Η ενδομητρίωση είναι μία συνηθισμένη και συχνά επώδυνη διαταραχή του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος.
Ο ιστός που επενδύει φυσιολογικά το εσωτερικό της μήτρας (ενδομήτριο) προσκολλάται και αναπτύσσεται στην εξωτερική επιφάνειά της ή σε άλλα όργανα, όπως οι ωοθήκες, το έντερο, οι σάλπιγγες ή η ουροδόχος κύστη.
Τα αίτια της νόσου είναι ασαφή, αν και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι παίζουν κάποιο ρόλο οι ορμόνες και το ανοσολογικό σύστημα.
Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν από ενδομητρίωση
Η ενδομητρίωση προσβάλλει περίπου το 10% των γυναικών ηλικίας 16-50 ετών. Μία γυναίκα μπορεί να πάσχει από τη νόσο, αλλά να μην έχει συμπτώματα. Η πιθανότητα εμφάνισης συμπτωμάτων είναι μεγαλύτερη στις γυναίκες 25-40 ετών, δηλαδή συνήθως τα συμπτώματα εκδηλώνονται αρκετά χρόνια μετά την εμμηναρχή (έναρξη εμμηνορρυσίας). Κατά κανόνα, σταματούν στην εμμηνόπαυση και κατά την εγκυμοσύνη, περιόδους που σταματά η εμμηνορυσία.
Φαίνεται ότι υπάρχει κληρονομική τάση εμφάνισης ενδομητρίωσης, αφού οι γυναίκες που αναφέρουν συγγενή πρώτου βαθμού με την πάθηση έχουν δεκαπλάσιο κίνδυνο να πάσχουν και οι ίδιες, σε σύγκριση με όσες δεν έχουν ανάλογο οικογενειακό ιστορικό. Σπανίως, μερικές γυναίκες που πάσχουν από διαταραχή που παρεμποδίζει την ομαλή ροή του αίματος της περιόδου μπορεί να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης ενδομητρίωσης.
Συνήθη συμπτώματα
Ορισμένες γυναίκες δεν έχουν κανένα σύμπτωμα. Σε άλλες μπορεί να παρατηρηθούν κάποια από τα παρακάτω:
– Δυσμηνόρροια: Το πυελικό άλγος και οι κράμπες μπορεί να ξεκινούν πριν από την περίοδο, να διαρκούν πολλές ημέρες ύστερα από αυτήν και να συνδυάζονται με οσφυαλγία και πόνο στην κοιλιά. Οι γυναίκες με ενδομητρίωση περιγράφουν τυπικά τον πόνο που νιώθουν ως κάτι διαφορετικό από το φυσιολογικό πόνο της εμμηνορρυσίας και αναφέρουν ότι επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου.
– Μεγάλη απώλεια αίματος: Μπορεί να παρατηρείται μεγάλη απώλεια αίματος κατά την περίοδο (μητρορραγία) ή και κολπική αιμορραγία στα μεσοδιαστήματα του κύκλου (μηνορραγίες).
– Επώδυνη ωοθηλακιορρηξία: Άλγος τις ημέρες πιθανής ωορρηξίας, δηλαδή την 11-17η ημέρα ενός φυσιολογικού κύκλου 28 ημερών.
– Οξύς πυελικός πόνος κατά τη συνουσία (δυσπαρευνία).
– Πόνος κατά την κένωση του εντέρου ή την ούρηση.
– Υπογονιμότητα: Η ενδομητρίωση συχνά διαγιγνώσκεται σε γυναίκες που ζητούν ιατρική βοήθεια γιατί αδυνατούν να τεκνοποιήσουν.
– Η ενδομητρίωση πολλές φορές συγχέεται με άλλες καταστάσεις που προκαλούν πυελικό άλγος, όπως η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου (PID) ή οι ωοθηκικές κύστεις. Ορισμένες φορές μπορεί να εκληφθεί εσφαλμένα και ως σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, μία κατάσταση η οποία χαρακτηρίζεται από εναλλαγές διαρροιών και δυσκοιλιότητας και πολλές φορές συνδυάζεται με αυτό δυσκολεύοντας τη διάγνωση.
Διαβάστε επίσης:
Ενδομητρίωση: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου
Πηγή