Η εμπιστοσύνη είναι σημαντική για την υγεία και την ψυχολογική ευημερία σας.
Η αυτοπεποίθηση είναι ένα αίσθημα εμπιστοσύνης στα προσόντα και τις ικανότητές σας. Η έρευνα δείχνει ότι η εμπιστοσύνη είναι σημαντική για την υγεία και την ψυχολογική ευημερία κάθε ενός από εμάς. Μάθετε διαβάζοντας το εν λόγω άρθρο πώς να είστε πιο σίγουροι για τις ικανότητές σας και να αποκομίζετε τα οφέλη από την αύξηση της εμπιστοσύνης και της πίστης σας στον εαυτό σας.
Τι είναι η αυτοπεποίθηση;
Η αυτοπεποίθηση μπορεί να αναφέρεται σε μια γενική αίσθηση εμπιστοσύνης στην ικανότητά σας να ελέγχετε τη ζωή σας ή σε συγκεκριμένα προσόντα σας. Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε υψηλή αυτοπεποίθηση σε έναν συγκεκριμένο τομέα εξειδίκευσης, αλλά να αισθάνεστε λιγότερο σίγουροι σε άλλους τομείς.
Έχοντας ένα υγιές επίπεδο αυτοπεποίθησης μπορεί να σάς βοηθήσει να γίνετε πιο επιτυχημένοι στην προσωπική και επαγγελματική σας ζωή. Η έρευνα έχει διαπιστώσει, για παράδειγμα, ότι οι άνθρωποι που είναι πιο σίγουροι τείνουν να επιτυγχάνουν περισσότερα ακαδημαϊκά.
Η αυτοπεποίθηση μπορεί επίσης να παίξει ρόλο στο κίνητρο για την επιδίωξη των στόχων σας, με μελέτες που συνδέουν υψηλότερα επίπεδα αυτοπεποίθησης στους αθλητές με αυξημένα κίνητρα για να εξασκήσουν το άθλημα της επιλογής τους. Το επίπεδο αυτοπεποίθησής σας επηρεάζει ακόμη και τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζετε τον εαυτό σας στους άλλους.
Πώς να είστε πιο σίγουροι
Ευτυχώς, υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να αυξήσετε την αυτοπεποίθησή σας. Είτε δεν έχετε εμπιστοσύνη σε έναν συγκεκριμένο τομέα είτε δυσκολεύεστε να αισθανθείτε σίγουροι για οτιδήποτε, οι εννέα συμβουλές που ακολουθούν μπορούν να σας βοηθήσουν.
Σταματήστε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους ανθρώπους
Συγκρίνετε την εμφάνισή σας με τα άτομα που ακολουθείτε στο Instagram; Ή ίσως συγκρίνετε τον μισθό σας με αυτόν που κερδίζει ο φίλος σας; Η θεωρία κοινωνικής σύγκρισης εξηγεί ότι το να κάνεις συγκρίσεις είναι φυσικό. Αλλά δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να σας βοηθήσει να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή σας. Μπορεί ακόμη και να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.
Γενικότερα οι άνθρωποι που συγκρίνουν τον εαυτό τους με τους άλλους, βιώνουν φθόνο. Και όσο περισσότερο φθόνο έχουν, τόσο χειρότερα αισθάνονται μέσα τους.
Πώς χτίζετε αυτοπεποίθηση όταν παρατηρείτε ότι κάνετε συγκρίσεις; Αρχικά, υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι κάτι τέτοιο δεν είναι χρήσιμο. Ο καθένας τρέχει τον δικό του αγώνα και η ζωή δεν είναι διαγωνισμός.
Εάν ζηλεύετε τη ζωή κάποιου άλλου, είναι επίσης χρήσιμο να θυμάστε τις δικές σας ικανότητες και επιτυχίες. Κρατήστε ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης για να θυμηθείτε καλύτερα πόσο ευλογημένοι είστε σε κάποιους τομείς του εαυτού σας. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να εστιάσετε στη δική σας ζωή αντί να εστιάζετε στις ζωές των άλλων.
