Σάββατο , 11 Ιανουάριος 2025
Σεπτέμβριος: Μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας

Ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας στη μάχη κατά του παιδικού καρκίνου

Η Ελλάδα μπαίνει στον χάρτη της παγκόσμιας παιδιατρικής ογκολογίας, με τη συμμετοχή της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ) στην εφαρμογή και διενέργεια των «Διεθνών Συνεργατικών Πρωτοκόλλων Θεραπείας».

Με τον τρόπο αυτόν συμβάλλει σημαντικά στα βήματα προόδου στη μάχη κατά του καρκίνου της παιδικής και εφηβικής ηλικίας, όπου νέες επιστημονικές ανακαλύψεις και νέες θεραπευτικές δυνατότητες προστίθενται στις ήδη υπάρχουσες. Σήμερα, τα ελληνικά κέντρα (τρία στην Αττική, δύο στη Θεσσαλονίκη και ένα στο Ηράκλειο), ακολουθούν αλλά δεν συμμετέχουν επίσημα στα πρωτόκολλα θεραπειών.

Αυτή η μορφή συμμετοχής θα βελτιώσει ακόμη περισσότερο την ήδη υψηλής ποιότητας φροντίδα που οι γιατροί προσφέρουν στα παιδιά και τα Ελληνόπουλα θα δέχονται ακριβώς την ίδια φροντίδα όπως κάθε άλλο παιδί σε κάθε προηγμένη χώρα, όπως ανέφεραν σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα» και της ΕΕΠΑΟ.

Η διάγνωση και η σταδιοποίηση της νόσου θα συζητείται σε πραγματικό χρόνο (ταυτόχρονα) με όλες τις συνεργατικές ομάδες διεθνώς, με τη χρήση πρωτοπόρων διαγνωστικών τεχνικών, που δεν είναι άμεσα διαθέσιμες στη χώρα μας. Η θεραπεία θα καθορίζεται και θα επαναπρογραμματίζεται βάση των δεδομένων του κάθε πρωτοκόλλου και θα αναπροσαρμόζεται σε πραγματικό χρόνο για κάθε ένα παιδί ξεχωριστά.

Οι στόχοι αυτών των πρωτοκόλλων είναι η ανεύρεση νέων προγνωστικών παραγόντων για ακριβέστερη διάγνωση και κατηγοριοποίηση, που θα οδηγήσει σε περισσότερο εξατομικευμένη αντιμετώπιση των ασθενών, με αποτέλεσμα την περαιτέρω βελτίωση του ποσοστού επιβίωσης και της ποιότητας ζωής, μέσω της μείωσης των παρενεργειών της θεραπείας.

Επιπλέον, σε αυτά τα πρωτόκολλα δοκιμάζονται νεότεροι συνδυασμοί φαρμάκων και καινοτόμα φάρμακα, με σημαντικά οφέλη για τους ασθενείς, χωρίς οικονομική επιβάρυνση για το σύστημα υγείας.

Η συνεργασία των Ελλήνων γιατρών με διεθνείς επιστημονικές ομάδες θα μπει σε σταθερές και ισότιμες βάσεις με τη συμβολή της «Φλόγας», που αναλαμβάνει να εξασφαλίζει τους οικονομικούς πόρους που απαιτούνται για να καλυφθεί το κόστος συμμετοχής, το οποίο αναμένεται να ξεπεράσει τις 600.000 ευρώ σε βάθος πενταετίας, καθώς και το ετήσιο τακτικό κόστος λειτουργίας του προγράμματος. Σε αυτό το πλαίσιο, υπέβαλε αίτηση για ένταξη του έργου στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής 2014-2020.

Κοντοζαμάνης: Να καταστεί η Ελλάδα κέντρο αναφοράς

«Αυτό που πάει να γίνει μετριέται σε ζωές», ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, δηλώνοντας τη στήριξή του σε αυτήν την πρωτοβουλία. Ενημέρωσε, μάλιστα, ότι η επιτελική δομή του υπουργείου βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο επεξεργασίας των μελετών σκοπιμότητας για τα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Σημείωσε, επίσης, ότι το υπουργείο σχεδιάζει παρεμβάσεις για τον καρκίνο γενικότερα και τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας ειδικότερα, όπως τη δημιουργία δικτύου, ώστε σε κάθε γωνιά της χώρας το παιδί να λαμβάνει την ίδια θεραπεία και να έχει την ίδια αντιμετώπιση με το παιδί της πρωτεύουσας. Όπως τόνισε ο κ. Κοντοζαμάνης και σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στόχος του υπουργείου είναι να καταστεί η Ελλάδα κέντρο αναφοράς.

«Κάθε χρόνο στη χώρα μας νοσούν από καρκίνο περίπου 300 παιδιά, τα οποία αντιμετωπίζονται από τα μέλη της ΕΕΠΑΟ με αποτελέσματα που συναγωνίζονται τα καλύτερα της Ευρώπης», υποστήριξε πρόεδρος της ΕΕΠΑΟ, Αντώνης Καττάμης. Εξήγησε ότι τα ελληνικά κέντρα ακολουθούν, μεν, αλλά δεν συμμετέχουν επίσημα στα πρωτόκολλα θεραπειών, στόχος που θα επιτευχθεί με την υποστήριξη της «Φλόγας».

Ο κ. Καττάμης υπογράμμισε πως τα οφέλη θα είναι πολυδιάστατα, καθώς πέρα από την πρόσβαση σε πρωτοποριακές μεθόδους και θεραπείες και την άμεση επικοινωνία με μεγάλο δίκτυο γιατρών, παράλληλα θα αναγνωριστεί το υψηλό επίπεδο της ελληνικής ιατρικής και η χώρα μας θα συμμετέχει στην παραγωγή γνώσης. Τέλος, επισήμανε πως η ΕΕΠΑO έχει κάνει μακροχρόνια προεργασία και τα μέλη της έχουν τη γνώση και την εμπειρία να ανταπεξέλθουν στις υψηλές απαιτήσεις για τη σωστή διεξαγωγή και εφαρμογή των πρωτοκόλλων-κλινικών μελετών.

Στη συνέχεια, η πρόεδρος της «Φλόγας», Μαρία Τρυφωνίδη, τόνισε ότι η συμμετοχή της χώρας μας στα Διεθνή Πρωτόκολλα Θεραπείας αποτελεί προτεραιότητα για τον σύλλογο και εξήγησε πόσο σημαντική είναι για την οικογένεια η δυνατότητα πρόσβασης σε προηγμένες θεραπείες, αλλά και η λήψη αποφάσεων για τη θεραπεία από διεθνείς συνεργατικές ομάδες, χωρίς να χρειάζεται να καταφύγουν στο εξωτερικό.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή