυναίκα και τον άνδρα αθροιστικά, πως το ζήτημα της υπογονιμότητας ενδέχεται να είναι τελικά πιο περίπλοκο.
Διάγνωση & θεραπεία ενδομητρίωσης
Η διάγνωση της πάθησης περνά από τη λαπαροσκόπηση. Αφού εντοπιστούν οι εστίες τις ενδομητρίωσης, αφαιρούνται και στέλνονται για ιστολογική εξέταση. Η χειρουργική θεραπεία με τη λαπαροσκόπηση αποτελεί μια αποτελεσματική θεραπεία , η οποία όμως θα πρέπει να διενεργείται αποκλειστικά από κατάλληλα εκπαιδευμένους γιατρούς, σε σωστά οργανωμένα κέντρα.
Με τη λαπαροσκόπηση η νόσος τίθεται σε ύφεση και, εφόσον δεν συντρέχει κάποιος άλλος παράγοντας υπογονιμότητας, η γονιμότητα του ζευγαριού μπορεί ν ’αυξηθεί. Αν βρεθεί ενδομητρίωση ήπιου βαθμού και καυτηριαστεί, τότε το ζευγάρι αυξάνει τις πιθανότητες αυτόματης σύλληψης.
Σε σοβαρότερες μορφές η λαπαροσκοπική θεραπεία των εστιών της ενδομητρίωσης πρέπει να ακολουθηθεί από καταστολή ορμονών, για έναν με τρεις μήνες, και αμέσως μετά να πραγματοποιηθεί εξωσωματική γονιμοποίηση.
Αντί επιλόγου
Η ενδομητρίωση είναι μια νόσος που δεν ακυρώνει τη γονιμότητα , μπορεί όμως να υψώσει εμπόδια και να «ροκανίσει» τον πολύτιμο χρόνο σε διάφορες περιπτώσεις όπου ο χρόνος είναι ουσιώδης παράμετρος για την επίτευξη εγκυμοσύνης. Η έγκαιρη και σωστή αντιμετώπιση κάθε περιστατικού οδηγεί συχνά στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Η μαρτυρία που ακολουθεί είναι χαρακτηριστική αυτής της περίπτωσης:
«4 σπερματεγχύσεις – 3 υστεροσκοπήσεις – άπειρες εξετάσεις σε γιατρούς όλων σχεδόν των ειδικοτήτων – 8 ωοληψίες – 5 εμβρυομεταφορές – ούτε μια θετική χοριακή. Έφτασα στο ραντεβού με τον Γιατρό, με 2 ντοσιέ γεμάτα εξετάσεις και την ελπίδα για την απόκτηση ενός παιδιού χαμένη, καθώς όλοι μιλούσαν πλέον για δανεικά ωάρια…άκουσε με προσοχή την περιγραφή κάθε προσπάθειας, κι ας ήταν το ιατρείο του γεμάτο κόσμο, όταν μετά από ώρα τελείωσα με κοίταξε και είπε:
«Πιστεύω πως έχεις ενδομητρίωση, προτείνω λαπαροσκόπηση, και ανάλογα με τα ευρήματα ίσως διακοπή της περιόδου και μετά διέγερση».
Τον κοίταξα καχύποπτα. Λαπαροσκόπηση σκέφτηκα, μα αυτό είναι εγχείρηση και διακοπή περιόδου. Πόσο χρόνο ακόμα θα χάσω;
«Το ξέρω ότι έχεις περάσει πολλά, όμως σου ζητάω να με εμπιστευτείς. Μπορούμε αν θέλεις να κάνουμε άλλη μια προσπάθεια όμως νομίζω ότι απλά θα χάσουμε χρόνο. Σου ζητάω να με εμπιστευτείς».
Είχε απόλυτο δίκιο! Η αρχική του διάγνωσή ήταν σωστή και ένα χρόνο μετά το πρώτο ραντεβού και αφού είχα κάνει τη λαπαροσκοπήση για καυτηριασμό εστιών ενδομητρίωσης και 3μηνη διακοπή περιόδου – κρατούσα στην αγκαλιά μου το πιο πολύτιμο δώρο του κόσμου, την κόρη μου.
Γιατρέ, σε ευχαριστώ γιατί στη λαπαροσκόπηση που ήρθα φοβισμένη με αγκάλιασες καθησυχαστικά και μου είπες πως στο δικό σου χειρουργικό τραπέζι δεν επιτρέπεις να συμβεί τίποτα. Σε ευχαριστώ για το μήνυμα που μου έστειλες αργά το βράδυ της παραμονής της γέννας, για να με διαβεβαιώσεις πως όλα θα πάνε καλά.
Σε ευχαριστώ γιατί μου χάρισες το όνειρο…
Μαίρη
Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Σφακιανούδη Κωνσταντίνο, Μαιευτήρα – Γυναικολόγο. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.sfakianoudis.gr ή επικοινωνήστε στο 210 6565112 (Facebook | Instagram)
Info
Ο Κωνσταντίνος Σφακιανούδης αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών και ειδικεύθηκε στη Μαιευτική-Γυναικολογία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Βρυξελλών CHU ST PIERRE. Παράλληλα, εξειδικεύτηκε στην λαπαροσκοπική χειρουργική στο διεθνούς φήμης κέντρο CLERMONT-FERRAND της Γαλλίας από όπου και κατέχει το Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Γυναικολογικής Ενδοσκόπησης και για το διάστημα 2007-2009 ήταν υπεύθυνος του Χειρουργικού τομέα Day-Clinic στη νοσοκομείο Hopital d Ixelles των Βρυξελλών. Εξειδικεύτηκε στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο CHU ST PIERRE Βρυξελλών και στην Ανδρική Υπογονιμότητα στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία του Montpelier και της Toulouse.
Από τις αρχές του 2023, ο κ. Κωνσταντίνος Σφακιανούδης είναι Αντιπρόεδρος του ΔΣ και αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Γυναικολογικής Χειρουργικής Κλινικής ΓΕΝΕΣΙΣ Αθηνών, μια εκ των μεγαλύτερων μονάδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στην Ελλάδα.