Περιβάλλετε τον εαυτό σας με θετικούς ανθρώπους
Αφιερώστε λίγο χρόνο και σκεφτείτε πώς σας κάνουν να αισθάνεστε οι φίλοι σας. Σας ανυψώνουν ή σας ρίχνουν στα τάρταρα; Σας κρίνουν συνεχώς ή σας αποδέχονται γι’ αυτό που είστε;
Οι άνθρωποι με τους οποίους περνάτε χρόνο μπορούν να επηρεάσουν τις σκέψεις και την άποψη για το εαυτό σας, ίσως περισσότερο από ό, τι συνειδητοποιείτε. Έτσι, δώστε προσοχή στο πώς σας κάνουν να αισθάνεστε οι άλλοι. Εάν αισθάνεστε άσχημα για τον εαυτό σας μετά την παρέα με ένα συγκεκριμένο άτομο, ίσως είναι καιρός να πείτε αντίο.
Αντ ‘αυτού, περιβάλλετε τον εαυτό σας με ανθρώπους που σας αγαπούν και θέλουν το καλύτερο για εσάς. Αναζητήστε άλλους που είναι θετικοί και μπορούν να σας βοηθήσουν να χτίσετε την αυτοπεποίθησή σας, άλλωστε η αυτοπεποίθηση και η θετική στάση συμβαδίζουν.
Φροντίστε το σώμα σας
Να θυμάστε πως αν αγαπάτε και φροντίζετε το σώμα σας τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά θα αισθάνεστε σαφώς πολύ πιο καλά. Μέσω μιας υγιεινής διατροφής, της άσκησης αλλά και ενός καλού ύπνου θα νιώθετε σαφώς καλύτερα ψυχικά και όλο αυτό θα αντανακλά και στο πρόσωπό σας.
Διατροφή: Η υγιεινή διατροφή συνοδεύεται από πολλά οφέλη, συμπεριλαμβανομένων υψηλότερων επιπέδων αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης. Όταν τροφοδοτείτε το σώμα σας με θρεπτικά τρόφιμα, αισθάνεστε πιο υγιείς και περισσότερο δραστήριοι, γεγονός που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να αισθάνεστε καλύτερα για τον εαυτό σας.
Άσκηση: Μελέτες δείχνουν σταθερά ότι η σωματική άσκηση ενισχύει την αυτοπεποίθηση. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2016 διαπίστωσε ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα βελτίωσε την εικόνα σώματος των συμμετεχόντων. Και όταν βελτιώθηκε η εικόνα του σώματός τους, ένιωσαν πιο σίγουροι για τον εαυτό τους.
Διαλογισμός: Περισσότερο από μια απλή πρακτική χαλάρωσης, ο διαλογισμός μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης με διάφορους τρόπους. Πρώτον, σας βοηθά να αναγνωρίσετε και να αποδεχτείτε τον εαυτό σας. Ο διαλογισμός σας διδάσκει επίσης να σταματήσετε τις αρνητικές σκέψεις και να σκέφτεστε θετικά.
Ύπνος: Η μείωση του ύπνου μπορεί να επηρεάσει τα συναισθήματά σας. Αντίθετα, ο καλής ποιότητας ύπνος έχει συνδεθεί με θετικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, συμπεριλαμβανομένης της αισιοδοξίας και της αυτοεκτίμησης.
Να είστε καλοί με τον εαυτό σας: Η αγάπη προς τον εαυτό σας σάς επιτρέπει να κανακεύετε τον εαυτό σας και να μην τον στήνετε στον τοίχο για ψύλλου πήδημα.
Μια μελέτη του 2015 συνδέει την αυτοσυμπόνια με την αυτοπεποίθηση. Έτσι, την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε μια δύσκολη κατάσταση, αναγνωρίστε ότι το να είστε ατελείς είναι απολύτως ανθρώπινο.
Αντιμετωπίστε τους φόβους σας
Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να χτίσετε την αυτοπεποίθησή σας σε αυτές τις καταστάσεις είναι να αντιμετωπίσετε τους φόβους σας κατά μέτωπο.
Εξασκηθείτε αντιμετωπίζοντας μερικούς από τους φόβους σας που πηγάζουν από την έλλειψη αυτοπεποίθησης. Εάν φοβάστε ότι θα ντροπιάσετε τον εαυτό σας ή νομίζετε ότι θα μπλέξετε, δοκιμάστε ούτως ή άλλως να κάνετε κάτι που φοβάστε και είναι βέβαιο πως θα εκπλαγείτε ευχάριστα.
Κάντε πράγματα στα οποία είστε καλοί
Τι συμβαίνει όταν κάνετε πράγματα στα οποία είστε καλοί; Η αυτοπεποίθησή σας αρχίζει να ανεβαίνει στα ύψη. Τα δυνατά σας σημεία γίνονται ακόμα πιο δυνατά, γεγονός που βοηθά στη βελτίωση της πίστης σας στον εαυτό σας.
Εάν είστε καλοί σε ένα συγκεκριμένο άθλημα, για παράδειγμα, φροντίστε να προπονείστε ή να παίζετε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Εάν είστε καλοί σε μια συγκεκριμένη εργασία στη δουλειά, προσπαθήστε να κάνετε αυτήν την εργασία πιο συχνά. Η αξιοποίηση των δυνατών σας σημείων μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να χτίσετε την αυτοπεποίθησή σας.
Μάθετε να λέτε «όχι»
Ενώ το να κάνετε πράγματα στα οποία είστε καλοί μπορεί να δώσει ώθηση στην αυτοπεποίθησή σας, είναι εξίσου σημαντικό να αναγνωρίσετε καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν πτώση της αυτοπεποίθησής σας. Ίσως διαπιστώσετε ότι κάθε φορά που συμμετέχετε σε μια συγκεκριμένη δραστηριότητα, αισθάνεστε χειρότερα για τον εαυτό σας αντί για καλύτερα.
Το να λέτε όχι σε δραστηριότητες που τείνουν να μειώνουν την αυτοπεποίθησή σας είναι απολύτως θεμιτό. Σίγουρα, δεν θέλετε να αποφύγετε να κάνετε κάτι που σας κάνει να αισθάνεστε άβολα, επειδή η δυσφορία είναι συχνά μέρος της διαδικασίας της προσωπικής ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να γνωρίζετε τα όριά σας και να τα τηρείτε.
Ο καθορισμός κοινωνικών και συναισθηματικών ορίων σας δίνει τη δυνατότητα να αισθάνεστε πιο ασφαλείς ψυχολογικά. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να νιώσετε περισσότερο τον έλεγχο. Τέλος, τα όρια βοηθούν στην εδραίωση αυτού του αισθήματος ελέγχου.
Θέστε ρεαλιστικούς στόχους
Η επιδίωξη των στόχων σας συχνά περιλαμβάνει και αποτυχίες. Αυτό μπορεί να σας κάνει να αναρωτιέστε αν έχετε όλα τα προσόντα που χρειάζονται για να επιτύχετε.
Ο καθορισμός υψηλών στόχων και η αποτυχία επίτευξής τους έχει διαπιστωθεί ότι βλάπτουν τα επίπεδα εμπιστοσύνης. Αντίθετα, οι ρεαλιστικοί στόχοι είναι εφικτοί και όσο περισσότερο επιτυγχάνετε τους στόχους σας, τόσο μεγαλύτερη είναι η εμπιστοσύνη στον εαυτό σας και στις ικανότητές σας.
Για να ορίσετε ρεαλιστικούς στόχους, γράψτε τι θέλετε να επιτύχετε. Στη συνέχεια, αναρωτηθείτε τι πιθανότητες έχετε να το επιτύχετε. (Να είστε ειλικρινείς!) Εάν η απάντηση είναι αμφίβολη ή αρνητική, ο στόχος μπορεί να είναι λίγο πολύ υψηλός οπότε χαμηλώστε λίγο τον πήχη.
Για παράδειγμα, εάν έχετε στόχο να χάσετε βάρος, οι ειδικοί συνιστούν να χάσετε ένα έως δύο κιλά την εβδομάδα για υγιή, μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους. Γνωρίζοντας αυτό σάς βοηθά να ορίσετε έναν στόχο σύμφωνα με αυτήν την οδηγία, ενισχύοντας την αυτοπεποίθησή σας όταν το πετύχετε.
Πηγή